Шлях до здоров'я
та благополуччя
App store rating

Шлях до здоров'я
та благополуччя

Як відмовитися від солодкого? Реальні поради що робити, аби не їсти солодкого

Надмірна кількість солодкого шкодить не лише фігурі, а й передусім здоров’ю. Чим шкідливий цукор, яка кількість цукру вважається нормою і як позбутися залежності від солодкого?

Цукор: користь і шкода для організму

Так, від цукру є користь! Глюкоза необхідна для роботи мозку і енергії всього організму. Тож відмовлятись від усього, що містить цукор (фрукти, овочі, крупи, молочні продукти, сухофрукти) – точно не варто.

Проте, шкода від цукру теж суттєва. А якщо точніше: шкода для організму іде від надлишку цукру в раціоні, а не просто від його присутності. Тож розберемось, яка конкретна шкода від надлишку цукру? Ось ключові моменти:

  • Висока калорійність. Організм мало спалює калорій – цукор іде «в запаси».
  • Викликає посилене відчуття голоду, через що може виникнути переїдання. Відбувається це наступним чином: після того, як було спожито щось солодке в організмі відбувається різкий стрибок глюкози в крові. Через якийсь час рівень так само стрімко падає, виникає відчуття слабкості і голод. Проте, слід зауважити, що це стосується легкозасвоюваних цукрів. Наприклад, шоколадка з чаєм на перекус. Якщо спожито, наприклад, фрукт, але разом із іншою їжею (повільними вуглеводами, жирами), то цукор з фрукта не засвоїться так швидко і не викличе дуже різкий стрибок глюкози у крові.
  • Цукор порушує мікрофлору кишківника і як наслідок – травлення та імунітет (а кишківник забезпечує 80% імунітету організму).
  • Порушені процеси травлення також можуть відображатись на шкірі та сприяти появі висипань.
  • Негативний вплив на зуби. Якщо точніше: цукор сприяє розмноженню шкідливих мікроорганізмів, а вони в свою чергу спричиняють карієс і пошкодження емалі.

Яка денна норма цукру?

ВООЗ рекомендує обмежуватись нормою у 50 г цукру (200 ккал) або 10% від калорійності раціону. Проте, під час схуднення цукор часто рекомендують обмежити до 25 г на день. Мова іде про цукор з фруктів, сухофруктів, додані цукри (мед, цукор-пісок, сиропи) і солодощі.

Як перестати їсти солодке

Слід самостійно обрати для себе: повністю обмежувати весь цукор (крім фруктів) або ж дозволяти собі його у допустимій кількості. Другий варіант менш стресовий, особливо це стосується тих, хто худне. Якщо категорично обмежувати себе у якихось компонентах чи продуктах, то існує великий ризик так званих «зривів» – періодах, коли хочеться закинути всі принципи здорового харчування, їсти все і у надмірно великій, необмеженій кількості.

Якщо стоїть питання не в тому, як не їсти солодкого, а в тому як обмежити його кількість, то є дієві поради.

1. Відмовитись від цукру в напоях

Якщо ви щодня двічі п’єте чай або каву і кладете туди по 2 чайні ложки цукру (по 5 г кожна), то це вже 20 г доданого цукру на день, що є майже денною нормою. Тож краще від такого «порожнього цукру» відмовитись. Як? Три варіанти. Перший – просто перестати класти в напої цукор і якийсь час перетерпіти. Другий – щодня класти трішки менше цукру. Спочатку не 10 г, а 9, 8, 7 і так поступово звикати до справжнього смаку напою. Третій варіант – не класти цукор у напої, проте певний час їсти з чимось солодким (наприклад, курагою, кількома фініками, чорним шоколадом). Це теж допоможе подолати звичку додавати цукор в каву чи чай.

2. Чітко зважувати щодня свою порцію солодкого

Ще одна дієва порада, як їсти менше солодкого – дозволяти собі його щодня, просто обмежено. Наприклад, на день 20 г чорного шоколаду (або сухофруктів чи пастили) і 1 фрукт. Це безпечна кількість цукрів. При цьому, шоколад, сухофрукти, пастила і свіжі фрукти мають свою користь. Шоколад корисний для нервової системи. Сухофрукти, пастила і свіжі фрукти містять багато харчових волокон і вітаміни, особливо С. Перевагу краще надавати саме свіжим ягодам (вони найкорисніші) і фруктам.

3. Частину цукру заміняти безпечними підсолоджувачами

Хороший варіант, як не їсти солодке – використовувати підсолоджувачі, наприклад, стевію. Це один з найбільш безпечних варіантів підсолоджувачів, який не шкодить організму і не має калорій. Проте, слід зауважити, що та ж стевія має особливий смак (точніше, приторний післясмак). Тож краще замінювати частину цукру в рецепті стевією, а іншу частину лишати цукром або бананом / медом / сиропами / фініками чи іншими сухофруктами.

4. Відмовитись від магазинних солодких йогуртів, соків, солодких напоїв, соусів, майонезів

Багато людей цікавляться, як відмовитись від солодкого, хоча в раціоні споживають вищезазначені продукти. Тож як мінімум – треба виключити з раціону вище перелічене, і кількість спожитого цукру зменшиться в рази! Адже, в середньому, в цих продуктах міститься по 10-20 г цукру на 100 г. Випили 250 мл коли чи подібного напою – випили 26.5 г цукру. Випили 1 літр коли – спожили 106 г цукру. А в соусах ще й  крохмаль (швидкі вуглеводи), посилювачі смаку, стабілізатори тощо.

Більш корисний варіант: взяти йогурт без додатків і додати в нього ягоди, банан, курагу з чорносливом або що. Замість 250 мл яблучного соку набагато корисніше з’їсти 1 свіже яблуко (калорійність абсолютно та сама, а користі значно більше). Кетчуп можна замінити домашнім варіантом або томатною пастою, додавши в неї різні спеції та прянощі. Майонез можна сміливо замінити сметаною з гірчицею (це дуже смачне поєднання!) або хоча б домашнім майонезом, який також зробити неважко.

5. Їсти солодке, як «чітміл»

Тобто, щось улюблене не дуже корисне, але рідко. Наприклад, раз на тиждень піти на чизкейк чи тірамісу до кав’ярні. А решту днів тижня їсти з цукру – лише фрукти, сухофрукти, пастилу (в помірній кількості, як описано в пункті 2 і 3).

Є фраза: “Ми їмо, щоб жити, а не живемо, щоб їсти”. І хоч звучить все дуже логічно, проте в реальності слідувати їй важко. Адже практично всі люди хочуть отримувати задоволення від їжі. Тож, можливо, від солодкого і не варто відмовлятись повністю. Головне в цьому питанні – вміти тримати себе в руках і споживати солодощі в міру. І, звісно, розуміти мету цього обмеження. Мета – піклування про свій організм з допомогою здорової та корисної їжі!

Таблиця Калорійності

5.5.2021 Таблиця Калорійності Корисні поради

З архіву

Гарбуз: корисні властивості та шкода гарбуза для організму

Гарбуз – це український «суперфуд». Він містить десятки вітамінів та корисних властивостей. Чим саме корисний цей овоч? Як смачно приготувати гарбуз і скільки часу його готувати? Як впливає гарбуз на схуднення? Про все це нижче.

Схожі статті

Чим замінити хліб в харчуванні?

Який хліб точно не слід їсти? Які альтернативи існують? Які продукти краще їсти замість хліба під час схуднення? Про все це нижче.

Чим можна замінити сіль?

Що можна використати замість солі? Які приправи можуть її замінити? Які продукти з сіллю підійдуть для приготування їжі? Про все це нижче.

Харчування для набору маси: що їсти, щоб наростити м’язи?

Як харчування впливає на формування м’язів? Чому лише тренувань недостатньо? Що треба їсти, щоб набрати м’язову масу? Про все це нижче.

Що таке дефіцит калорій та як його вирахувати?

Як розрахувати свою норму калорій? Чому дефіцит калорій не повинен бути надто великим? Яким він має бути, щоб схуднути та не нашкодити здоров’ю? Про все це нижче.

10000 кроків: скільки калорій спалює таке навантаження?

Чому саме таку кількість кроків радять проходити за день? Скільки калорій спалює 10000 кроків? Якщо пройти менше, як це вплине на організм? Чи допоможуть 10 тисяч кроків схуднути? Про все це нижче.

Доступні там, де вони вам потрібні

Графіки калорійності доступні онлайн, на телефонах, планшетах і смарт-годинниках, таких як Garmin і Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner