Шлях до здоров'я
та благополуччя
App store rating

Шлях до здоров'я
та благополуччя

Які продукти потрібно їсти для зміцнення кісток?

Що потрібно, щоб зберігати кістки міцними? Споживання яких продуктів буде профілактикою для уникнення проблем з кістками та суглобами? Які продукти корисні для кісток і скільки треба з’їсти, щоб набрати денну норму потрібних мінералів?

Які мінерали та вітаміни корисні для кісток та суглобів?

Усі знають про кальцій, і він дійсно потрібен для міцності кісток. Але не лише він. Важливими також є:

  1. Вітамін D, який потрібен для засвоєння кальцію;
  2. Вітамін С і кремній, які потрібні для вироблення колагену, який важливий для хрящової тканини;
  3. Марганець, який потрібен для міжхребетних хребців;
  4. Вітамін Е для рухливості суглобів.

Продукти для укріплення кісток

Суто для укріплення кісток потрібні продукти з вмістом кальцію, а також продукти з вітаміном D. Щодо кальцію, денна норма для людини 1000 мг. Для вагітних, годуючих, підлітків та в деяких інших випадках норма вища – близько 1300 мг. Які продукти містять кальцій для кісток і скільки його міститься в 100 г цих продуктів?

  • кунжут і мак рекордсмени, в них міститься 1400 мг кальцію;
  • сушена петрушка і базилік 1100-1350 мг;
  • твердий сир – в середньому 700-1300 мг кальцію (найбільше в пармезані та подібних, сири жирністю 50% містять близько 1000 мг);
  • м’які сири (фета, адигейський, камамбер, козиний, а також соєвий сир тофу) близько 500-600 мг;
  • петрушка, базилік свіжий, капуста кале, льон, мигдаль, часник, нут – 190-250 мг;
  • молоко, ряжанка, йогурт, кефір – приблизно 120-150 мг;
  • яєчні жовтки – 135 мг;
  • кисломолочний сир нормальної жирності (мінімум 5%) – від 100 до 160 мг кальцію;
  • сметана, вершки, фісташки, насіння соняшника і халва містять близько 100 мг;
  • листова капуста, пекінська, броколі, свіжий горошок, арахіс, волоські горіхи, гарбузове насіння, кріп, оливки, курага – близько 80 мг.

Це лише поширені продукти. Якщо притримуватись здорового харчування, то цілком можливо назбирати денну норму кальцію. Наприклад, щоб зібрати 1000 мг кальцію слід спожити за день: 200 мл кефіру чи йогурту, 15 г кунжуту, 35 г твердого сиру, 150-200 г капусти.

Але! Слід врахувати, що засвоюваність кальцію залежить від походження продукту. В рослинних продуктах засвоюваність близько 60%, а з тваринних – 80%.

Крім цього, якщо вживати продукти для зміцнення кісток, то потрібно, щоб в організмі була достатня кількість вітаміну D. У більшості цей вітамін знаходиться в дефіциті, тому його рекомендують вживати додатково у вигляді капсул чи крапель в дозуванні 1000 МО. Достатня кількість цього вітаміну позитивно вплине на зміцнення кісток.

Чи є сенс вживати продукти для зрощення кісток?

Якщо є переломи кісток у стадії зростання, то часто є сенс не лише в особливій дієті, а й у споживанні добавок, але їх склад та дозування повинен підбирати виключно лікар.

Вживання кальцію: протипоказання і передозування

Важко отримати кальцій з продуктів у надмірній (небезпечний для здоров’я) кількості. А ось перебрати його добавками – цілком можливо. Тому, якщо споживати достатньо кальцію з продуктів і при цьому додатково приймати його в таблетках, то передозування може проявитись такими симптомами: каміння в нирках і порушення їхньої нормальної роботи, нудота, болі в шлунку, головні болі.

Ідеї рецептів з високим вмістом кальцію

В таких поєднаннях багато кальцію і він представлений у добре засвоюваній формі:

  • азіатська кухня: теплий салат зі злегка відварених моркви, броколі та зеленого горошку, обсмажених кубиків тофу (замаринованого в невеликій кількості олії, соєвого соусу і трав), посипаний підсмаженим кунжутом;
  • кисломолочний сир з петрушкою і часником (як намазка на хліб);
  • хумус з нуту з кунжутом (або пастою тахіні) та часником;
  • домашні козинаки з кунжуту, маку, соняшникового насіння та мигдалю;
  • солона сирна запіканка з капустою броколі (заливка – кисломолочний сир, яйця, сіль та спеції), посипана твердим сиром і сушеною зеленню.

Таблиця Калорійності

24.3.2021 Таблиця Калорійності Цікаве

З архіву

Кокосова олія: користь і шкода для організму

Кокосова олія в останні роки набула популярності. Чи дійсно цей продукт такий корисний, як про нього говорять? Яка шкода може бути від кокосової олії? В якій кількості її можна споживати і чи можна використовувати кокосову олію для запікання та смаження? Нижче є все, що потрібно знати про кокосову олію.

Схожі статті

Користь води з лимоном: правда, міфи та правила вживання

Чи корисна вода з лимоном? Як часто її можна пити? Чи може вона нашкодити? Чи допоможе вода з лимоном схуднути? Про все це нижче.

Чим корисний зефір та кому не варто його їсти?

З чого виготовляють зефір? Які корисні властивості йому приписують? Що з цього правда, а що — ні? В яких випадках можна їсти зефір? Про все це нижче.

Чим корисні гриби для організму?

Навіщо їсти гриби? Скільки та як часто можна їх вживати? Чи можуть їстівні гриби нашкодити? Чи допоможуть гриби схуднути? Про все це нижче.

Чайний гриб (комбуча): користь та шкода

Чим корисний чайний гриб? Чи допоможе комбуча схуднути? Чи всім можна пити цей напій? Як приготувати комбучу? Про все це нижче.

Хумус: користь, з чим їсти та як приготувати

Чим корисний хумус? Чи всім можна його їсти? Чи допоможе хумус схуднути? Як приготувати його самостійно? Про все це нижче.

Доступні там, де вони вам потрібні

Графіки калорійності доступні онлайн, на телефонах, планшетах і смарт-годинниках, таких як Garmin і Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner