Шлях до здоров'я
та благополуччя
App store rating

Шлях до здоров'я
та благополуччя

Як зробити дієтичний пісний майонез в домашніх умовах?

Майонез – ідеальний соус для багатьох салатів. Проте, магазинний майонез має не корисний склад з рядом ароматизаторів, Е-додатків, стабілізаторів, підсилювачів смаку і подібних добавок. Чи можна зробити класичний, дієтичний і пісний майонез в домашніх умовах?

Дієтичний майонез: рецепт

Класичний майонез має всього 5 складників: оливкова олія, жовтки, гірчиця, лимонний сік та сіль. Очевидно, що такий склад дуже калорійний за рахунок жирів і не завжди підходить тим, хто худне. Хоча загалом склад нормальний, тому його цілком можна споживати, просто контролювати кількість спожитого.

Чи є менш калорійні варіанти і як зробити дієтичний майонез? Є поєднання, які дуже нагадують по смаку цей соус. Наприклад, такі прості рецепти:

  1. Сметана 10-20% жирності 100 г, гірчиця французька зернова 15 г, сіль, 0.5 ч.л. лимонного соку (останній – не обов’язково). Все просто змішується в мисці. Такий дієтичний домашній майонез найбільш простий і смачний варіант, який дуже подібний на смак класичного майонезу, і при цьому значно менш жирний та калорійний. Якщо брати сметану 10% жирності, то калорійність цього соусу буде складати всього 115 ккал/100 г.
  2. Ще один варіант – змішати 100 г густого домашнього йогурту 1.5-3.2% жирності, 0.5 ч.л. гранульованого часнику, 5-10 г будь-якої гірчиці та сіль. Калорійність такого соусу буде ще менша – приблизно 50 ккал на 100 г.
  3. Можна змішати 100 г сметани, 2-3 варені (але при цьому майже рідкі) жовтки, 10 г гірчиці, лимонний сік та будь-яку зелень. Такий соусу буде мати приблизно 170 ккал на 100 г.

Слід зауважити, що всі ці альтернативи майонезів можна спокійно робити із запасом і зберігати в холодильнику в закритій банці близько 3 днів (без жовтків – 5-7 днів).

Пісний майонез: рецепт

Якщо мета не лише зменшення калорійності раціону, а ще й веганське або пісне харчування, тоді слід готувати варіанти без яєць, сметани, йогурту тощо. Як зробити пісний майонез вдома? Найпопулярнішими є декілька варіантів.

Варіант 1 – на основі води, в якій варились бобові (наприклад, нут). Для цього треба взяти 150 мл цієї води (вона має назву аквафаба), 350 мл оливкової олії, додати по чайній ложці цукру, лимонного соку та оцту, а також перець, сіль (приблизно пів чайної ложки). Як приготувати пісний майонез з цих інгредієнтів? Просто збити міксером до стану повітряної піни. Завдяки аквафабі маса набуває білого кольору і подібна на соус. За бажанням можна додати в нього часник чи гірчицю, щоб смак був більш виражений.

Варіант 2 – з горіхів кеш’ю. Волоські, арахіс або інші не підійдуть, бо треба горіхи з найбільш ніжно-кремовим смаком і найменш вираженим ароматом. Щоб зробити майонез пісний в домашніх умовах на основі горіхів знадобиться: 150 г необсмажених кеш’ю, 1-2 зубчики часнику, 1 столова ложка лимонного соку, приблизно пів ложечки солі, 1-2 столові ложки олії і 3-4 ложки води (останній компонент – щоб регулювати консистенцію).

Отже, що робити? Замочити на ніч горіхи. Зранку воду злити, додати всі інгредієнти і збити в блендері до максимально однорідного стану (збивати декілька хвилин, щоб соус був аж повітряний).

Варіант 3 – приготувати домашній пісний майонез на основі будь-якого нейтрального (без додатків та ароматизаторів) рослинного йогурту і зернової гірчиці. Йогурт можна як зробити самостійно (на основі домашнього горіхового молока і пробіотика чи закваски), так і купити. Найкраще для цього варіанту майонезу підійде йогурт з кеш’ю або соєвий, вони максимально нейтральні. Достатньо 100 г йогурту змішати з 10-15 г французької зернової гірчиці і сіллю.

До речі, третій варіант – єдина дієтична варіація соусу із всіх рецептів пісних майонезів, адже не містить так багато рослинних жирів. Калорійність такого соусу на 100 г буде складати близько 53 ккал (якщо брати соєвий йогурт) або 120-150 ккал, якщо майонез буде на основі йогурту кеш’ю.

Таблиця Калорійності

24.2.2021 Таблиця Калорійності Цікаве

З архіву

Користь черемші та її можливі шкідливі властивості для організму

Гостра й ароматна, пікантна та трохи пекуча. Чи корисна черемша для організму і чим саме? Які корисні речовини в ній містяться? Кому її краще виключити зі свого раціону? Коли сезон черемші та чи можна її якось зберігати? Про все це нижче.

Схожі статті

Користь води з лимоном: правда, міфи та правила вживання

Чи корисна вода з лимоном? Як часто її можна пити? Чи може вона нашкодити? Чи допоможе вода з лимоном схуднути? Про все це нижче.

Чим корисний зефір та кому не варто його їсти?

З чого виготовляють зефір? Які корисні властивості йому приписують? Що з цього правда, а що — ні? В яких випадках можна їсти зефір? Про все це нижче.

Чим корисні гриби для організму?

Навіщо їсти гриби? Скільки та як часто можна їх вживати? Чи можуть їстівні гриби нашкодити? Чи допоможуть гриби схуднути? Про все це нижче.

Чайний гриб (комбуча): користь та шкода

Чим корисний чайний гриб? Чи допоможе комбуча схуднути? Чи всім можна пити цей напій? Як приготувати комбучу? Про все це нижче.

Хумус: користь, з чим їсти та як приготувати

Чим корисний хумус? Чи всім можна його їсти? Чи допоможе хумус схуднути? Як приготувати його самостійно? Про все це нижче.

Доступні там, де вони вам потрібні

Графіки калорійності доступні онлайн, на телефонах, планшетах і смарт-годинниках, таких як Garmin і Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner