Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Рейтинг продуктів для зміцнення та краси волосся

Якщо умовно красу волосся взяти за 100%, то 30% буде займати генетика, ще 30% правильний та якісний догляд за волоссям і 40% – харчування та здоров’я організму в цілому. Що потрібно їсти для гарного волосся і на які аспекти раціону звертати увагу? Які продукти для краси волосся їсти, залежно від проблеми: випадіння, ламкість, відсутність блиску? Відповіді на всі питання нижче.

Проблеми, які впливають на стан волосся

Є ряд проблем зі здоров’ям, які дуже швидко позначаються на стані волосся. Найчастіше, причиною погіршення зовнішнього вигляду волосся виступає якась із цих проблем:

  1. Регулярне недостатнє споживання ряду вітамінів (А, Е, В2, В6, В9, вітамін РР, біотин, залізо).
  2. Регулярний і надмірний дефіцит жирів (менше 0.6 г жирів на 1 кг ваги), а особливо це стосується поліненасичених жирних кислот.
  3. Суттєвий дефіцит білків у раціоні (менше 0.7 г на 1 кг ваги), який часто призводить до ламкості волосся.
  4. Гормональні порушення та збої, які пов’язані з порушенням роботи щитовидної залози та наднирників. Наприклад, наднирники впливають на вироблення статевих гормонів та гормону стресу, дисбаланс яких може суттєво вплинути на густину та випадіння волосся.
  5. Надмірно низька калорійність раціону, специфічні та екстремальні дієти, голодування (адже часто вони стають причиною і гормональних порушень, і дефіциту вітамінів, білків та жирів).
  6. Гормональні зміни в організмі під час та після вагітності.

Насправді, в організмі все взаємопов’язано. Тому практично всі проблеми можуть бути викликані саме порушенням у харчуванні та дефіцитами. Відповідно, при змінах у стані волосся в першу чергу треба звернути увагу на 2 фактори: свій раціон (чи містить він продукти для гарного волосся і достатню кількість калорій, білків, жирів) і на загальне самопочуття.

Наприклад, якщо є проблеми з гормонами, то приведення їхнього рівня у норму дуже швидко покращить стан волосся.

Це саме стосується і залізодефіцитної анемії, через яку часто відбувається посилене випадіння волосся. Адже в більшості випадків недостатньо просто їсти корисні продукти для росту волосся і їхнього зміцнення. У випадках, коли діагностовано саме анемію, то її варто терміново коригувати лікарськими засобами і встановити причину її появи. Бо суттєвий брак заліза в організмі практично неможливо виправити виключно змінами в раціоні і споживанням продуктів, багатих на залізо. Потрібні спеціальні препарати і підібране лікарем дозування.

Тож, якщо є будь-які інші неприємні симптоми, крім погіршення стану волосся (порушення менструального циклу, вугрі, набір ваги при нормальній калорійності раціону, слабкість, головні болі тощо) – слід обов’язково звертатись до лікаря і впливати на причину проблеми.

Які продукти корисні для росту волосся?

Якщо волосся дуже довго відростає (менше, ніж на 1.3-1.5 см за місяць) то слід звернути увагу на продукти з високим вмістом вітаміну В9. Що потрібно їсти щоб волосся швидко росло? Зокрема, такі продукти (в дужках зазначено відсоток денної потреби вітаміну В9 на 100 г продукту):

  • арахіс і насіння соняшника (60%);
  • соя, в тому числі сушена – соєвий фарш, биточки тощо (50%);
  • сочевиця, квасоля, кунжут, авокадо (25%);
  • шпинат, пекінська капуста, пшеничні висівки, волоські горіхи (20%);
  • броколі, фундук, базилік, вівсяні висівки, фісташки (15%).

Це далеко не всі продукти, багаті на вітамін В9. Тому відповідь на питання «що потрібно їсти для росту волосся?» – достатню кількість рослинних продуктів, особливо зеленого кольору, а також насіння, горіхи, бобові та висівки (бо в більшості рослинних продуктів міститься В9 в тій чи іншій кількості).

На зміцнення волосся і його ріст також впливають інші вітаміни групи В2 і В6. Найбільше цих вітамінів у м’ясі, рибі, крупах довгого варіння, бобових, яйцях.

Продукти для блиску волосся

Якщо продукти для кращого росту волосся переважно рослинні, то при відсутності блиску варто звернути увагу на продукти, що містять достатню кількість жирів, в тому числі і тваринні жири. Покращать блиск такі корисні продукти для волосся:

  • жирна риба, багата на Омега-3: скумбрія, оселедець, лосось, форель;
  • печінка риби (особливо тріски), рибна ікра;
  • яєчні жовтки, бо крім жирів вони ще й містять вітаміни А, Е і залізо (всі ці компоненти дуже важливі для здоров’я волосся);
  • рослинні олії, бо в них і корисні жири, і багато вітаміну Е;
  • рослинні жири з їжі: насіння, авокадо, горіхи, оливки.

Ще один фактор, який впливає на блиск волосся – вітамін А (який без жирів не засвоюється!). При дефіциті вітаміну А волосся втрачає блиск, стає ламким і сухим, може також з’явитись лупа (як наслідок сухості та подразнення шкіри голови). Дефіцит також впливає на те, що коріння волосся доволі швидко жирніє (порушується робота сальних залоз), але основна частина волосся і кінчики – сухі та тьмяні.

Тож дуже важливі продукти для волосся і його блиску – ті, які багаті вітаміном А. Найбільше його в таких продуктах (в дужках зазначений відсоток денної норми у 100 г продукту):

  • яловича печінка (800%, до речі, вона ще й один з лідерів по кількості заліза, яке буде профілактикою випадіння волосся);
  • морква (200%);
  • яєчний жовток (95%);
  • петрушка, зелень селери, кріп, шпинат (75%);
  • вершкове масло і курага (60%);
  • абрикоси, обліпиха, м’якоть гарбуза, солодкий перець (червоний і жовтий), тверді сири (25-45%, залежить від сортів).

Продукти для густого волосся

Кількість волосся на голові дуже залежить від генетики. Проте, ще один важливий фактор – харчування волосяних цибулин. Якщо організм регулярно споживає продукти харчування для росту волосся, немає дефіцитів вітамінів та анемії, то волосяні цибулини будуть отримувати все потрібне, а отже волосся буде густішим та швидше ростиме.

Що їсти для волосся, щоб воно стало густішим? Ті продукти, які містять багато вітаміну Е, адже саме він відповідає за харчування і нормальний стан волосяних цибулин. Вітамін Е міститься в таких продуктах (в дужках відсоток денної потреби у 100 г продукту):

  • олія соняшникова нерафінована (440%);
  • соняшникове насіння (300%);
  • мигдаль і фундук (230%);
  • оливкова олія, арахісова паста, арахіс (110%);
  • курячий жовток, червона ікра, лосось, осетер, судак, кунжут, фісташки (20%).

Важливо пам’ятати, що вітамін Е також жиророзчинний і для засвоєння наявність жирів обов’язкова (саме тому вище перелічені саме ті продукти, з яких вітамін Е засвоюється найкраще).

На які ще продукти для зміцнення волосся і збільшення його густини звернути увагу? На ті, які містять вітамін С. Він важливий для кровообігу, в тому числі дрібних капілярів, які живлять волосяні цибулини. Хороший кровообіг сприятиме хорошому живленню. Які продукти лідери по вмісту вітаміну С?

  • шипшина (900% денної норми в 100 г);
  • обліпиха, солодкий перець, смородина, ківі, петрушка (понад 200%);
  • капуста цвітна, білокачанна, брюсельська (понад 80%);
  • ягоди (20-40%);
  • цитрусові (20-30%)

Варто пам’ятати, що вітамін С частково розпадається при температурі вище 60 градусів. Тож чим більша термообробка – тим більше вітаміну С втрачається.

Тож які можна порадити продукти для швидкого росту волосся, його здоров’я і краси? Ідеальний варіант – це збалансований раціон, з достатньою кількістю калорій, білків, жирів, вуглеводів, з тваринними продуктами, бобовими, горіхами, фруктами, овочами, зеленню, крупами довгого варіння, рослинними оліями та рибою (в тому числі жирною). Звісно, такий раціон дасть результат не лише на волосся, а оздоровить організм в цілому.

З архіву або читайте також:

Залізо в продуктах: ТОП багатих на залізо продуктів харчування

4.5.2021 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті