Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Як готувати нут?

Що таке нут і в чому його користь? Чи треба замочувати нут і як готувати його смачно? Скільки часу готувати нут і в яких рецептах його можна використати?

Нут або ж турецький горох (інша назва) – це один з видів бобових. У звареному вигляді він м’який, має тонку оболонку, світло-жовтий колір і легкий горіхових присмак.

Нут: користь

Нут – це продукт здорового харчування. В ньому 20% якісного рослинного білку та близько 50% повільних вуглеводів.

Крім цього, величезний плюс нуту – високий вміст вітамінів В і фолієвої кислоти, магнію, калію, міді, селену, цинку, кальцію (всього в нуті майже 30 вітамінів і мінералів).

Завдяки такому складу його радять вживати тим, хто не їсть м’яса, при розумових навантаженнях і під час стресу, для покращення імунітету, під час зниження ваги, при заняттях спортом. Він також корисний для серцево-судинної системи, а саме: підтримує роботу серцевого м’язу (завдяки калію) і є профілактикою головного болю судинного характеру.

Радять їсти страви з нуту під час планування вагітності, адже 70 г сухого нуту (або 180-210 г вареного) забезпечує денну потребу фолієвої кислоти. Це той компонент, який найбільш важливий в перший місяць розвитку плоду.

Приємний бонус: 100 г вареного нуту забезпечує більше 30% денної потреби у харчових волокнах. В цьому виді гороху містяться як розчинні, так і нерозчинні волокна. Перші допомагають очистити кишківник і є поживою для корисних бактерій, а другі – стимулюють перистальтику. Все це разом забезпечує повноцінну роботу травлення.

Як готувати нут?

Всі варіанти приготування нуту включають його відварювання. А вже з відвареного нуту можливі інші варіації його використання. Як варити нут? Перший крок – замочити хоча б на 4 години чи на ніч у прохолодній або теплій воді в пропорції 1 склянка нуту до 4 склянок води.

Якщо часу на повноцінне замочування немає, то можна зробити так: залити нут холодною водою, поставити на плиту, проварити 5 хвилин після закипання, накрити кришкою і лишити на 1 годину. Тоді ефект буде як після 4 годин замочування у холодній воді.

Далі воду злити, нут промити і поставити у свіжій воді варитись до готовності. Скільки часу?

  • приблизно 45 хвилин, якщо нут готується для запікання;
  • приблизно 50 хв, якщо з нуту буде фалафель або в салат;
  • приблизно 60-70 хвилин, якщо нут потрібен для подрібнення в хумус (в такому разі він має бути повністю м’який, тоді у хумусу буде ніжна кремова консистенція).

Солити турецький горох краще за 3-5 хвилин до готовності.

Як приготувати нут в мультиварці?

Розмочені бобові залити водою (з розрахунку 1 склянка нуту на 3 склянки води) і готувати в режимі «Тушкування» або «Плов» близько 90 хв. В скороварці розмочений нут, зазвичай, готується приблизно 40 хвилин на режимі «Бобові» або «М’ясо».

Рецепти з нуту: прості салати

Варений нут чудово смакує у салатах. Наприклад, у таких комбінаціях:

  • з вареним пшоном, свіжим огірком, солодкою (фіолетовою) цибулею, фетою і соняшниковою нерафінованою олією;
  • з листям салату, помідорами, сиром сулугуні, солодким перцем, йогуртом, гірчицею, петрушкою і сушеним часником;
  • з помідорами, консервованим тунцем, руколою, оливковою олією і лимонним соком.

Також нут можна готувати як закуску. Для цього слід обсмажити його на сковорідці з додаванням невеликої кількості оливкової олії, вершкового масла або масла гхі. При приготуванні додається сіль і будь-яка улюблена суміш спецій.

Другий варіант такої закуски – не смажити, а запікати турецький горох в духовці близько 20-30 хвилин при 180 градусах. В обох варіантах нут виходить пікантний і хрусткий (нагадує солоні горішки).

Як приготувати фалафелі?

Що стосується фалафелів, то з подрібненого в м’ясорубці або блендері нуту (з додаванням спецій і невеликої кількості борошна) формуються кульки і обсмажуються в олії.

Можна зробити і корисніший та більш дієтичний варіант фалафелів. Сформувати з нутової маси кульки або котлети і запекти їй протягом 15-20 хвилин в духовці (за бажанням попередньо обсмажити на антипригарній сковорідці, щоб була скоринка).

Як приготувати хумус?

Ця закуска готується дуже просто і вважається класикою страв з нуту. Для цього боби замочуються і відварюються протягом 60-70 хвилин до м’якості. Далі просто подрібнюються в блендері з додаванням будь-якої корисної олії, кунжутної пасти (або смаженого кунжуту), часнику й улюблених спецій (особливо смачно з копченою паприкою).

Хумус можна вживати з хлібцями, підсушеним хлібом, свіжими овочами (морквою, селерою, солодким перцем тощо). Його також можна зробити кольоровим. Для цього додати трохи куркуми або бурякового чи шпинатного соку. Таким чином, можна отримати хумус яскраво жовтого, рожевого або зеленого кольору.

З архіву або читайте також:

Корисні властивості тунця для організму

22.12.2020 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті