Мигдаль: користь та шкода для організму
Які корисні речовини містить мигдаль? Які його негативні властивості? Чи можна ці горіхи тим, хто худне? З якими продуктами мигдаль смачно поєднується? Про все це нижче.
Чим корисний мигдальний горіх? 5 суттєвих переваг
- Дуже високий вміст вітаміну Е. На порцію 30 г горіхів припадає 50% денної потреби у цьому вітаміні. Яка його роль в організмі? Ключова: підтримка здоров’я шкіри та волосся (особливо, якщо потрібна функція загоєння, наприклад, після висипань або при сухості та тріщинах на шкірі). Крім цього, вітамін Е — це потужний антиоксидант, який захищає організм від шкідливого впливу (сонце, екологія, шкідливі речовини з їжі). Також він важливий для гормональної системи, зору, слизових.
- Ще одна відчутна і дуже цінна перевага, яку має горіх мигдаль — користь для нервової системи. Високий вміст магнію (75% денної норми у 100 г горіхів) захищає організм від стресу, є профілактикою головного болю та мігрені. Вітаміни В2 та Е захищають нервові клітини від руйнування. Вітамін В6 з горіхів бере важливу участь в діяльності центральної нервової системи, допомагає при болях в м’язах і порушеннях сну. Також мигдаль корисний для розумової діяльності.
- Мигдаль має 18 амінокислот, багато білків і близько 30% денної потреби у залізі (на 100 г горіхів). Така комбінація робить його корисним доповненням вегетаріанського та веганського раціону.
- Цей вид горіхів варто включати в спортивний раціон. Користь мигдальних горіхів для спортсменів відчутна одразу в декількох напрямках. Вітамін В2 допоможе відновитись м’язам після тренувань. Якісний білок з хорошим амінокислотним складом буде позитивно впливати на збільшення м’язової маси. Висока калорійність дасть енергію. Вітамін Е позитивно впливає на суглоби та зв’язки. Фосфор, якого багато в цих горіхах, корисний для кісткової тканини та суглобів.
- Ще одне, чим корисний мигдаль — позитивний вплив на кишківник. Доволі високий вміст клітковини чудово вплине на моторику кишківника і його мікрофлору (а вона складає основу імунітету). Жири також позитивно впливають на процеси травлення, а в поєднанні з вітаміном Е добре впливають на здоров’я слизових шлунку та кишківника.
Шкода від мигдалю
Є декілька недоліків мигдалю, які варто враховувати:
- Він сильний алерген. Тому, якщо ніколи раніше не куштували мигдаль, то варто з’їсти спершу не більше 1-2 горішків. Особливо це стосується дітей.
- Висока калорійність, тому порцію слід обов’язково обмежувати.
- Слід повністю виключити з раціону мигдаль під час загострення хвороб кишково-шлункового тракту (до одужання). Мигдаль (як і решта горіхів) доволі непрості для перетравлення. Також вони володіють помірною жовчогінною дією, а це не завжди безпечно в період загострення хвороб. До протипоказань для споживання належать всі хвороби, під час яких потрібна спеціальна дієта. Наприклад, загострення холециститу, ентероколіту, гастриту, панкреатиту, хвороб жовчного міхура тощо.
- Якщо горіхи зберігати неправильно, то в них може розводитись пліснява. При цьому далеко не одразу вона має яскраво виражений смак і запах, бо маскується сильними смаковими властивостями горіхів.
Мигдальний горіх: користь під час схуднення
Горіхи відіграють позитивну роль під час схуднення. Вітаміни з них задіяні майже у всіх процесах схуднення:
- корисні для обміну речовин;
- позитивно впливають на гормональний фон, здоров’я якого вкрай важливе для схуднення;
- забезпечують тривалу відсутність голоду завдяки високій поживній цінності та високому вмісту харчових волокон;
- жири з горіхів разом з вітаміном Е позитивно впливають на шкіру, підтримують її здоров’я і зменшують ризик обвисання шкіри в процесі схуднення;
- позитивно впливають на м’язи під час тренувань (а співвідношення м’язової тканини до жирової впливає на швидкість метаболізму).
Але не варто забувати про високу калорійність цього продукту. У 100 г сушених горіхів (не смажених): 613 ккал, білків 20.4, жирів 53.4, вуглеводів 7, харчових волокон (клітковини) 11.8 г. Калорійність у різних виробників може відрізнятись, адже залежить від свіжості горіха та ступеня сушіння. Також відрізняється калорійність сушеного і смаженого мигдалю (значення КБЖВ залежить від ступеня залишкової вологи).
Яка денна норма мигдалю? Щоб відчути користь і не перебрати з кількістю калорій, достатньо з’їсти близько 30-40 г мигдалю на день. Якщо немає можливості зважувати, то можна рахувати кількість горіхів. Орієнтовна денна норма: 30-40 штук.
З чим смакує мигдаль?
З мигдалю роблять марципан — неймовірно ароматний десерт, що віддалено нагадує халву (проте в марципані величезна кількість цукру). Фактично, це змелений до стану борошна мигдаль, що змішаний з цукровим сиропом. Масі надають форму цукерок або батончиків.
Цей вид горіхів неймовірно смачно поєднується з грушею в різноманітних салатах. Також мигдаль можна подавати разом з твердим і м’яким сиром (гауда, брі, дор блю), ягодами, у салатах з морквою та гарбузом (до речі, він тут ще й допоможе засвоїтись жиророзчинним вітамінам).
Мигдаль може бути доповненням або основою для граноли, корисних батончиків та цукерок, різноманітного печива. Подрібнений до стану борошна мигдаль використовується у рецептах безглютенової випічки.
Проте, мигдаль — це не тільки про десерти. Він може доволі цікаво поєднуватись у солоних стравах: овочево-сирних салатах, з морепродуктами, куркою, субпродуктами,
Наприклад, ось кілька смачних рецептів з горіхами, де мигдаль виграшно смакує як в солоних, так і в солодких поєднаннях:
19.9.2022
Таблиця Калорійності
Цікаве