Як готувати нут?
Що таке нут і в чому його користь? Чи треба замочувати нут і як готувати його смачно? Скільки часу готувати нут і в яких рецептах його можна використати?
Гарбуз – це український «суперфуд». Він містить десятки вітамінів та корисних властивостей. Чим саме корисний цей овоч? Як смачно приготувати гарбуз і скільки часу його готувати? Як впливає гарбуз на схуднення? Про все це нижче.
У світі існує понад 800 сортів гарбузів, з яких близько 100 – це їстівні (решта призначені для корму тварин). У гарбузі міститься 30 вітамінів та мінералів (від сорту залежить кількість тих чи інших вітамінів). Найбільше в м’якоті гарбуза таких корисних речовин:
Користь гарбуза для організму проявляється також завдяки високому вмісту харчових волокон. У 100 г м’якоті міститься 10% денної потреби у волокнах. Клітковина гарбуза м’яка, тож чудово підходить для покращення процесів травлення навіть тоді, коли є загострення хронічних хвороб органів травлення (але тоді гарбуз краще вживати після термічної обробки). Волокна з гарбуза – відмінна профілактика закрепів.
Що стосується шкоди для організму, то вона в гарбуза практично відсутня. Він містить небагато цукру, тому більшість сортів підходить для споживання при діабеті. Крім декількох дуже солодких сортів, наприклад, ананасового, які варто їсти помірно. Єдиний нюанс, коли гарбуз таки не варто вживати, а точніше не варто їсти його в сирому вигляді – при розладах кишківника.
Чи можна споживати гарбуз тим, хто худне? Не просто можна, а навіть варто! Гарбуз допоможе зі схудненням з таких сторін:
Під час схуднення найкраще використовувати гарбуз у сирому вигляді (для салатів та просто, щоб «хрумкати»), а також у запеченому чи як додаток до каш. До речі, печений гарбуз солодший, ніж сирий. До того ж він ідеально комбінується з яблуками, морквою, сливами, волоськими горіхами. Запечений або сирий гарбуз із яблуком, корицею та невеликою кількістю волоських горіхів – смачний та дуже корисний десерт для тих, хто дотримується здорового харчування та контролює свою вагу.
Запечений гарбуз – чудовий вітамінний варіант страви для тих, хто має загострення хвороб органів травлення. Він помірно солодкий, не викликає здуття, не має подразнювальної дії, і при цьому містить багато вітамінів. Тож під час хвороб та обмеження свого раціону дуже бажано споживати гарбуз.
Крім цього, вітамін А та бета-каротин має ранозагоювальну дію. Тобто, загоює рани та подразнення, що як раз і потрібно при гастритах, виразках, ерозіях і подібних захворюваннях органів ШКТ. Варто врахувати те, що ці вітаміни жиророзчинні. Тож при споживанні варто заправляти гарбуз хоча б чайною ложкою вершкового масла або рослинної нерафінованої олії. До речі, вершкове масло також містить вітаміни А, Е, D, тож при хворобах ШКТ комбінація гарбуза і вершкового масла – ідеальна для того, щоб чим швидше загоїлись пошкодження слизових шлунку чи кишківника.
Гарбуз, порізаний невеликими шматочками або кубиками (наприклад, для гарбузової каші чи салатів) вариться, тушкується або запікається близько 20 хвилин. Великі скибки гарбуза запікаються близько 40 хвилин (до стану аль-денте 30 хвилин). Невеликі гарбузи половинками (наприклад, для фарширування) можуть запікатись 1-1.5 години при 200 градусах.
Час готування залежить також від сорту гарбуза. Звичайні гарбузи (великі, круглої форми, тверді), а також сорти сірих та темно-зелених відтінків готуються довше. Грушоподібні сорти (ананасні, мускатні) солодші та швидше готуються.
Щоб була найбільша користь гарбуза – краще його запікати, тушкувати або готувати на пару. Якщо просто варити і діставати варений гарбуз, то частина вітамінів з овочу піде у воду.
Гарбуз чудово смакує і в солодких, і в солоних стравах. Ось декілька смачних поєднань з гарбузом:
Що таке нут і в чому його користь? Чи треба замочувати нут і як готувати його смачно? Скільки часу готувати нут і в яких рецептах його можна використати?
Повна стаття 22.12.2020
Чи корисна вода з лимоном? Як часто її можна пити? Чи може вона нашкодити? Чи допоможе вода з лимоном схуднути? Про все це нижче.
Повна стаття 25.9.2024
З чого виготовляють зефір? Які корисні властивості йому приписують? Що з цього правда, а що — ні? В яких випадках можна їсти зефір? Про все це нижче.
Повна стаття 23.6.2024
Навіщо їсти гриби? Скільки та як часто можна їх вживати? Чи можуть їстівні гриби нашкодити? Чи допоможуть гриби схуднути? Про все це нижче.
Повна стаття 22.6.2024
Чим корисний чайний гриб? Чи допоможе комбуча схуднути? Чи всім можна пити цей напій? Як приготувати комбучу? Про все це нижче.
Повна стаття 16.6.2024
Чим корисний хумус? Чи всім можна його їсти? Чи допоможе хумус схуднути? Як приготувати його самостійно? Про все це нижче.
Повна стаття 15.5.2024