Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Чим корисний зелений чай?

Чи справді зелений чай такий корисний, як про нього говорять? Як правильно обирати та готувати чай, щоб він приносив користь? Чи є протипоказання до споживання зеленого чаю і чи варто якось обмежувати добову кількість цього напою? Про все це нижче.

Зелений чай: користь і шкода

У цього напою практично немає калорій, білків, жирів чи вуглеводів. Так само в мінімальній кількості містяться вітаміни та мінерали. Але ключова користь зеленого чаю полягає у високому вмісті біологічно активних речовин. Які саме речовини містяться в цьому напої?

  1. Катехіни (вид поліфенолів). Їх можна навіть відчути на смак. Це саме вони відповідають за терпкий смак чаю. Що роблять катехіни? Найбільш цінні властивості такі:

    – захищають нейрони головного мозку і сповільнюють процеси старіння та прояву деменції;
    – позитивно впливають на шкіру;
    – знижують імовірність появи новоутворень в організмі;
    – володіють антиоксидантними властивостями;
    – позитивно впливають на рівень холестерину в крові.

  2. Кофеїн та алкалоїди. Вони в чаї міститься в меншій кількості, ніж в каві, і мають трохи м’якіший ефект. Кофеїн позитивно впливає на роботу мозку, підвищує концентрацію уваги та бадьорість. Завдяки меншому вмісту кофеїну в зеленому чаї він не викликає стрибків бадьорості та сонливості, які трапляються при споживанні кави.
  3. Речовина L-теанін, яка володіє розслаблювальним та заспокійливим ефектом, знижує тривожність і позитивно впливає на сон.
  4. Зелений чай – це профілактика хвороб зубів та ясен. Фтор і природні антибактеріальні речовини знижують ризик появи карієсу та інших бактеріальних хвороб.
  5. Дубильні речовини та біофлавоноїди позитивно впливають на міцність та еластичність судин, тому загалом зелений чай позитивно впливає на серцево-судинну систему.

Не дивлячись на велику кількість корисних елементів, зелений чай має і свої мінуси. Наприклад, варто вирішувати для себе чи корисний зелений чай для серцево-судинної системи. Бо з однієї сторони він позитивно впливає на міцність судин, але з іншої сторони його варто дуже обережно споживати при хронічній гіпертонії, а також при порушеннях серцевого ритму.

Вміст кофеїну залежить від сорту чаю, періоду збирання, приготування. Якщо кофеїн слід вживати у мінімальній кількості, то варто запарити чай, злити перший настій і залити нову воду. Таким чином, чай досі матиме аромат і смак (трохи слабший), і при цьому міститиме менше кофеїну.

Неоднозначна користь і для зубів. Чай дійсно має антибактеріальний ефект, проте міцний зелений чай може негативно вплинути на емаль зубів. Це стосується тих випадків, коли зуби чутливі, емаль тонка або має мікротріщини.

Ще один можливий мінус: міцний зелений чай (як і чорний або кава) не варто пити під час загострення хвороб шлунку, кишківника та інших органів травлення. Саме під час загострень краще надавати перевагу неміцному чаю. Обережно слід споживати чай і при закрепах або схильності до них. Міцний напій може посилити закріплюючі властивості.

Також недоліки від міцного зеленого чаю можуть бути відчутними, якщо випити його ввечері, адже речовини у напої бадьорять, тож може бути проблеми із засинанням та міцністю сну.

Крім вищезгаданого, шкода від зеленого чаю може бути при поєднанні його з деякими ліками. Так, наприклад, не варто пити міцний чай одразу після вживання залізовмісних препаратів, бо напій може порушити засвоювання заліза. Оптимальний варіант в цій ситуації — витримати інтервал 2-3 години між прийомом ліків і споживанням чаю.

Обережно варто пити зелений чай при хворобах сечовидільної системи. Адже напій (особливо це стосується міцного настою) чинить легку сечогінну дію, яка не завжди корисна для нирок та міхура.

Зелений чай: чим він корисний під час схуднення?

Цей напій частково підвищує працездатність та витривалість, тому він позитивно вплине на тренування. А якщо буде довше або більш інтенсивне тренування, то спалиться більше калорій.

Ще один бонус — зелений чай злегка зменшує апетит. А якщо його поєднати з лимоном або імбиром, то він позитивно вплине на травлення, адже чинитиме легку жовчогінну дію.

Як обирати зелений чай?

Є 5 ключових порад, що стосуються вибору чаю:

  1. Варто визначитись з оптимальною крупністю заварки. В крупнолистовому (коли листочки цілі) чаї зберігається більше біофлавоноїдів та дубильних речовин. Такий чай буде ароматніший і терпкіший. Дрібніша сировина швидше заварюється і має менш терпкий присмак.
  2. Варто купувати чай без штучних ароматизаторів та фарбників. У складі мають бути лише натуральні добавки. Наприклад: цедра апельсина, листя жасмину, бергамот, листя м’яти, сушені ягоди малини або полуниці тощо.
  3. Слід звертати увагу на однорідність сировини. У чаї мають бути лише скручені листочки та доповнення з пелюсток квітів або фруктів. В ньому не має бути домішок з гілочок чи дуже дрібних крихт чаю, або сушене листя інших рослин чи дерев.
  4. Якщо чай має штучні або додаткові ароматизатори, то він буде дуже пахнути у сухому вигляді, і ледь зберігати аромат — у завареному. Якщо ж чай має аромат завдяки натуральній сировині, то він збережеться й у завареному вигляді.
  5. Хороший варіант перевірки: спробуйте взяти засушений листочок чаю і перетерти його пальцями. Якщо він розсипається у дрібну крихту, то, імовірно, він був засушений повторно або зберігався неправильно.

Оригінальні рецепти з зеленим чаєм

  • заморожений сорбет із зеленого чаю з апельсиновим соком (якщо апельсин не дуже солодкий, то можна додати трохи меду або підсолоджувач);
  • смузі з ківі, зеленого чаю і м’яти (за бажанням можна додати ще насіння чіа і їсти такий пудинг як десерт);
  • зелений чай з корицею, імбиром, гвоздикою та ягодами (журавлина, обліпиха, ожина, смородина або будь-які інші).
З архіву або читайте також:

Печені яблука: користь та рецепт приготування

1.4.2022 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті