Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Корисні продукти для підшлункової залози: складаємо меню дієти

При загостреннях хвороб підшлункової залози лікування проводиться двома методами: медикаментам та корекцією харчування. Як можна їжею підтримати здоров’я підшлункової? Які продукти споживати, а від яких краще утриматись?

Хвороби підшлункової: які найбільш поширені і як проявляються

Серед усіх хвороб підшлункової найчастіше зустрічається панкреатит — це запалення тканин підшлункової залози та порушення вироблення та відтоку її секрету (фактично, перестають нормально виділятись і працювати ферменти, які допомагають їжі перетравлюватись).

Які симптоми панкреатиту:

  • біль по центру живота або трохи лівіше (інколи біль дуже високої інтенсивності);
  • біль в животі приблизно через 30 хв після їжі;
  • нудота, блювота, втрата апетиту;
  • здуття живота (метеоризм);
  • розлад туалету;
  • загальна слабкість і втома;
  • підвищена температура до 38.

Але і діагноз, і медикаментозне лікування має ставити виключно лікар, оскільки частина симптомів подібна до інших хвороб шлунково-кишкового тракту.

Панкреатит може бути гострий (такий, що трапився вперше і має сильні симптоми) або хронічний (той, що періодично повторюється). Нерідко гострий панкреатит потребує термінового медичного втручання. Коли панкреатит вже не потребує лікування в стаціонарі або вдалось стабілізувати стан, тоді до одужання лікарі рекомендують обмежити продукти, шкідливі для підшлункової залози, і забезпечити максимально легкий для перетравлення раціон.

Підшлункова залоза: харчування і ключові правила

Якщо є хвороби підшлункової залози у стадії загострення, то обов’язково лікування складається двох пунктів: медикаменти, підібрані лікарем, а також корекція харчування. Що стосується останнього, то на 1-2 тижні зазвичай рекомендується спеціальна дієта. Підшлункова в цей час має працювати у легкому режимі та з підтримкою медикаментів (переважно це ферменти, знеболюючі або спазмолітики, препарати від нудоти тощо), щоб повністю усунути запальні процеси.

Ось 5 ключових моментів, на яких має будуватись меню для підшлункової і яких варто дотримуватись в харчуванні (ця дієта рекомендована лише під час гострої стадії панкреатиту, тобто коли є біль і порушення перетравлення їжі):

  1. Харчування 5-6 разів на день невеликими порціями.
  2. Прийоми їжі мають включати продукти, корисні для підшлункової залози і максимально виключати важкі для перетравлення продукти. До таких належать: бобові (навіть у подрібненому вигляді, як хумус), жирні частини свинини, яловичини та баранини, гусятина і качка, сало, тваринні субпродукти, дуже жирні молочні продукти, твердий і м’який сир (в тому числі моцарелу, фету тощо), жирна риба, міцні м’ясні та грибні бульйони, гриби, засмажки в супах, усі соління, горіхи.
  3. Дієта при проблемах з підшлунковою залозою має повністю виключати чай та каву, дуже холодні продукти (напої, морозиво), алкоголь.
  4. Виключати всі продукти, які призводять до метеоризму (здуття). До таких відносяться: бобові, білокачанна капуста (навіть приготовлена), сирі овочі, сирі фрукти, молоко, білий хліб та здобна випічка, солодощі (їх слід виключити в перші 3 дні загострення, далі можна деякі види, але в помірній кількості).
  5. Їжа має бути тепла або хоча б кімнатної температури.

Коли хворіє підшлункова: що можна їсти з продуктів?

В перші дні найбільшого загострення (2-3 дні) краще споживати подрібнену їжу. Зокрема: овочі у стані пюре, добре розварені крупи, котлети та фрикадельки з курки чи нежирної риби, парові білкові омлети.

Наступні дні до одужання (орієнтовно тиждень після загострення) меню трохи розширюється. Ось ключові групи продуктів, що корисно їсти для підшлункової залози:

  1. Варені або приготовлені на пару овочі, що не призводять до здуття: картопля, морква, буряк, кабачки, приготовлені до м’якого стану гарбуз і цвітна капуста.
  2. Запечені або приготовлені фрукти, особливо такі, що містять пектини: яблука, груші, абрикоси, сливи, банани (наприклад, можна додавати їх у запіканки).
  3. Риба нежирних сортів: хек, минтай, тріска, судак, окунь, тиляпія тощо.
  4. Куряче філе, бажано у подрібненому вигляді, наприклад, як парові котлети.
  5. Парові омлети, варені яйця з рідким жовтком (не більше 1 жовтка на день) або лише білки.
  6. З червоного м’яса допустима лише нежирна телятина, нежирні частини м’яса кролика і бажано в подрібненому вигляді (фрикадельки, тефтелі, котлети, суфле).
  7. Кисломолочна продукція у помірній кількості та невисокої жирності, 1.6-2.5% (якщо є здуття від молочного, тоді краще обирати безлактозну продукцію): ряжанка, йогурт, кефір, сир до 5% жирності у запеченому вигляді (запечені яблука з сиром або запіканки в духовці чи пароварці). Можуть бути присутні м’які несолоні сири, наприклад, нежирна моцарела (лайт) або адигейський, але в дуже помірній кількості.
  8. Оброблені крупи. Мається на увазі дрібні вівсяні пластівці, а не цільна вівсянка, білий рис (замість нешліфованого), макарони, гречка, дрібна пшенична крупа типу “Артек”. Тобто ті види круп, які легше і швидше перетравлюються.
  9. Напої: неміцний чай, некислі компоти (варені яблука, абрикоси, груші, бажано без цукру), киселі, відвар шипшини.
  10. Що стосується солодощів — це не найкраща їжа для підшлункової. Проте допустимо споживати трохи зефіру, меду або джему, желе, простого печива (бажано домашнього і з помірною кількістю жирів та цукру, наприклад, галетного).

Як покращити роботу підшлункової залози? Профілактика

Якщо захворювання підшлункової залози набуло хронічного характеру, наприклад, періодично повторюється загострення панкреатиту, то найкращий варіант — у періоди ремісії не забувати про профілактику:

  • намагатись уникати переїдань;
  • уникати надмірно жирної їжі (фаст-фуд, шашлики, жирне м’ясо, страви з майонезом тощо);
  • харчуватись 4-5 разів на день помірними порціями;
  • не допускати тривалого відчуття голоду;
  • за можливості не приймати алкоголь;
  • вчасно лікувати інші хвороби ШКТ, якщо вони з’являються (особливо все, що стосується порушень роботи жовчного міхура).
З архіву або читайте також:

Все про обліпиху: користь і шкода золотистої ягоди

19.7.2022 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті