Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Чим корисне манго?

Як манго впливає на організм? Чи всім можна його їсти? Чи допоможе цей фрукт схуднути? Які страви можна з ним приготувати? Про все це нижче.

Манго: користь і шкода

Манго — солодкий соковитий тропічний фрукт. У 100 г свіжого манго міститься 60–75 калорій, 15–16,5 г вуглеводів, 1,6 г харчових волокон, багато вітамінів та мінералів:

  • Вітамін С — 40% від добової норми;
  • Мідь — 12%;
  • Фолієва кислота — 11%;
  • Вітамін B6 — 7%;
  • Вітамін А та Е — по 6%;
  • Вітамін В3 — 4%;
  • Калій та вітамін K — по 3,6%;
  • Вітамін В2 — 3%;
  • Магній та вітамін В1 — по 2,4%.

Лише 200 г цього фрукту забезпечить майже повну потребу у вітаміні С, ¼ потреби у міді та ⅕ у фолієвій кислоті. Манго багате на поліфеноли, які діють як антиоксиданти. Це означає, що організм отримає потужний захист від вільних радикалів, які спричиняють серцево-судинні, онкологічні та інші захворювання. У чому ще користь манго?

  1. Підвищує опірність деяким інфекційним захворюванням завдяки здатності вітаміну С впливати на вивільнення речовин, які борються з вірусами.
  2. Покращує здоров’я серця. Зміцнює тканини серця та судин і робить їх більш еластичними та здоровими завдяки вітаміну С та міді. Магній та калій знижують артеріальний тиск і нормалізують кровообіг.
  3. Сприяє засвоєнню та метаболізму заліза, дозволяє уникнути анемії, адже містить вітамін С, мідь і фолієву кислоту.
  4. Підтримує нормальну щільність кісток, допомагає запобігти остеопорозу.
  5. Позитивно впливає на кровотворення, зокрема вироблення лейкоцитів та еритроцитів.
  6. Може запобігти виникненню діабету. Корисні властивості манго у цьому аспекті наразі досліджені поверхнево, але наявність у ньому поліфенолу магніферину дозволяє вважати, що при помірному вживанні такий ефект є. Враховуючи високий вміст цукру у цьому фрукті, за раз варто з’їдати невелику порцію та бажано поєднувати його з їжею, яка містить білки чи жири. Це дозволить уникнути стрибків цукру у крові.
  7. Добре впливає на здоров’я очей. Плід містить антиоксиданти лютеїн і зеаксантин, які зосереджені у центрі сітківки ока та поглинають надлишок світла. Вітамін А відповідає за щільність рогівки, очищення очей природним шляхом, запобігає сухості та уповільнює процеси старіння.

Манго: чим корисне під час вагітності? Високий вміст вітаміну С та фолієвої кислоти — вже вагома причина їсти цей фрукт. Він дає змогу отримати корисні для розвитку плоду та здоров’я жінки вітаміни та мікроелементи. Манго може допомогти уникнути депресії, підтримувати волосся, шкіру та кістки в здоровому стані, а також зменшити набряки.

Кому не варто вживати манго? При чутливій слизовій шлунка або хронічних хворобах шлунка варто утриматися від вживання свіжих фруктів. Також обережно варто вперше куштувати манго, особливо людям, схильним до алергічних реакцій. Зазвичай алергія проявляється протягом кількох хвилин. Симптоми — почервоніння, свербіж чи набряк губ.  Інші протипоказання для манго наразі невідомі.

Манго фрукт — користь під час схуднення

При помірному вживанні його цілком можна додати в раціон, коли треба позбутися зайвих кілограмів. Цей фрукт містить багато води, мало калорій та водночас чимало цукру. Отримати від манго користь вдасться, якщо з’їдати за раз до 100–150 г після іншої їжі. В ідеалі варто поєднувати його з продуктами, які містять білки та жири, щоб уповільнити всмоктування цукру.

Травні ферменти амілаза у манго допомагають швидше та легше перетравити їжу. Харчові волокна поліпшують стан кишківника та теж сприяють здоровому травленню. Його просто додати в меню в будь-яку пору року. Окремо слід згадати про сушене манго. Користь такого продукту — у значно більшій концентрації корисних речовин. Але при схудненні є ризик отримати забагато калорій, бо його поживність у 5 разів вища у порівнянні зі свіжими плодами.

Що приготувати з манго?

Корисні властивості при термічній обробці зменшуються, тому найкраще їсти його у сирому вигляді. Є кілька вдалих комбінацій, які допоможуть урізноманітнити меню та вповні насолодитися смаком:

  1. Холодний смузі з манго і бананом — здоровий поживний сніданок або перекус без цукру.
  2. Смузі-морозиво з манго — багатий на вітаміни десерт з яскравим кольором і смаком. Легко готувати, можна заморозити.
  3. Смузі зі шпинатом і манго — його користь у високому вмісті харчових волокон, вітамінів та антиоксидантів.
З архіву або читайте також:

“Я занадто люблю солодке, щоб худнути” – що робити, якщо є залежність від солодощів?

21.10.2023 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті