Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Чим корисні фісташки для організму?

Які корисні речовини містяться у фісташках? Чи всім можна їх їсти? Яка порція є безпечною? Чи допоможуть фісташки схуднути? Про все це нижче.

Фісташки: користь і шкода

Фісташки — це плоди фісташкових дерев і кущів, тверда оболонка яких розкривається під час дозрівання. Вони мають зелений колір і характерний смак. Ці горіхи на 50–60% складаються з жирів. Цим пояснюється їхня висока калорійність — 560–610 ккал на 100 г сухих очищених фісташок. Їхня харчова цінність:

  • білки — 20 г;
  • жири — 50 г, з них понад 80% становлять ненасичені жирні кислоти;
  • вуглеводи — понад 17 г.

А ще у них є 7,5 г харчових волокон на 100 г продукту. Фісташки, як і інші горіхи та насіння, найкраще їсти у сирому вигляді. Так організм отримує максимум корисних речовин. Натомість у смажених горіхах кількість вітамінів зменшується, а якщо вони ще й солоні, то дуже легко перевищити денну норму солі. Чому небезпечно вживати забагато солі, можна прочитати у статті «В яких продуктах є натрій?»

У чому користь фісташок? У 30 г цих горіхів міститься:

  • вітамін В6 — 39% добової потреби;
  • вітамін В1 — 23%;
  • фосфор — 21%;
  • марганець — 17%;
  • магній та залізо — 10% та 9% відповідно.

У меншій кількості також присутні цинк, калій, вітаміни Е, К, В2, В3, В5, фолієва кислота та кальцій. Чим корисні фісташки? Вони забезпечують потребу одразу в багатьох корисних речовинах. Як впливає на організм вітамін В6, якого так багато в цих горіхах?

  1. Залучений в обмін білків, жирів і вуглеводів, а також у десятки ферментних реакцій. Регулює баланс амінокислот в організмі.
  2. Підтримує нормальне функціонування клітин. Зокрема бере участь у створенні гемоглобіну, який допомагає переносити кисень. Кисень має регулярно надходити у достатній кількості, бо він впливає на роботу всіх органів.
  3. Забезпечує здорову роботу мозку. Бере участь у створенні дофаміну, серотоніну та інших нейромедіаторів. Достатня кількість цього вітаміну добре впливає на настрій, а його дефіцит може бути однією з причин виникнення депресії.
  4. Поліпшує когнітивні здібності. Є дослідження, згідно з яким люди похилого віку з високим вмістом вітаміну В6 у крові мають кращу пам’ять і менше схильні до деменції. Нестача цього вітаміну може призвести до сплутаної свідомості.
  5. Важливий для здоров’я очей, бо запобігає дегенерації макули. Наслідками ураження макули є значне погіршення центрального зору, коли людина не розрізняє деталі предметів.

Навіть лише завдяки високому вмісту вітаміну В6 є достатньо причин щодня їсти фісташки. Користь від них не обмежується лише ним. Чому ще цей продукт вартий уваги?

  1. Має вищий вміст антиоксидантів, ніж інші горіхи та насіння. До того ж антиоксидантні сполуки з фісташок краще засвоюються. Це допомагає запобігти хронічним запальним процесам в організмі та розвитку багатьох серйозних захворювань.
  2. Добре впливає на зір. Наявні вітаміни В1, В6, а також антиоксиданти лютеїн та зеаксантин підтримують здоров’я очей. Зокрема запобігають виникненню вікової дегенерації макули та катаракти.
  3. Забезпечує нормальний стан травної системи. Клітковина допомагає запобігти запорам і стимулює розвиток корисної мікрофлори у кишківнику.
  4. Є гарною профілактикою серцево-судинних захворювань, оскільки знижує артеріальний тиск і рівень холестерину. Результати ряду досліджень стверджують, що ці горіхи знижують тиск краще, ніж інші. На додачу вони підтримують ритм серця в нормі, а ще — гнучкість судин і їхню здатність розширюватися, забезпечуючи здоровий кровообіг.
  5. Допомагає регулювати рівень цукру у крові. Попри високий вміст вуглеводів, має низький глікемічний індекс. Це означає, що не буде стрімкого підвищення глюкози після вживання фісташок. Корисні властивості цих горіхів при регулярному вживанні ще й у їхній здатності підвищувати резистентність до інсуліну. Насамперед їх варто вживати, щоб запобігти виникненню діабету, але люди з вже наявним захворюванням теж отримують користь для здоров’я.

Фісташки багаті на білок — у 30 г горіхів міститься майже 6 г білка, що для багатьох становить 5% денної норми. Завдяки цьому вони можуть бути корисні для веганів і вегетаріанців. У чому користь фісташок для жінок? Завдяки вмісту багатьох корисних речовин з ними буде легше отримувати норму вітамінів і мінералів під час вагітності.

Єдина причина повністю відмовитися від фісташок — алергія на ці горіхи. Якщо після них виникають проблеми з травленням, варто проконсультуватися з лікарем щодо можливості вживати їх у майбутньому. Яких часткових обмежень варто притримуватися, щоб уникнути шкоди? Їсти помірну кількість горіхів — до 20–30 г на день. Про фісташки з сіллю та харчовими добавками краще забути.

Фісташки: користь та шкода під час схуднення

Якщо дотримуватися невеликого дефіциту калорій, фісташки можна включати у свій раціон під час схуднення. З ними вкластися в норму ккал буде простіше, ніж з іншими горіхами, бо вони одні з найменш калорійних. Ключова умова — денна порція має бути в межах 30 г. Фісташки допомагають втрачати вагу, бо:

  1. Завдяки високому вмісту клітковини сприяють нормальному травленню, яке необхідне для здорового метаболізму.
  2. Вони забезпечують відчуття ситості. Порція у 20–30 г — це 120–180 ккал. Для багатьох це повноцінний перекус, який допоможе уникнути почуття голоду між основною їжею. Тобто, зникає ризик переїдання через тривале очікування.
  3. Нормалізують обмін речовин завдяки вітаміну В6.

Чи корисні фісташки у шкаралупі? Так, бо їхнє лущення потребує часу, тож людина встигає усвідомити, що наїлася, з’ївши менше горіхів, ніж якби вони були очищеними. Ще одна причина — кількість лушпиння допомагає контролювати розмір порції. Достатньо пару разів почистити та зважити фісташки, щоб надалі доволі точно оцінювати кількість з’їдених горіхів без ваг.

 

Джерела:

https://www.healthline.com/nutrition/9-benefits-of-pistachios

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322899#benefits

 

З архіву або читайте також:

Жимолость: корисні властивості та вітаміни в ягоді

29.2.2024 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті