Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Все про корисні властивості ожини для організму людини

Чим корисна лісова ожина для дорослих і дітей? Які речовини у ній містяться? Чи має вона протипоказання? Чи варто їсти її під час схуднення? Про все це нижче.

ожина у тарілці

Ожина: користь і шкода

Ожина — улюблена багатьма соковита кисло-солодка ягода чорного чи темно-сизого кольору. Найчастіше її їдять сирою чи додають у різні десерти. Залежно від сорту 100 г цієї ягоди містить:

  • 43–73 калорій;
  • 1,35–1,4 г білків;
  • 9–12 г вуглеводів;
  • 0,5–1 г жирів;
  • 5,3–5,6 г харчових волокон.

Така кількість свіжих ягід ожини забезпечує 15–20% добової потреби у клітковині, а ще частку денної потреби в таких речовинах:

  • марганець — 31%;
  • вітамін С — 25%;
  • вітамін К — 19%;
  • вітамін Е — 8%;
  • фолієва кислота, магній та цинк — по 6%;
  • залізо — 5%.

У невеликих кількостях організм отримає також кальцій, фосфор, калій, вітаміни В1, В2, В3 та В6. У чому користь ожини?

  1. Вона нормалізує травлення. Марганець бере участь в обміні речовин і формуванні апетиту. Клітковина допомагає підтримувати здорову мікрофлору у кишківнику та відчуття ситості, завдяки чому легше уникнути переїдання.
  2. Має антиоксидантну дію завдяки високому вмісту марганцю, вітаміну С та Е. Ці речовини залучені в боротьбу з вільними радикалами, запобігають хронічному запаленню в організмі та його старінню.
  3. Позитивно впливає на стан шкіри та її здатність загоювати рани. Складові ожини беруть участь у виробленні колагену, який зменшує прояви старіння шкіри, як-от зморшки.
  4. Є гарною профілактикою серцево-судинних захворювань, адже робить стінки судин міцними та еластичними, зменшує артеріальний тиск і рівень холестерину. Ці ягоди допомагають запобігти атеросклерозу, інсульту та ішемічній хворобі серця.
  5. Користь ожини для кісток у тому, що вона робить їх більш щільними та міцними. Через ці ягоди варто їсти дітям, підліткам і людям похилого віку, адже вони належать до групи ризику з низькою мінералізацією кісток.
  6. Може запобігти появі цукрового діабету. Марганець бере участь у синтезі інсуліну, який нормалізує рівень цукру, а клітковина сприяє більш повільному всмоктуванню цукру у кров.
  7. Підвищує імунітет. Завдяки вітаміну С зростає опірність організму інфекційним захворюванням. Антиоксидантна дія ягід допомагає запобігти появі деяких видів раку.
  8. Запобігає віковій втраті пам’яті, порушенню когнітивних і моторних функцій. Адже чим менше в організмі вільних радикалів, тим меншим є їхній негативний вплив на нейрони мозку.
  9. Може добре вплинути на стан ротової порожнини. Екстракт цих ягід вбиває ряд бактерій, які спричиняють захворювання зубів і ясен.

Чим корисна ожина для вагітних? Вона бере участь у засвоєнні заліза, підтримує в нормальному стані кістки, зуби та судини жінки, а також сприяє розвитку кісток плоду. Ці ягоди позитивно впливають на кишково-шлунковий тракт і обмінні процеси в організмі. Допомагають уникнути розладів травлення та закрепів. Ожину найкраще їсти в сирому вигляді, ретельно вимивши перед їдою. Корисні речовини також добре зберігаються у сушених і заморожених ягодах.

Чи має ожина протипоказання? Так, проте їх небагато. Інколи вона може викликати алергію. Стандартні симптоми алергічної реакції — нудота та розлад кишківника. Оскільки ожина містить органічні кислоти, її варто уникати чи вживати з обережністю людям з підвищеною кислотністю шлунку. Те саме стосується тих, хто приймає препарати для розрідження крові, адже вітамін К може нівелювати їхню дію. При загостренні захворюваннях нирок краще відмовитися від цих ягід, бо вони мають сечогінні властивості. Якщо наявна виразка шлунку чи дванадцятипалої кишки, їх їсти не можна. Не рекомендується їсти їх натщесерце, краще вживати після білкової їжі як десерт або поєднати з кисломолочною продукцією.

Ягода ожина — користь під час схуднення

Це гарний продукт для втрати ваги, адже ця ягода на 85–88% складається з води. Вона низькокалорійна, містить помірну кількість вуглеводів і має низький глікемічний індекс (ГІ) — 25 одиниць. Вважається, що продукти з ГІ менш як 55, не спричиняють стрибків цукру у крові, навпаки, він засвоюється плавно. Оскільки ожина підтримує у крові нормальний рівень цукру протягом тривалого часу рідше виникає бажання з’їсти щось солодке.

Нормалізація обміну вуглеводів, холестерину та амінокислот — ще одна причина, чому під час схуднення в раціоні має бути ожина. Корисні властивості марганцю, який бере участь в обміні речовин, доповнюють харчові волокна — завдяки їм поліпшується мікрофлора кишківника та нормалізується процес травлення. Клітковина допомагає довго почуватися ситим і тому легше дотримуватися денної норми калорій. Якщо у щоденному меню присутні 30 г харчових волокон, позбутися зайвої ваги набагато простіше.

Достатня кількість колагену позитивно впливає на еластичність шкіри та її здатність підтягуватися при поступовому схудненні. У синтезі колагену залучені марганець і вітамін С, яких багато в цих ягодах.

Що приготувати з ожиною?

Не обов’язково шукати саме лісову ожину — користь від садових сортів буде не меншою, а їхній смак зазвичай більш яскравий. Ось кілька перевірених рецептів:

  1. Тортик з бананом та ожиною — готується всього за 10 хв. Ягоди додають наприкінці, не піддаючи їх термообробці, тому зберігаються всі вітаміни.
  2. Чіа-пудинг з ожиною — поживний сніданок, який можна готувати з рослинним або тваринним молоком.
  3. Порційні запіканки з ожиною та бананом — смачний десерт без цукру, який легко зробити разом з дитиною.

Якщо важливо отримати від ожини користь на повну, варто поєднувати її з продуктами, які містять жири, — кисломолочним сиром, йогуртом, горіхами тощо. Адже вітаміни К та Е — жиророзчинні.

З архіву або читайте також:

Корисні властивості тунця для організму

15.10.2023 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті