Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Корисні властивості кукурудзи

Чим корисна кукурудза? Кому не варто споживати цей овоч? Як смачно приготувати кукурудзу? І чи можна вживати кукурудзу тим, хто худне? Відповіді на всі питання нижче.

Варена кукурудза: користь і шкода

Кукурудза – це корисний овоч з багатим хімічним складом. Існує думка, що від кукурудзи набирають вагу через наявність в її складі крохмалю. Насправді – це лише міф, адже крім крохмалю є ще 18 вітамінів та мінералів, які містить свіжа кукурудза. Корисні властивості цього овочу проявляються наступним чином:

  1. Антиоксидантна дія. Забезпечується вона завдяки вмісту вітаміну А та бета-каротину, які є антиоксидантами групи каротиноїдів. Антиоксиданти захищають організм від дії вільних радикалів і є профілактикою ряду хвороб (особливо, серцево-судинних захворювань і  вікових порушень зору), а також сповільнюють процеси старіння.
  2. Позитивний вплив на кишківник. Це відбувається завдяки високому вмісту волокон, які містить кукурудза. Властивості покращення травлення і моторики кишківника корисні для профілактики закрепів, для підтримки мікрофлори кишківника та схуднення.
  3. Підтримка здоров’я нервової системи. Така дія забезпечується комбінацією вітаміну В6 і магнію, які є в кукурудзі, особливо у молодій.
  4. Позитивний вплив на артеріальний тиск. В зернах кукурудзи багато калію та натрію. Ці компоненти відповідають за водний баланс і підтримку нормального тиску.
  5. Користь кукурудзи для людини проявляється також для репродуктивної системи, процесів кровотворення і зниження рівню холестерину. За це відповідає вітамін В9, а його у вареній кукурудзі доволі багато (10% денної потреби на 100 г зерен).

Чим може нашкодити кукурудза? Шкода перш за все буде для тих, хто має діабет. Бо в кукурудзі багато вуглеводів, в тому числі цукрів (8-9 г на 100 г зерен). Також не варто її вживати під час виразки, гастритів і загострення хвороб кишківника. Таке обмеження – через високий вміст волокон, які містить варена кукурудза (користь від цього буде для схуднення, а шкода – під час загострення хвороб органів ШКТ). Волокна посилюють моторику органів травлення, а під час загострень хвороб цього краще уникати.

Варто знати і те, що кукурудза може викликати підвищене газоутворення. По-перше, через клітковину: якщо харчових волокон багато, а води споживається мало, то це може призвести до здуття. По-друге, через присутність цукрів та крохмалю, які містить кукурудза. Шкода від газоутворення може бути під час захворювань органів травлення, особливо при холециститі, порушеннях роботи жовчного міхура (дискінезії жовчних проток) та при хронічному чи гострому коліті кишківника.

Молода кукурудза: користь

Молоді качани кукурудзи трохи корисніші за більш стиглі та ті, які певний час лежали на зберіганні. По-перше, в зернах молодих качанів кукурудзи трохи менший вміст сахарози. По-друге, користь молодої кукурудзи полягає в тому, що вона значно швидше готується, тому в ній зберігається більше вітамінів. Найбільше в ній таких корисних компонентів, як:

  • В1, який важливий для обміну глюкози та жирів, для роботи нервової системи та нейронів, а також для хорошої пам’яті;
  • В5, який важливий для гормонів та метаболізму;
  • В6, який потрібен для нормального функціонування нервової системи, профілактики появи головного болю, стійкості нервової системи до стресів.

Ще одна перевага молодої кукурудзи в порівнянні з качанами, які зберігались – більш ніжні харчові волокна. Молоду кукурудзу можуть споживати люди, що мають хронічні хвороби кишківника, але не в стадії загострення.

Консервована кукурудза: користь, шкода, як готувати

Як консервувати кукурудзу? Цілі качани спочатку відварюються до м’якості зерен. Далі зерна зрізають, закладають у стерилізовані банки та заливають гарячим розчином для консервування. Для розчину змішується чайна ложка солі та цукру на 200 мл води, після чого розчин вариться 2-3 хвилини.

Такий варіант трохи менш корисний, ніж варена кукурудза. Користь частково втрачається під час консервації через те, що частина вітамінів іде в розчин, який не споживається в їжу і зливається. Крім того, консервована кукурудза має більше цукру та солі, ніж просто варена (додані цукор і сіль в розчині).

Як готувати кукурудзу?

Є 4 ключові методи приготування: консервування, варіння качанів або зерен, готування на пару та на грилі. Якщо мета – зберегти максимальну користь вареної кукурудзи, тоді варити краще у пароварці. Стосується це і зерен, і кукурудзи в качанах. Такий метод приготування зберігає найбільше вітамінів й інші корисних елементів, бо вони не йдуть у воду при варінні, а залишаються у зернах.

Другий корисний варіант приготування – на грилі. Так кукурудза виходить дуже смачною, готується швидко і зберігає вітаміни.

Час приготування залежить від розміру і сорту. Молода молочна кукурудза може варитись 15-30 хвилин, а крупні качани, які зберігались якийсь час – близько 45-60 хвилин.

Користь і шкода кукурудзи під час схуднення

Що стосується процесів схуднення, тут слід зважити плюси і мінуси. До плюсів можна віднести таке:

  • кукурудза забезпечує тривалу відсутність голоду завдяки високому вмісту волокон, а також хорошу роботу кишківника;
  • в ній помірна калорійність – у 100 г зерен міститься 92-102 ккал (залежить від сорту, найбільше калорій містить цукрова кукурудза);
  • користь буде для метаболізму і гормонів (завдяки вітаміну В5), а ці фактори грають велику роль в процесах схуднення.

Що стосується мінусів, то вони не настільки критичні:

  • відносно високий вміст цукру (але якщо обирати молоді качани і обмежувати порцію, то цей недолік можна нейтралізувати);
  • кукурудза може мати високу калорійність за рахунок додатків: масла, сиру, олії (але тут теж слід просто контролювати порції і кількість додатків).

Оригінальні рецепти з кукурудзою

Із зернами кукурудзи можна експериментувати, адже вони смачні у будь-якому вигляді: солоні, гострі, з кислинкою, різноманітними травами та спеціями. Ось декілька комбінацій, як можна цікаво подати кукурудзу:

  • відварені зерна кукурудзи, заправлені соусом (в складі якого: сметана, гірчиця, лимонний сік, мелений перець та паприка), посипані фетою та сушеним чебрецем;
  • качани кукурудзи натирають часником та вершковим маслом, загортають у фольгу і запікають 40 хвилин в духовці (варто перевернути кукурудзу декілька разів), далі готові качани посипають тертим сиром та зеленню, і запікають в такій сирній скоринці ще 10 хвилин;
  • шашлики з нанизаної на шампур курятини, солодкого перцю і порізаних на шматки (по 3-4 см) качанів кукурудзи, замариновані перед цим у вершковому маслі з цедрою лимону та гілочками свіжого розмарину.
З архіву або читайте також:

Як відмовитися від солодкого? Реальні поради що робити, аби не їсти солодкого

13.8.2021 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті