Корисні властивості сливи
Яка користь від сливи? Кому варто їх їсти, а кому краще обмежувати сливи в своєму раціоні? Скільки цукру в сливах і чи можна їх їсти під час схуднення?
Сливи: користь і шкода
Сливи – літньо-осінній фрукт з кисло-солодким смаком. Залежно від сорту (а їх в Україні більше 40) стиглі плоди слив можуть мати зелене, жовте, помаранчеве, червоне, багряне, фіолетове, темно-синє і темно-фіолетове забарвлення.
Яка користь від сливи різних відтінків? Залежно від кольору, в шкірочках і м’якоті слив містяться та чи інша група антиоксидантів. Наприклад, у сливах жовтих, помаранчевих та червоних відтінків містяться антиоксиданти групи каротиноїдів.
Кожна група антиоксидантів відповідає за захист організму та профілактику різних захворювань. Антиоксиданти з жовто-червоних сортів захищають гостроту зору і шкіру від старіння, а користь слив фіолетових та інших темних відтінків проявляється для серцево-судинної системи та мозку.
Харчові волокна й антиоксиданти зі слив допомагають регулювати рівень цукру і холестерину в крові. Також в цих фруктах міститься більше 15 вітамінів та інших корисних елементів. В найбільшій кількості:
- вітаміну С, який корисний для імунітету, процесів кровотворення, капілярів та шкіри;
- калію, який надважливий для серця та нормального артеріального тиску;
- кремнію, який незамінний для утворення колагену (компоненту, який відповідає за пружність шкіри).
Крім цього, сливи мають легкий жовчогінний ефект. Це позитивно впливає на роботу жовчного міхура і є профілактикою застою жовчі. Проте, під час гострого процесу і вже наявному порушенні відтоку жовчі краще не споживати сливи.
Подразнююча дія слив (через шкірочку і кислоти) може негативно вплинути при виразці шлунку, тож людям із гострою формою виразки краще відмовитись від цих фруктів до одужання.
Які властивості має слива для кишківника?
Для кишківника проявляється і користь, і шкода сливи. Користь – від високого вмісту харчових волокон, які допомагають кишківнику «годувати» корисну мікрофлору, забезпечують нормальну моторику і сприяють послаблюючій дії. У цих фруктах близько 2 г харчових волокон на 100 г плодів без кісточок.
Частина клітковини у сливах – це пектини. Вони м’яко очищують кишківник та виводять токсини. Також пектини захищають та відновлюють слизову, тому є хорошою профілактикою запальних процесів у кишківнику (в тому числі, профілактика загострень хронічних колітів).
Шкода проявляється у тих випадках, коли вже є загострення захворювань або первинна гостра форма. Наприклад, пошкодження слизової або ентероколіт. В такому випадку, сливи тільки погіршують ситуацію, адже містять багато фруктових кислот, можуть спричинити газоутворення, додатково подразнюють кишківник кислотами і можуть спричинити діарею.
Сливи: їх користь при схудненні
В сливах міститься від 7 до 11 г цукрів, залежить від сорту і зрілості плодів. Тому сливи можна споживати при схудненні, але краще обмежувати денну кількість фруктів до 400 г. З цієї ж причини варто обережно споживати сливи тим, хто має цукровий діабет (краще при споживанні слив контролювати рівень цукру і радитись з лікарем стосовно допустимої порції).
В сливах міститься в середньому 48 ккал на 100 г м’якоті. Це доволі низька калорійність, що позитивно позначиться на схудненні.
Ще одна позитивна властивість для схуднення, яку має слива – користь для моторики та очищення кишківника, а також для розщеплення жирів (завдяки жовчогінній дії). Хороший метаболізм і регулярне очищення кишківника сприяє поступовому схудненню. Єдиний нюанс: не варто забувати пити багато води, адже харчові волокна працюють лише тоді, коли організм отримує достатньо води.
Оригінальні рецепти зі сливами
Сливи підходять в усі страви – випічку, салати, соуси, джеми, пастилу. Ось декілька небанальних рецептів зі сливами:
- пряні сливи з корицею, бодяном і гвоздикою, запечені з сиром камамбер (сир запікається цілими круглими брусочками, а сливи запікають і подаються поруч);
- соус зі слив з червоним вином, прованськими травами та часником (сливове пюре без шкірок уварюється 20-30 хвилин з вином та спеціями до стану соусу) – ідеально підходить до сирів та птиці;
- зефір зі слив (на відміну від яблучного зефіру, сливовий дає красивий рожевий або помаранчевий колір і приємну кислинку);
- кетчуп з зеленими сливами (на 1 кг подрібнених помідорів береться 400 г слив, додається цибуля, часник та спеції за смаком, і уварюється близько години до густої консистенції);
- конфітюр зі слив з вином та волоськими горіхами (сливи без шкірочок запікають годину в формі разом з вином, корицею, кардамоном, цукром і агар-агаром, а вже в готовий конфітюр перед розливанням додають четвертинки волоських горіхів).
15.8.2021
Таблиця Калорійності
Цікаве