Чим корисна кукурудзяна олія?
Чим корисна та чим шкідлива кукурудзяна олія? Чи можна її вживати та чи підходить вона для приготування їжі?
Кокосова олія в останні роки набула популярності. Чи дійсно цей продукт такий корисний, як про нього говорять? Яка шкода може бути від кокосової олії? В якій кількості її можна споживати і чи можна використовувати кокосову олію для запікання та смаження? Нижче є все, що потрібно знати про кокосову олію.
Є 2 варіанти олії, що представлена на ринку. Перший варіант – кокосова олія холодного віджиму. Користь від неї найбільша, адже вітаміни не піддаються термічній обробці. Для отримання олії спочатку кокос очищують від шкарлупи, відділяючи м’якоть. Далі її добре подрібнюють, і після цього пресом відтискають олію. Цим методом можна витиснути лише 10-20% олії з сировини. Тому, зазвичай, нерафінована олія першого холодного віджиму є дорожчою за інші аналоги. Вона легко твердіє при охолодженні (стає білого кольору) та, зазвичай, має позначку Virgin або Extra virgin на упаковці.
Другий варіант – гаряче пресування. Для цього м’якоть висушують в спеціальній печі, після чого з м’якоті відтискається олія. Таким методом з сировини добувається значно більше олії, ніж у варіанті холодного віджиму. Проте, користь кокосової олії гарячого віджиму менша, ніж холодного, адже частина вітамінів у складі чутливі до високих температур. На упаковках олії гарячого віджиму, зазвичай, не пишуть про метод виготовлення, зазнаючи просто Coconut oil.
Цей вид олії має як плюси, так і суттєві мінуси. Переваги кокосової олії такі:
Проте, в кокосовій олії є один суттєвий мінус: кількість насичених жирних кислот. Це ті кислоти, які у надлишку негативно впливають на організм і можуть спричинити високий вміст холестерину в крові. Ці кислоти бажано обмежувати в своєму раціоні. Їх в 100 г олії близько 80 г.
Денна норма насичених жирів, яким варто обмежуватись: до 18-20 г для жінок і до 25 г для чоловіків. Така кількість насичених жирів міститься в 25 і 30 г кокосової олії відповідно. Але слід зауважити, що доволі багато насичених кислот міститься в тваринних продуктах (маргарин і більшість магазинної солодкої випічки, вершкове масло, сало, м’ясо та птиця зі шкірочками і прожилками жиру, молоко і всі види молочних продуктів). Тож, якщо споживати і тваринні продукти, і кокосову олію – може легко утворитись надлишок насичених жирів в раціоні.
Існує міф, що кокосова олія по особливому корисна для тих, хто худне. Хоча станом на зараз немає доказів і переконливих досліджень для цього твердження, тож поки це лише маркетинговий хід. Відповідно, під час схуднення і здорового харчування краще обережно і помірно споживати кокосову олію (через високий вміст насичених жирів). Тим паче, є корисніші варіанти олій, які містять менше насичених жирів і більше омега-3. Наприклад, оливкова, лляна, гарбузова, з авокадо, кунжутна, з виноградних кісточок і волоських горіхів (мова йде лише про олії холодного віджиму).
Нерафінована кокосова олія найкраще смакує у звичайних або веганських десертах, наприклад, таких:
Чим корисна та чим шкідлива кукурудзяна олія? Чи можна її вживати та чи підходить вона для приготування їжі?
Повна стаття 25.12.2020
З чого виготовляють зефір? Які корисні властивості йому приписують? Що з цього правда, а що — ні? В яких випадках можна їсти зефір? Про все це нижче.
Повна стаття 23.6.2024
Навіщо їсти гриби? Скільки та як часто можна їх вживати? Чи можуть їстівні гриби нашкодити? Чи допоможуть гриби схуднути? Про все це нижче.
Повна стаття 22.6.2024
Чим корисний чайний гриб? Чи допоможе комбуча схуднути? Чи всім можна пити цей напій? Як приготувати комбучу? Про все це нижче.
Повна стаття 16.6.2024
Чим корисний хумус? Чи всім можна його їсти? Чи допоможе хумус схуднути? Як приготувати його самостійно? Про все це нижче.
Повна стаття 15.5.2024
Чим корисний фенхель? Як він впливає на організм? Чи допоможе схуднути? Чи може фенхель нашкодити? Про все це нижче.
Повна стаття 28.4.2024