Шлях до здоров'я
та благополуччя
App store rating

Шлях до здоров'я
та благополуччя

Рейтинг продуктів для чистої та красивої шкіри обличчя

Від чого залежить краса та здоров’я шкіра? Які продукти корисні для шкіри обличчя і тіла? Що варто виключити з раціону, якщо зі шкірою проблеми?

Що впливає на шкіру?

Красива шкіра залежить від чотирьох ключових факторів:

  1. від їжі – корисне і збалансоване харчування підтримує нормальний стан шкіри, при чому дуже часто як тільки людина змінює харчові звички в хорошу сторону, то стан шкіри помітно покращується;
  2. від генетики – в цьому випадку вплинути неможливо;
  3.   від зовнішніх факторів, особливо це стосується сонця (тож в сонячний період і на відпочинку крем із SPF захистом є обов’язковим);
  4.  від догляду – він має бути щоденним (виконувати хоча б мінімум: щовечора якісно змивати макіяж, вмивати шкіру спеціальним засобом і наносити крем по типу шкіри).

Як їжа впливає на шкіру?

Є ряд вітамінів, яких шкіра особливо потребує. Якщо ці вітаміни в дефіциті, то на шкіри в першу чергу з’являються прояви цих дефіцитів. Отже, в щоденному раціоні мають бути продукти, багаті на такі речовини:

  • вітаміни А і Е, бо вони відповідають за оновлення клітин шкіри, сповільнюють процеси старіння, важливі для загоєння і боротьби із запальними процесами (висипаннями), перешкоджають лущенню шкіру і появі мікротріщин;
  • кремній, бо він разом з вітаміном С і незамінними амінокислотами важливий для вироблення колагену – саме тієї речовини, яка відповідає за пружність та підтягнутість шкіри (тому фактично, продукти, що містять велику кількість кремнію – це продукти для молодості шкіри);
  • антиоксиданти, бо вони боряться із негативними впливом зовнішніх факторів;
  • вітамін С, бо він потрібен для колагену; разом з вітаміном А відповідає за нормальний колір шкіри і бореться з пігментними плямами (веснянки, постакне); разом з вітамінами Е і РР виступає профілактикою ламкості капілярів (тобто, проявів куперозу – коли на шкірі видно тоненькі ниточки-судинки);
  • жири і Омега-3 – достатня кількість (0.8-1 г на 1 кг ваги) якісних жирів у раціоні важлива для гормонального фону і ліпідного шару шкіру (як тільки цей шар пошкоджується – шкіра втрачає вологу, з’являється сухість, лущення, стягнення, висипання, зморшки).

Крім цього не слід забувати про щоденну норму питної води (25-35 мл води на 1 кг води). Без неї неможливе ні здоров’я, ні пружність шкіри.

Корисні продукти для шкіри

Більшість продуктів для здорового харчування так чи інакше є корисними для шкіри. Проте, деякі продукти містять потрібні вітаміни та мінерали у вищій концентрації. Зокрема, такі:

  1. Жирна риба, а точніше: скумбрія, оселедець, лосось – бо містить незамінні амінокислоти, хороші жири, омега-3 жирні кислоти, вітаміни РР і кремній – все те, що треба, для пружньої шкіри.
  2. Оливкова олія – знову хороші жири (на цей раз рослинні) і велика кількість вітаміну Е.
  3. Ягоди (особливо темного забарвлення) і зелень, які мають високий вміст вітаміну С, антиоксидантів і протизапальних речовин, а також багато кремнію. Тобто, ягоди – це продукти для чистої шкіри, її пружного вигляду та сповільнення процесів старіння.
  4. Свіжа морква і курага, а також гарбуз, абрикоси, жовті помідори, обліпиха – буквально 200-250 грамів вистачить, щоб набрати денну норму вітаміну А (а моркви 100 г, бо в ній вітаміну А найбільше, особливо це стосується молодої моркви).
  5. Мигдаль – порція у 30 г забезпечить більше половини денної потреби вітаміну Е і кремнію.

Шкідливі продукти для шкіри

Що з їжі негативно впливає на вигляд та здоров’я шкіри? Зокрема, таке:

  • цукор, бо він негативно впливає на вироблення колагену, а також на роботу кишківника і мікрофлору, а це в свою чергу сприяє появі висипань на шкірі;
  • транс-жири, бо вони негативно впливають на клітинні мембрани (фактично, заважають клітинам отримувати корисні речовини);
  • алкоголь, бо через нього шкіра стає менш зволоженою, а печінка перевантажується виведенням токсинів (тож від алкоголю шкіра стає сухою, з’являються мішки, зморшки та запальні елементи).

Рецепти страв, корисних для шкіри

Є дуже багато смачних і корисних поєднань, які містять вітаміни для шкіри у великій кількості. Наприклад, такі:

  • салат з тертої моркви, заправлений йогуртом, кунжутом та мигдалем (вітамін А, Е, кремній і хороші бактерії для мікрофлори кишківника);
  • запечений жовтий перець, фарширований бурим рисом, лососем, білком, твердим сиром і соус зі сметани та свіжої петрушки (вітамін А, корисні жири, якісні білки для утворення колагену, вітамін С і антиоксиданти із зелені);
  • салат зі свіжого гарбуза, оливок, солодкого перця, зелені і фети (все потрібне для шкіри: вітаміни А і Е, кремній, білки, корисні жири).

Таблиця Калорійності

3.5.2021 Таблиця Калорійності Цікаве

З архіву

Чим замінити хліб в харчуванні?

Який хліб точно не слід їсти? Які альтернативи існують? Які продукти краще їсти замість хліба під час схуднення? Про все це нижче.

Схожі статті

Користь води з лимоном: правда, міфи та правила вживання

Чи корисна вода з лимоном? Як часто її можна пити? Чи може вона нашкодити? Чи допоможе вода з лимоном схуднути? Про все це нижче.

Чим корисний зефір та кому не варто його їсти?

З чого виготовляють зефір? Які корисні властивості йому приписують? Що з цього правда, а що — ні? В яких випадках можна їсти зефір? Про все це нижче.

Чим корисні гриби для організму?

Навіщо їсти гриби? Скільки та як часто можна їх вживати? Чи можуть їстівні гриби нашкодити? Чи допоможуть гриби схуднути? Про все це нижче.

Чайний гриб (комбуча): користь та шкода

Чим корисний чайний гриб? Чи допоможе комбуча схуднути? Чи всім можна пити цей напій? Як приготувати комбучу? Про все це нижче.

Хумус: користь, з чим їсти та як приготувати

Чим корисний хумус? Чи всім можна його їсти? Чи допоможе хумус схуднути? Як приготувати його самостійно? Про все це нижче.

Доступні там, де вони вам потрібні

Графіки калорійності доступні онлайн, на телефонах, планшетах і смарт-годинниках, таких як Garmin і Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner