Корисні властивості гарбузової олії
Чим корисна гарбузова олія? Як її правильно споживати, щоб олія справді принесла користь? Чи є протипоказання до вживання цієї рослинної олії та як її правильно зберігати, щоб вона не принесла шкоди?
Чи можна їсти абрикосові кісточки? Так, в середині кісточок містяться їстівні ядра, які візуально схожі на мигдаль. Чи корисні горіхи з абрикосових кісточок? Яку небезпеку вони можуть становити для організму? Скільки штук на день можна їсти? Про все це нижче.
Зернятка з абрикосових кісточок можна споживати в їжу. На смак вони солодкуваті та мають яскраво виражений мигдалевий аромат (навіть сильніший, ніж має мигдаль) і невелику гіркуватість. Як їсти абрикосові кісточки: сирими, сушеними чи смаженими? Вони смачніші у свіжому вигляді. Хоча за бажанням, їх можна підсушити в духовці при невисокій температурі (близько 40-50 градусів). Що стосується смаження, то цього краще не робити, щоб не руйнувати частину корисних вітамінів та жирів при термічній обробці.
Як і будь-які горішки, зернята з абрикоса доволі калорійні. В 100 г сирих ядер міститься близько 520 ккал, 45.4 г жирів, 25 г білків і 2.8 г вуглеводів (а точніше – цукрів). Якщо в їжу споживається сушені зернята, то калорійність трохи вища: від 550 до 590 ккал (залежить від того, як добре просушені ядра від вологи).
Білки з абрикосових ядер мають всі 20 замінних та незамінних амінокислот. Жири містять корисні омега-6 та омега-9 жирні кислоти. Шкідливих насичених жирів у горішках доволі небагато – менше як 3 г у 100 г (допустима денна норма насичених жирів має обмежуватися 18-20 грамами).
Чим корисні абрикосові кісточки? В них є важливі для організму мікро- та макроелементи, зокрема:
Доволі часто можна прочитати про ледь не цілющі властивості, які мають абрикосові кісточки. Лікування (якщо присутнє якесь захворювання) має відбуватись з допомогою ліків та консультацій лікарів, а не горіхами. Тим паче, що крім корисного складу ядра з кісточок мають і суттєві недоліки.
Ключовий їх мінус: вони містять синильну кислоту (саме вона дає гіркий присмак, тож чим більше її в складі – тим кісточки гіркіші). Синильна кислота – це природна отруйна речовина. Частина синильної кислоти, потрапляючи в організм, блокується спеціальними ферментами, які виділяє організм людини.
Проте, якщо споживати кісточки часто або надто багато, то можна отримати отруєння синильною кислотою. Симптоми отруєння: головний біль, слабкість, задишка, судоми, нудота, більш у животі. Ці прояви можуть бути відчутні після споживання 30 ядер. Скільки можна їсти кісточок абрикоса? Найбільш безпечною вважається кількість у 5 горішків.
Ще один недолік кісточок абрикоса полягає в тому, що вони доволі сильний алерген. Тому слід обережно вперше куштувати ядра. Повністю виключити зі свого раціону ці горішки слід вагітним, людям із захворюваннями печінки, нирок, щитоподібної залози та цукровим діабетом.
Незалежно від того, як вживати абрикосові кісточки, їх варто перед цим правильно зберігати. Краще діставати ядра з кісточок вже безпосередньо перед споживанням, а не зберігати окремо. Якщо ж горішки вже відокремлені, то варто зберігати їх в скляних банках і в темному місці, щоб на них не потрапляло сонце і не окислювало жирні кислоти. Ядра в кісточках зберігаються довше, ніж відокремлені.
Що стосується олії, то її варто зберігати в закритому посуді з темного скла й обов’язково в темних шухлядах (без потрапляння світла і тим паче сонячного проміння).
Скільки зберігаються зернятка абрикоса й олія з них? Термін зберігання: 6-8 місяців для ядер в кісточках і 3 місяці для вже відокремлених зернят. Олія зберігається близько 4-6 місяців.
24.9.2021 Таблиця Калорійності ЦікавеЧим корисна гарбузова олія? Як її правильно споживати, щоб олія справді принесла користь? Чи є протипоказання до вживання цієї рослинної олії та як її правильно зберігати, щоб вона не принесла шкоди?
Повна стаття 25.3.2021
Чи корисна вода з лимоном? Як часто її можна пити? Чи може вона нашкодити? Чи допоможе вода з лимоном схуднути? Про все це нижче.
Повна стаття 25.9.2024
З чого виготовляють зефір? Які корисні властивості йому приписують? Що з цього правда, а що — ні? В яких випадках можна їсти зефір? Про все це нижче.
Повна стаття 23.6.2024
Навіщо їсти гриби? Скільки та як часто можна їх вживати? Чи можуть їстівні гриби нашкодити? Чи допоможуть гриби схуднути? Про все це нижче.
Повна стаття 22.6.2024
Чим корисний чайний гриб? Чи допоможе комбуча схуднути? Чи всім можна пити цей напій? Як приготувати комбучу? Про все це нижче.
Повна стаття 16.6.2024
Чим корисний хумус? Чи всім можна його їсти? Чи допоможе хумус схуднути? Як приготувати його самостійно? Про все це нижче.
Повна стаття 15.5.2024