Шлях до здоров'я
та благополуччя
App store rating

Шлях до здоров'я
та благополуччя

Чим корисна кукурудзяна олія?

Чим корисна та чим шкідлива кукурудзяна олія? Чи можна її вживати та чи підходить вона для приготування їжі?

Кукурудзяна олія нерафінована – це рослинна олія, яка отримується завдяки віджиму зерен кукурудзи. Відтінок олії може бути від насичено жовтого до помаранчевого і навіть світло-червоного (залежить від сорту кукурудзи). Яка користь олії, де її використовувати і чи має вона шкідливі властивості?

Кукурудзяна олія: користь

Однозначно, корисних властивостей в олії більше, ніж шкідливих. Вона містить ненасичені жирні кислоти, тобто – корисні жири. Тож її можна включати в раціон здорового харчування.

Крім цього, в ній дуже високий вміст вітаміну Е, так званого «вітаміну краси». В цьому виді олії його міститься майже вдвічі більше, ніж в оливковій чи соняшниковій.

Для чого потрібен вітамін Е? Для загоювання шкіри та ран, здоров’я і пружності шкіри, сповільнення процесів старіння, красивого волосся і як профілактика проблем з гормональним фоном. Він також є вітаміном-антиоксидантом (для боротьби з вільними радикалами).

Кукурудзяна олія: лікувальні властивості

В олії цього виду є ще один корисний бонус: омега-6 жирні кислоти. Вони є потужною профілактикою атеросклерозу, позитивно впливають на судини і зменшують ризик появи тромбів. Тож, для профілактики проблем із судинами та при ризику атеросклерозу слід регулярно включати невелику кількість олії кукурудзи в свій раціон.

Авжеж, цими характеристиками володіє кукурудзяна олія холодного віджиму. Якщо ж олія пройшла процес рафінації, то користі в ній практично не залишається. Також краще вживати олію в сирому вигляді, а не при термообробці. Так вітамінів і корисних кислот зберігається більше.

Кукурудзяна олія: шкода

Основна шкода – дисбаланс складу. Адже в ній є омега-6 жирні кислоти, які згущують кров, і майже не міститься омега-3. Тому оптимальним варіантом буде комбінувати цю олію з іншими видами рослинних жирів. Наприклад, з лляною олією або насінням льону, яке містить велику кількість омега-3 кислот.

Чи підходить кукурудзяна олія для приготування їжі?

Так. Її можна як додавати у свіжому вигляді у салати чи інші страви (це корисніший варіант вживання), так і використовувати для змащування сковорідки при смаженні або запіканні. При високих температурах вона не горить і не утворює канцерогенних речовин. Але вона має і температурне обмеження, а саме: 160 градусів. Це температура горіння нерафінованої кукурудзяної олії, в рафінованій градус вищий – понад 230.

Що стосується рецептів, то найкраще вона підходить до таких страв:

  • овочеві рагу і салати;
  • пісні бісквіти, кекси та інша солодка випічка (на відміну від оливкової олії тут запах у випічки буде приємний, проте, не варто забувати про температурне обмеження);
  • у банош чи інші страви з кукурудзяною крупою;
  • у тісто для тортильї (кукурудзяні хлібці, подібні до лаваша).

Таблиця Калорійності

25.12.2020 Таблиця Калорійності Цікаве

З архіву

Бузина: користь, шкода та лікувальні властивості цвіту та ягід

Чим корисна чорна бузина для організму? Коли збирати квіти та ягоди? Чи мають вони протипоказання? Чи можна вживати бузину під час схуднення? Про все це нижче.

Схожі статті

Чим корисний зефір та кому не варто його їсти?

З чого виготовляють зефір? Які корисні властивості йому приписують? Що з цього правда, а що — ні? В яких випадках можна їсти зефір? Про все це нижче.

Чим корисні гриби для організму?

Навіщо їсти гриби? Скільки та як часто можна їх вживати? Чи можуть їстівні гриби нашкодити? Чи допоможуть гриби схуднути? Про все це нижче.

Чайний гриб (комбуча): користь та шкода

Чим корисний чайний гриб? Чи допоможе комбуча схуднути? Чи всім можна пити цей напій? Як приготувати комбучу? Про все це нижче.

Хумус: користь, з чим їсти та як приготувати

Чим корисний хумус? Чи всім можна його їсти? Чи допоможе хумус схуднути? Як приготувати його самостійно? Про все це нижче.

Фенхель: користь і шкода для організма

Чим корисний фенхель? Як він впливає на організм? Чи допоможе схуднути? Чи може фенхель нашкодити? Про все це нижче.

Доступні там, де вони вам потрібні

Графіки калорійності доступні онлайн, на телефонах, планшетах і смарт-годинниках, таких як Garmin і Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner