Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Рис: користь та шкода рисової каші

Рис є одним з найбільш вживаних продуктів у світовій кухні. Його легко побачити у спеціальних рецептах і щоденних закусках. А найпопулярніший він завдяки своєму смаку та ситній властивості. Також доведено користь рису для організму завдяки високому вмісту поживних речовин. Чим саме він корисний?

Що таке рис?

Батьківщина рису — південно-східний Китай і саме там його найбільше споживають. Існують різні кольори відповідно до сортів рису, який в основному відомий як білий. Іншими словами, можна знайти рис червоного, фіолетового, коричневого та чорного кольорів. Звичайно, кожен вид рису відіграє окрему роль у розв’язанні різних проблем зі здоров’ям.

Харчова цінність рису: чим корисний рис?

Багато людей помилково вважають, що рис надмірно калорійний, тому його не варто споживати. Хоча насправді, в помірних кількостях його навіть варто їсти, адже він має такі корисні речовини:

  • велика частка рису складається з вуглеводів, що дають енергію;
  • рис малокалорійний – харчова цінність на 100 грамів сухого рису 330-351,1 ккал, але порція зазвичай складає 40-60 г сухого рису;
  • рис містить рослинний білок, а це основний елемент, за допомогою якого творяться амінокислоти, гормони та мʼязи. Це ще одна властивість, чим корисна рисова каша, бо на 100 г сухої крупи припадає близько 7-9 г білків;
  • рис — це джерело вітамінів групи В, особливо В1, В2 і В3 (тіамін, рибофлавін та ніацин), без яких не обходиться робота мозку;
  • в крупі містить корисний холестерин, який стабілізує клітинні мембрани та сприяє їх проникності й транспорту мікроелементів;
  • мало хто знає, але в рисі є кальцій — це макроелемент, що є основою кісток та зубів;
  • в крупі міститься фосфор, який незамінний в обмінних процесах та формуванні нервових клітин (але в білому рисі фосфору менше, ніж в коричневому);
  • рис — джерело калію, що разом з натрієм підтримує правильний тургор в клітинах і артеріальний тиск.

Рис і його властивості

Нормалізація артеріального тиску — важлива властивість, якою володіє білий рис. Користь в цьому випадку забезпечується завдяки високому вмісту натрію. Вживати крупу можна і при стресовому підвищенні тиску. Але варто обережно солити кашу. Дуже солоний рис підвищує тиск (як і будь-які солоні страви).

Рис дає енергію. Завдяки високому вмісту вуглеводів він забезпечує енергією протягом дня та сприяє бадьорості.

Рис – це їжа, яка сприяє здоров’ю мозку. При надмірних розумових навантаженнях, розумовій роботі, стресах — обов’язково варто включати крупу у свій раціон (але краще нешліфований або бурий рис, а не білий).

Чи корисний білий рис при схудненні? Загалом, краще надавати перевагу бурому рису, бо він містить більше клітковини, на відміну від білого рису. Бурий нешліфований рис забезпечить тривалішу ситість.

Рис корисний при захворюваннях нирок і таких несприятливих станах, як камені в нирках. Рис в раціоні — це профілактика захворювань нирок. Це також один з найбільш ідеальних продуктів для лікування сечокам’яної хвороби, він обов’язково включається в лікувальний раціон до повного одужання.

Рис корисний для органів ШКТ. Його можна споживати, коли є загострення виразки шлунку, коліту, хвороби кишківника. Проте, в цьому випадку споживається рисова каша (не розсипчастий рис, а в’язкої консистенції).

Люди з алергією на глютен можуть використовувати рисове борошно. На відміну від випічки з пшениці, рисовий хліб та хлібці не містять глютен.

Чи можна їсти рис на дієті? Насправді рис, безумовно, продукт, який сприяє набору ваги при неправильному вживанні. Тому важливо рахувати калорії і вживати рис, вписуючись в свою денну норму калорій і особливо вуглеводів.

Рис: користь чи шкода?

Як видно, рис є одним із чудових продуктів, який можна використовувати для здоров’я тіла. Однак неправильне вживання також несе з собою деякі негативні наслідки:

  • Рис може сприяти набору ваги. Особливо це стосується споживання його у великих порціях, а також з додаванням надмірної кількості масла, олії, сала або інших жирів.
  • Рис містить багато вуглеводів, тому його слід споживати обережно. Бо надлишок вуглеводів негативно впливає на роботу підшлункової залози та печінки.
  • Надмірне споживання крупи спричиняє закрепи і розлад травлення.

Як правильно споживати рис?

Рис – це їжа, придатна для споживання різними способами. Він зустрічається в різних стравах та формах:

  1. Використовується як рисове борошно. Може бути зі шліфованого або нешліфованого рису (останній варіант корисніший і містить багато висівок).
  2. Споживається як рисовий крохмаль: він використовується в різних десертах, випічці, соусах.
  3. Вживається як плов (з овочами, м’ясом, грибами тощо) або як гарнір.
  4. Ним можна фарширувати овочі (помідори, перець, кабачки).

В мультиварці рис готують близько 20-25 хвилин, в залежності від вибраної програми. На плиті майже за такий же час. А далі вже до крупи додаються корисні доповнення. Наприклад:

  • Приготована на пару або відварена звична страва: рис і мексиканська суміш (кукурудза, стручкова квасоля, зелений горошок, морква, цибуля, солодкий перець).
  • Рис можна просто приправити улюбленими спеціями, що правда ними не варто зловживати.
  • Багатий на Омега-3 кислоту тунець – одна з найкращих харчових пар з рисом.
  • До вареного рису можна додати варене мʼясо (рекомендуємо уникати смаженого і жирних видів м’яса, особливо свинини із салом).
  • Можна готувати кашу із додаванням сухофруктів, ягід, маку та меду — це буде і смачно, і корисно.
  • Інший смачний десерт, де добре розкриється користь рисової каші: варена крупа з печеним яблуком та корицею (тут природні цукри і пектини з яблук). Така каша має позитивний вплив на кишківник та процеси травлення.
З архіву або читайте також:

Корисні властивості кунжутної олії

10.2.2023 Таблиця Калорійності Різне

Коментарі
1

Іра

16.5.2023 21:36

Корисна стаття. Я теж вважала, що рис мало корисний при схудненні, тепер буду знати про користь )

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті
Корисні властивості хурми Корисні властивості хурми

Чим корисна хурма? Кому її можна споживати? Чи можна їсти хурму тим, хто худне? Скільки в ній вітамінів, калорій і цукру? Які є оригінальні рецепти з хурмою та з якими продуктами вона поєднується найкраще? Все, що варто знати про хурму, читайте у цій статті.

Повна стаття 13.11.2021 0