5 смачних гарбузових рецептів до 350 ккал
Що приготувати смачне і корисне з гарбуза, крім гарбузової каші чи кексів? Салати, супи і навіть пасти!

Теплий гарбузовий салат з кисломолочним сиром
Печений гарбуз – 200 г;
Салатне листя (або молодий шпинат) – 30 г;
оливкова олія – 5 мл;
зернистий сир 5% жирності – 100 г;
обсмажене гарбузове насіння – 15 г (2 ст.л.);
Спеції, сіль.
Запікаємо гарбуз майже до м’якості (можна зробити одразу на кілька днів і зберігати в холодильнику). Змішуємо всі інгредієнти. Якщо на вечерю – то краще без гарбузового насіння, щоб зменшити жирність страви.
На всю страву: 337 ккал / білків 23,25 / жирів 17,09 / вуглеводів 18,10
Теплий гарбузовий салат із куркою і броколі
тепле куряче філе – 100 г;
печений гарбуз – 150 г;
броколі варене/запечене/на пару – 100 г;
солодкий перець – 30 г;
бринза – 20 г;
салатне листя – 30-50 г;
оливкова олія – 5 мл (1 ч.л.);
насіння кунжуту – 10 г (1 ст.л. без гірки).
сіль, лимонний сік, спеції за смаком.
Гарбуз запекти в духовці (зазвичай 40 хвилин, і знову-таки, можна запекти собі гарбуза на кілька днів), філе і броколі відварити до готовності. Все порізати на шматочки і змішати
Страва ситна, підійде на обід, можна взяти із собою на роботу. Якщо на вечерю, то краще без кунжуту.
На всю страву: 349 ккал / білків 33,01 / жирів 14,67 / вуглеводів 17,75
Гарбузовий суп-пюре
гарбуз – 150 г;
морква – 50 г;
кабачок – 50 г;
картопля – 50 г;
солодкий перець – 30 г;
вершки 10% жирності – 50 мл;
обсмажене гарбузове насіння – 15 г (2 ст.л.);
сіль і спеції (як варіант – італійська суміш: сушені базилік, орегано, розмарин, часник).
Це інгредієнти на 1 порцію. Гарбуз вариться найдовше, тому його закладаємо першим. Через 5 хвилин варіння кладемо картоплю і моркву. Ще через 10 хвилин – кабачок і солодкий перець, варимо 10 хвилин. Сумарний час приготування: 30 хв. Далі блендеруємо суп, додаючи вершки. Перед подачею посипаємо насінням. Не варто ігнорувати жири в супі. Вони потрібні для засвоєння жиророзчинних вітамінів! За бажанням вершки можна замінити оливковою олією чи вершковим маслом. Можна варити на курячому бульйоні або додати підсушений вівсяний/темний хліб.
На всю страву: 252 ккал / білків 9,56 / жирів 12,37 / вуглеводів 25,96

Паста з гарбузом
макарони з твердих сортів пшениці – 60 г;
гарбуз сирий – 150 г;
цибуля ріпчаста – 30 г;
оливкова олія – 3 мл (0,5 ч.л.);
вершки 10% – 30 мл (2 ст.л.);
тертий нежирний твердий сир (до 14 г жирів на 100 г) – 15 г;
часник;
сіль, спеції за смаком.
Цибулю ріжемо і обсмажуємо на 0,5 чайної ложки олії. Гарбуз натираємо на крупній терці і додаємо до цибулі. Трішки протушковуємо, додаємо вершки і трохи вичавленого часнику, можна сушені італійські трави. Тушкуємо 10 хвилин. За хвилину до кінця додаємо твердий сир. Заправляємо всім цим «соусом» відварені макарони.
На всю страву: 347 ккал / білків 12,28 / жирів 8,49 / вуглеводів 54,9
Гарбузовий салат з куркою та грибами.
печений гарбуз – 250 г;
тепле куряче філе – 100 г;
печериці – 100 г;
салатне листя – 30-50 г;
оливкова олія – 5 мл (1 ч.л.);
діжонська гірчиця – 3-5 г (трохи менше чайної ложки).
сіль, лимонний сік, спеції за смаком.
Печериці тушкуємо зі спеціями 5-7 хвилин. В цей час змішуємо всі інгредієнти, додаємо гриби і заправку (лимонний сік, олія, гірчиця). Чудово підійде на вечерю!
На всю страву: 296 ккал / білків 30,63 / жирів 8,71 / вуглеводів 20,74
10.10.2020
Таблиця Калорійності
Рецепти корисних страв