Бузина: користь, шкода та лікувальні властивості цвіту та ягід
Чим корисна чорна бузина для організму? Коли збирати квіти та ягоди? Чи мають вони протипоказання? Чи можна вживати бузину під час схуднення? Про все це нижче.
Чим корисна та чим шкідлива кукурудзяна олія? Чи можна її вживати та чи підходить вона для приготування їжі?
Кукурудзяна олія нерафінована – це рослинна олія, яка отримується завдяки віджиму зерен кукурудзи. Відтінок олії може бути від насичено жовтого до помаранчевого і навіть світло-червоного (залежить від сорту кукурудзи). Яка користь олії, де її використовувати і чи має вона шкідливі властивості?
Однозначно, корисних властивостей в олії більше, ніж шкідливих. Вона містить ненасичені жирні кислоти, тобто – корисні жири. Тож її можна включати в раціон здорового харчування.
Крім цього, в ній дуже високий вміст вітаміну Е, так званого «вітаміну краси». В цьому виді олії його міститься майже вдвічі більше, ніж в оливковій чи соняшниковій.
Для чого потрібен вітамін Е? Для загоювання шкіри та ран, здоров’я і пружності шкіри, сповільнення процесів старіння, красивого волосся і як профілактика проблем з гормональним фоном. Він також є вітаміном-антиоксидантом (для боротьби з вільними радикалами).
В олії цього виду є ще один корисний бонус: омега-6 жирні кислоти. Вони є потужною профілактикою атеросклерозу, позитивно впливають на судини і зменшують ризик появи тромбів. Тож, для профілактики проблем із судинами та при ризику атеросклерозу слід регулярно включати невелику кількість олії кукурудзи в свій раціон.
Авжеж, цими характеристиками володіє кукурудзяна олія холодного віджиму. Якщо ж олія пройшла процес рафінації, то користі в ній практично не залишається. Також краще вживати олію в сирому вигляді, а не при термообробці. Так вітамінів і корисних кислот зберігається більше.
Основна шкода – дисбаланс складу. Адже в ній є омега-6 жирні кислоти, які згущують кров, і майже не міститься омега-3. Тому оптимальним варіантом буде комбінувати цю олію з іншими видами рослинних жирів. Наприклад, з лляною олією або насінням льону, яке містить велику кількість омега-3 кислот.
Так. Її можна як додавати у свіжому вигляді у салати чи інші страви (це корисніший варіант вживання), так і використовувати для змащування сковорідки при смаженні або запіканні. При високих температурах вона не горить і не утворює канцерогенних речовин. Але вона має і температурне обмеження, а саме: 160 градусів. Це температура горіння нерафінованої кукурудзяної олії, в рафінованій градус вищий – понад 230.
Що стосується рецептів, то найкраще вона підходить до таких страв:
Чим корисна чорна бузина для організму? Коли збирати квіти та ягоди? Чи мають вони протипоказання? Чи можна вживати бузину під час схуднення? Про все це нижче.
Повна стаття 28.11.2023
З чого виготовляють зефір? Які корисні властивості йому приписують? Що з цього правда, а що — ні? В яких випадках можна їсти зефір? Про все це нижче.
Повна стаття 23.6.2024
Навіщо їсти гриби? Скільки та як часто можна їх вживати? Чи можуть їстівні гриби нашкодити? Чи допоможуть гриби схуднути? Про все це нижче.
Повна стаття 22.6.2024
Чим корисний чайний гриб? Чи допоможе комбуча схуднути? Чи всім можна пити цей напій? Як приготувати комбучу? Про все це нижче.
Повна стаття 16.6.2024
Чим корисний хумус? Чи всім можна його їсти? Чи допоможе хумус схуднути? Як приготувати його самостійно? Про все це нижче.
Повна стаття 15.5.2024
Чим корисний фенхель? Як він впливає на організм? Чи допоможе схуднути? Чи може фенхель нашкодити? Про все це нижче.
Повна стаття 28.4.2024