Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Кава без кофеїну: чи корисно пити безкофеїнову каву?

Кава без кофеїну — це класний варіант для тих, хто має протипоказання до кави з кофеїном, але не хоче відмовлятись від улюбленого напою. Але чи безпечна така кава? Чи має шкідливі властивості? Кому рекомендовано цей напій? Про все це нижче.

Як роблять каву без кофеїну?

Спочатку беруть необсмажені кавові зерна (зелена кава) і вимочують певний час у воді або обробляють парою. Далі вони піддаються хімічним процесам з допомогою спеціальних розчинників.

Коли тільки винайшли спосіб видаляти кофеїн з зерен, то через розчинник кава була шкідлива, адже обробляли зерна розчином бензолу, який має канцерогенні властивості. Проте, це було близько 100 років тому. Зараз шкода кави без кофеїну спростована, адже розчинники, які використовуються для видалення кофеїну безпечні та натуральні. Принаймні, найбільш поширений етилацетат, який є фруктовим ефіром і похідним оцтової кислоти.

Кава без кофеїну: користь і шкода

Якщо у чашці звичайної заварної кави (яка приготовлена варінням або з допомогою кавоварки) міститься в середньому 80-100 мг кофеїну, то в безкофеїновому напої міститься всього 2-3 мг кофеїну. Саме тому її можна пити тим, кому кофеїн з якихось причин може бути протипоказаний. До таких причин належать зокрема:

  • підвищений артеріальний тиск і гіпертонія;
  • серцеві захворювання;
  • прийом ліків, у яких рівень засвоюваності залежить від кофеїну (деякі антибіотики, психотропні препарати, мінерали і т.д.)
  • людям при підвищеній тривожності (якщо рекомендує лікар);
  • при проблемах зі сном;
  • індивідуальна надмірно збудлива реакція на кофеїн (підвищення серцебиття, тремтіння, тривожність);
  • деякі обмеження під час вагітності.

Чим корисна кава без кофеїну? Загалом, вона зберігає всі корисні властивості звичайної кави. Зокрема, містить велику кількість цінних антиоксидантів. Вони позитивно впливають на мозок, сповільнюють процеси старіння та мають протизапальні властивості, а також є профілактикою ряду захворювань (атеросклерозу, деяких хвороб серця, діабету другого типу).

І, звісно, найбільша цінність такої кави — відсутність ефекту, який давав кофеїн. Наприклад, певне підвищення артеріального тиску, бадьорість та інший вплив на нервову систему.

Проте, шкода кави без кофеїну теж присутня. Вона, так само як і звичайна кава, може негативно впливати на:

  • зубну емаль, тому при пошкодженій емалі та чутливих зубах краще пити напій хоча б через трубочку;
  • підвищення кислотності шлунку та подразнення слизових оболонок, через що вона протипоказана при загостренні хвороб ШКТ;
  • кава (як з кофеїном так і без) не рекомендована при загостренні захворювань сечового міхура і нирок.

Чи можна пити каву без кофеїну вагітним і під час ГВ?

Загалом так, адже якісна кава без кофеїну цілком безпечна для організму. Вагітним можна пити й звичайну каву, якщо немає протипоказів від лікаря. Кофеїн не шкодить дитині, якщо каву вживати помірно (бажано обмежуватись однією чашкою на день).

Проте, існують дослідження про ризики передчасних пологів, тож стосовно прийому кави слід радитись з лікарем. Також слід враховувати стан здоров’я вагітної, можливі патології й стан плоду. Тому рішення про можливість споживання кави або обмеження в цьому напої слід приймати після консультації з лікарем.

Чи шкідлива кава без кофеїну під час грудного вигодовування? Загалом, кава дозволена під час лактації, адже згідно з дослідженнями в молоко потрапляє дуже мінімальна кількість кофеїну (буквально близько 1%). Тому кава не здатна нашкодити дитині, вона не впливає на збудливість нервової системи маляти та його сон. Але рекомендовано обмежуватись 200 мг кофеїну на день (орієнтовно 2 чашки кави), а максимальна кількість  — 300 мг.

З архіву або читайте також:

Користь айви: чим і кому корисний осінній фрукт

19.12.2022 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті