Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Чим корисне лаврове листя для людини?

Як лавровий лист впливає на організм? Чи має він протипоказання? Чи можна вживати його під час схуднення? Про все це нижче.

Лавровий лист: користь і шкода

Його здавна використовують в кулінарії та народній медицині у всьому світі. Україна не виняток — рідко коли приготування супу, борщу, рагу, плову та багатьох інших страв обходиться без лаврового листа. Лікувальні властивості, які приписують цим прянощам, — правда чи міф? До страв можна додавати свіже лаврове листя, але українці здебільшого використовують сухе, тож мова піде саме про нього. У 100 г міститься:

  • 374 калорій;
  • 9,43 г білка;
  • 71 г вуглеводів;
  • 5,37 г жирів.

Що ще є у складі лавра? 

Лаврове листя містить дубильні речовини, ефірні олії, фітонциди, різні натуральні кислоти, вітаміни В6, А, В2, С, фолієву кислоту. Доволі багато у ньому макроелементів: марганцю, заліза, кальцію, магнію, цинку. 

Як речовини, які містяться у лавровому листі, впливають на організм людини?

  1. Поліпшують травлення, стимулюють апетит і допомагають зменшити подразнення кишківника.
  2. Знижують рівень цукру у крові. Через це існують рекомендації обмежити вживання лаврового листя людям, які приймають препарати для зниження цукру.
  3. Підтримують здоров’я нирок завдяки сечогінним властивостям. Зокрема запобігають утворенню каменів у нирках. Сечогінна дія також допомагає виводити надлишок натрію з організму.
  4. Зміцнюють капіляри серця та зменшують рівень холестерину. Це сприяє нормальній роботі серцево-судинної системи.
  5. Мають антиоксидантну дію. Крім вітамінів А та С, окисний стрес також зменшують наявні у лаврі фенольні сполуки.
  6. Полегшують перебіг респіраторних захворювань і загалом позитивно впливають на легені. У цьому випадку йдеться не про вживання лаврового листя в їжу, а про використання ефірних олій в ароматерапії або насаджень лаврових кущів на території санаторіїв тощо. Вважається, що значна кількість цих рослин дезінфікує повітря, зокрема здатна пригнічувати туберкульозну паличку.
  7. Допомагають запобігти виникненню онкологічних захворювань.

Чи має лаврове листя протипоказання? 

Є лише кілька застережень щодо використання лаврового листя. З обережністю варто вживати його людям, які:

  • мають алергію;
  • приймають ліки для зниження цукру у крові;
  • приймають заспокійливе, оскільки у значній кількості воно також може викликати сонливість і сповільнити дихання.

Лаврове листя: користь під час схуднення

Може скластися суперечливе враження про доцільність вживання лавра під час схуднення. З мінусів — це доволі калорійний продукт, який стимулює апетит. А з посиленим бажанням їсти буде складніше дотримуватися дефіциту калорій.

З іншого боку, лаврове листя містить багато вітамінів, мінералів та інших корисних речовин, які особливо потрібні організму під час втрати ваги. То як бути? Якщо йдеться про звичайне додавання лавра як приправи, то це точно можна робити. Адже 2-3 листочки зазвичай важать менше ніж 1 г. У мережі часто можна зустріти поради вживати для схуднення чай з лаврового листя. Для приготування радять взяти 20–30 листків і залити 1-2 склянками окропу. Напій має настоятися кілька годин. Таку кількість рекомендують випити за 2-3 дні. Інші варіанти приготування чаю — 1 листочок на 100 мл води, а вживати по 1 столовій ложці перед їдою. Навіть у першому випадку загальна кількість продукту буде дуже незначною. До того ж і при використанні лавра як прянощі, і при приготуванні чаю саме листя не вживають, а викидають. Адже воно занадто жорстке, а гострі краї можуть пошкодити стравохід. Тож воно віддає стравам і напоям лише частину своїх корисних речовин.

Користь і шкода лаврового листа на практиці

Як зазначалося вище, у лавровому листі є різні корисні речовини. У перерахунку на 100 г продукту їх доволі багато — деякі мінерали та вітаміни присутні у кількості 50–100% добової потреби, є й ті, які покривають цю норму кілька разів. Але в реальності людина вживає дуже незначну кількість цих прянощів протягом дня. Навіть при додаванні в усі страви та при додатковому приготуванні чаю з лавра рідко хто використовує понад 5 г. Зазвичай це 1–3 г, не більше.

Якщо порахувати скільки чого у 5 г, вийде лише:

  • 18,7 ккал;
  • 0,47 г білка;
  • 3,55 г вуглеводів;
  • 0,27 г жирів.

Більшість вітамінів і мінералів у такій кількості листя не перевищує 5% від добової потреби в них. Тож за відсутності протипоказань, у помірній кількості вживати лаврове листя можуть всі. Немає підстав вважати, що воно здатне принести відчутну користь або завдати шкоди. Але воно точно може зробити їжу більш смачною.

 

Джерела:

https://www.healthline.com/health/bay-leaf-burning#for-anxiety

https://www.healthifyme.com/blog/benefits-of-bay-leaf/#google_vignette

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-685/bay-leaf

З архіву або читайте також:

Чим корисне манго?

17.12.2023 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті