Все про корисні властивості ожини для організму людини
Чим корисна лісова ожина для дорослих і дітей? Які речовини у ній містяться? Чи має вона протипоказання? Чи варто їсти її під час схуднення? Про все це нижче.
Скажемо одразу: ні, не треба відмовлятись від солі повністю! Сіль потрібна організму. Питання як завжди лише в кількості. Скільки солі ви споживаєте? Якою є норма? Як зменшити кількість солі? І в яких продуктах міститься солі найбільше?
Норма – 5 г на день (чайна ложка, якщо простіше). Ті, хто їсть ковбаси, сири (плавлені теж), снеки, соуси, соління, консерви – споживає близько 25 г солі на день. Всього лиш в 5 разів більше норми. Ті, хто харчується без чіпсів і ковбас, тобто споживає більш-менш здорову їжу – їсть в середньому 12 г солі (тобто, все одно трохи забагато). Чому так, якщо ви їсте все корисне? Бо під час приготування не зауважуєте, скільки солі сипите. До того ж, сіль є і в корисних продуктах.
До речі, хто користується преміум версією додатку “Таблиця калорійності” знає, що програма рахує вміст солі в споживаних вами продуктах. Але фішка в тому, що далеко не всі виробники продуктів пишуть, скільки там солі. Тож точно порахувати все одно важко.
Є хороші звички, які дуже дієві:
✅ Зважувати собі на день 4 г солі. Якщо не маєте вагів, візьміть 4 стіки солі десь в кафешці, висипте в ложку і запам’ятайте, скільки це на вигляд. Зважувати 4, а не 5, бо 1-4 г залишити на вміст у продуктах. Можна почати з 10 г, і щотижня зменшувати на 1 г. Людина звикає до менш солоної їжі за 3-6 тижнів. За цей час менш солона їжа починає смакувати, а солоні страви стають на смак занадто солоними. За 5-6 тижнів можна вже відкинути цей метод, бо рецептори звикнуть, тож “на око” ви будете додавати сіль в помірній кількості.
✅ Солити вже готову страву, а не під час приготування. Так ви будете додавати мінімум на чверть солі менше (і при цьому смак страви майже не страждатиме).
✅ Якщо додаєте в страву твердий сир, бринзу, фету, слабосолону/консервовану рибу, то не додавайте сіль.
✅ Горішки обирати без солі.
✅ Обирати спеції без солі. Або ж враховувати, що там є сіль, і додатково її не сипати у страву.
Вміст солі в 100 г, вміст залежить від виробника:
Чим корисна лісова ожина для дорослих і дітей? Які речовини у ній містяться? Чи має вона протипоказання? Чи варто їсти її під час схуднення? Про все це нижче.
Повна стаття 15.10.2023
Який хліб точно не слід їсти? Які альтернативи існують? Які продукти краще їсти замість хліба під час схуднення? Про все це нижче.
Повна стаття 20.4.2024
Що можна використати замість солі? Які приправи можуть її замінити? Які продукти з сіллю підійдуть для приготування їжі? Про все це нижче.
Повна стаття 11.4.2024
Як харчування впливає на формування м’язів? Чому лише тренувань недостатньо? Що треба їсти, щоб набрати м’язову масу? Про все це нижче.
Повна стаття 8.3.2024
Як розрахувати свою норму калорій? Чому дефіцит калорій не повинен бути надто великим? Яким він має бути, щоб схуднути та не нашкодити здоров’ю? Про все це нижче.
Повна стаття 15.2.2024
Чому саме таку кількість кроків радять проходити за день? Скільки калорій спалює 10000 кроків? Якщо пройти менше, як це вплине на організм? Чи допоможуть 10 тисяч кроків схуднути? Про все це нижче.
Повна стаття 24.12.2023