Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Чим корисний глінтвейн?

Глінтвейн — улюблений багатьма гарячий напій, особливо популярний у холодні місяці. З чого готують глінтвейн? Чи є від нього користь? Скільки можна випити, щоб не нашкодити організму? Про все це нижче.

Глінтвейн: користь і шкода

Келих смачного глінтвейну добре зігріває сирого чи морозного дня. Цей напій дуже ароматний та може бути доволі солодким, якщо у нього додати мед або цукор. Що потрібно для приготування глінтвейну?

  1. Вино. У класичному варіанті використовують сухе червоне. В деяких рецептах вино розбавляють водою в пропорції 5:1 або роблять безалкогольний напій з виноградного соку. 
  2. Прянощі. Класичний набір — кориця, гвоздика, духмяний перець, бодян, кардамон. Можна також додати мускатний горіх, імбир, барбарис тощо.
  3. Фрукти. Апельсин, яблуко, лимон. Біле вино добре поєднується з апельсином і грейпфрутом.

Чим корисний глінтвейн? Напій, приготований з червоного вина, містить ресвератрол — поліфенол з потужними антиоксидантними властивостями. Ця речовина присутня в значній кількості у шкірці та кісточках винограду. Червоні сорти містять значно більше ресвератролу, ніж білі. А ще його кількість збільшується під час ферментації. Відповідно, найвища концентрація буде у червоному вині та у соку з червоних сортів. Ресвератрол захищає клітини від запалення, знижує поганий холестерин, зміцнює судини та розріджує кров. Таніни у червоному вині та соку запобігають виникненню тромбів. За умови помірного вживання — до 1 келиха на день — це допомагає зменшити:

  • ризик виникнення серцево-судинних захворювань;
  • запалення шкіри та прояви артриту;
  • шанси розвитку інфекційних хвороб, наприклад, ГРВІ.

Кориця поліпшує роботу мозку, знижує рівень цукру у крові, містить багато антиоксидантів та здатна вбивати бактерії у ротовій порожнині. Корицю варто регулярно вживати під час схуднення, бо вона прискорює обмін речовин. 

Гвоздика має протизапальні властивості, добре впливає на зір і кістки, покращує роботу печінки та захищає шлунок від утворення виразок. Духмяний перець зміцнює імунітет, запобігає виникненню стоматиту, зменшує здуття живота.

Бодян (зірчастий аніс) добре впливає на стан шкіри — допомагає зберегти її пружність і уповільнити появу зморшок. Ця пряність має сильні противірусні, антибактеріальні та протигрибкові властивості. Поліпшує кровообіг, сприяє здоровому травленню та сну. Кардамон захищає організм від вільних радикалів і може знизити артеріальний тиск.

На додачу глінтвейн дає змогу отримати вітаміни та мікроелементи, які містяться в значній кількості всіх складових напою: вині, соку, прянощах і фруктах.

Шкода від глінтвейну

Більшість лікарів стверджують, що краще взагалі відмовитися від вживання алкоголю. Він погано впливає на імунітет, порушує кровотворення, послаблює пам’ять і може збільшити ризик розвитку кількох видів раку: печінки, стравоходу, прямої кишки тощо. Алкогольні напої при надмірному вживанні призводять до інтоксикації організму та поганого самопочуття.

Глінтвейн найчастіше п’ють гарячим, а це означає, що алкоголь набагато швидше потрапляє у кров. Тому стан сп’яніння теж настає швидше. Якщо у напій додають цукор, то це збільшує кількість вуглеводів і порожніх калорій. 

Не варто пити глінтвейн людям, що хворіють на цукровий діабет або мають алергію на складові напою. Також дуже обережно слід приймати напій, якщо є прийом ліків, особливо: антибіотиків, антидепресантів, оральних контрацептивів, нейролептиків, транквілізаторів, протиепілептичних препаратів. Адже алкоголь може спричинити небажані реакції та негативно вплинути на засвоєння препаратів. Тож за можливості краще замінити глінтвейн на безалкогольний. 

Звісно, не варто пити алкогольну версію напою під час вагітності. Краще обирати безалкогольний напій, якщо є хронічні мігрені або захворювання нервової системи.

Як отримати лише користь від глінтвейну?

Найкращий варіант — надавати перевагу напоям на основі соку та без додавання цукру. У разі вибору алкогольного глінтвейну, краще поєднувати вино з водою чи соком. Варто дотримуватися технології приготування, адже при достатньому нагріванні частина алкоголю випаровується й міцність напою стає вдвічі меншою.

Один келих глінтвейну переважно позитивно вплине на організм. Але вже два келихи будуть мати зворотну дію, приміром, таніни можуть підвищити ризик виникнення серцевого нападу. Тому найголовніше — регулювати кількість випитого та вживати такі напої після їжі.

З архіву або читайте також:

Корисні властивості сливи

30.9.2023 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті