Шлях до здоров'я
та благополуччя
App store rating

Шлях до здоров'я
та благополуччя

Чому їсти мало – небезпечно або “я їм на 800-1000 ккал і наїдаюсь”

“Я їм на 800 ккал і наїдаюсь, чи треба мені їсти більше?” – цитата, яку нам пишуть ледь не щодня. Як їсти нормально і при цьому худнути? Як вийти з низькокалорійної дієти?

Чи можете ви наїдатись на 800-1000 ккал? Так. Цілком. Фізичного голоду може не бути. От скажіть, звідки організму знати, чому ви їсте менше, ніж йому потрібно? Може, складні часи і нема грошей. Може якісь психологічні аспекти. Організму на це байдуже. Він має чітку мету – виживання. Він потребує хоча б 1600 ккал, наприклад (у кожного своя цифра!), а ви йому даєте 800. Що він зробить? Адаптується. Він зрозумів, що нема сенсу на вас тиснути і викликати голод. Тим паче, ви все одно заповните шлунок якимось кефіром і капустою. Тож голодом на вас не вплинеш. Але! Хочеш жити – вмій крутитись. Цим організм і керується.

Для початку організм бере потрібні йому калорії з тих запасів, з яких це найлегше взяти. І ні, це не жир. Бо, щоб спалювати жир – на це теж треба енергія. А от брати з м’язів калорії набагато легше. Якийсь час він бере калорії з м’язів (з жиру теж, але менше). Далі думає, як можна викрутитись. Йому треба 1600 ккал для функціонування, але є тільки 800. Він вмикає економію.

Організму треба 1600, маємо 800. Він крутиться далі. Скрутив весь метаболізм на мінімум. Суто, щоб вижити. Ви пішки в офіс піднялись – втомились. Бо і м’язи вже на мінімалках, і організм зайвий раз не готовий витрачати на вас такі дорогоцінні для нього калорії.

При 800-1000 ккал ще й вітамінів та мінералів бракує. Наприклад, вітамінів групи В. Бо ж крупи ви не їсте, горіхи теж, жовтків, сирів і подібного організм не бачить або отримує по мінімуму. Вітаміни В – це що? Це метаболізм, нерви, сон, мозок, шкіра (тут шкіра починає страждати, бо їй не так кремчики треба, як хороша їжа і водний баланс, але хто ж її послухає? ).

Організм на низькокалорійних дієтах знижує метаболізм на 40%!

Далі починають страждати гормони. Бо на них і енергію треба, і жири (навіть холестерин, якого всі так бояться, бере участь в утворенні гормонів). Жирів з 800 ккал явно мало. Отже, організму нема особливо з чого продукувати гормони (і тут шкіра знову шокована, скільки ж горя ще випаде на її долю?).

І тут гоп, у вас поганий день, з’їли снікерс, морозивко і круасан з кавою. Або весілля у куми/колеги/брата/свата. Ви їсте все, що бачите. Організм такий «Їжа? Серйозно, невже мені потрапила їжа?!». Бере і ховає все, що можна, в резерв. Бо хіба можна бути у вас впевненим? Як взагалі з тією 1000 ккал можна бути впевненим у завтрашньому дні? Та й взагалі, йому то і 800 ккал норм, щоб вижити. Але все одно, сховав все, що міг – в жирок. І якщо бви їли 1600 для схуднення, а для підтримки ваги треба 1900, а на весіллі куми з’їли 2000 – то нічого страшного не було б. Але у вас вже організм, якому треба 800-1000, тож все зайве він покаже плюсом на вагах.

Пам’ятайте, що на 800-1000 ккал бракує майже всіх потрібних вітамінів. Волосся, шкіра, зуби, гормони – у них всіх паніка. Вони сигналізують. Волосся випадає від дефіциту заліза та нутрієнтів, а йому модну шампуньку від випадіння волосся. Шкіра лущиться, морщиться, страждає від вугрів, від браку жирів, білків, гормонів, колагену – а їй зволожувальний крем і «сироватку молодості» з реклами блогера. І тільки відсутність циклу дівчат якось змушує зреагувати. Окей, можете почекати відсутності менструального циклу. А можете нарешті почати харчуватись відповідно до потреб вашого організму.

Як вийти із дієти на 800-1000 ккал?

  1. Перевірити, чи ви точно їсте так мало. Тобто, правильно записувати продукти в програму «Таблиця калорійності» (в сухому/сирому вигляді). Щоб точно знати, скільки ви їсте. Про це в нашому блозі є стаття.
  2. Почати їсти. Збільшувати щодня (або кожні декілька днів) раціон на 100 ккал. Так збільшити до своєї норми (програма розраховує вашу норму індивідуально, у вас вона бути не 1600, а 1300, або 2000 – додаток розраховує індивідуально, враховуючи ваш вік, стать, зріст, активність). Їсти якийсь тиждень-два-три-місяць свою норму (залежить від того, як довго ви на низькокалорійній дієті). Чи наберете ви? Так, звісно. Це ж очевидно, які тут питання 🙂 Організм якусь частину відкладе, одразу налаштуйте себе на це. Але! З часом він заспокоїться. Набере (навіть все-все те, що ви скинули). Потім зрозуміє, що ви його вже перестали мучати. Отримає якісь вітаміни. Почне по-трішки давати собі волю і розкачувати метаболізм. Далі вже можна створити дефіцит калорій (10%). І вже на такому дефіциті скидати вагу. Якщо зник цикл – тут вже треба не лише їжу, а і лікар.
  3. А що робити, якщо з такою нормою є відчуття переїдання? Гарно продумати і спланувати свій раціон. Наприклад, ваш комфортний об’єм їжі – 400 г. Ви можете з’їсти 400 г тушкованої капусти з курячим філе. І це буде 230 ккал, наприклад. А можете з’їсти 150 г вареної перловки (50-60 сухої), 100 г курячого стегна, 150 г салату (120 г свіжих овочів, 15 г сиру фета, 10 г насіння, 5 г олії). І це вийде 440 ккал. І те, і інше має 400 г об’єму. Таким чином, ви можете збільшити калорійність, але не переїдати.

Таблиця Калорійності

21.6.2021 Таблиця Калорійності Як худнути?

З архіву

Як приготувати сочевицю з максимальною користю для здоров’я?

Чим корисна сочевиця? Як її зберігати та готувати? Які є смачні рецепти з сочевицею?

Схожі статті

Чим замінити хліб в харчуванні?

Який хліб точно не слід їсти? Які альтернативи існують? Які продукти краще їсти замість хліба під час схуднення? Про все це нижче.

Чим можна замінити сіль?

Що можна використати замість солі? Які приправи можуть її замінити? Які продукти з сіллю підійдуть для приготування їжі? Про все це нижче.

Що таке дефіцит калорій та як його вирахувати?

Як розрахувати свою норму калорій? Чому дефіцит калорій не повинен бути надто великим? Яким він має бути, щоб схуднути та не нашкодити здоров’ю? Про все це нижче.

Як менше їсти: що робити щоб зменшити порцію їжі?

Регулярний надлишок калорій (більше, ніж організм встигає спалити) призводить до збільшення ваги. Що робити, щоб утримувати вагу або схуднути? Зменшити калорійність раціону. Як це зробити і якою має бути норма калорій? Як зменшити порції їжі? Яка вага порції вважається оптимальною? Скільки разів на день їсти? Про все це нижче.

“Я занадто люблю солодке, щоб худнути” – що робити, якщо є залежність від солодощів?

Що робити, якщо ви неконтрольовано споживаєте солодке? Чи є сенс замінити солодощі корисними і чи існують ці корисні солодощі?

Доступні там, де вони вам потрібні

Графіки калорійності доступні онлайн, на телефонах, планшетах і смарт-годинниках, таких як Garmin і Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner