Шлях до здоров'я
та благополуччя
App store rating

Шлях до здоров'я
та благополуччя

Чим корисна квашена капуста?

Квашена капуста – це дуже вітамінний і доступний зимовий продукт. Які вітаміни в ній містяться і чим вона корисна? Скільки квашеної капусти можна вживати і чи можна її їсти під час схуднення? Чи є від неї шкода і кому варто її виключити з раціону?

Квашена капуста: користь і шкода

Користь в капусті суттєво переважає шкоду. Ось лише ключові переваги квашеної капусти:

  • велика кількість клітковини, яка також важлива для кишківника, а точніше – для його моторики та очищення (у 100 г квашеної капусти міститься близько 20% денної потреби у харчових волокнах);
  • одне з найцінніших, чим корисна квашена капуста – позитивний вплив на мікрофлору кишківника, без чого неможливий нормальний імунітет (80% імунітету організму формується саме в кишківнику). Відбувається це тому, що капуста є продуктом ферментації;
  • у 100 г салату з капусти міститься половина денної потреби у вітаміні С, який потрібен для імунітету, судин і красивої шкіри;
  • ще одна користь квашеної капусти – високий вміст вітаміну А, близько 60% денної потреби у 100 г, особливо якщо капуста з морквою або солодким перцем;
  • так як в цьому продукті багато вітамінів А і С, а вони є вітамінами-антиоксидантами, то квашена капуста володіє протизапальними властивостями;
  • у капусті багато вітаміну Р, який зміцнює капіляри (таким чином значно зменшуються прояви куперозу), є профілактикою кровотеч ясен та полегшує стан при алергіях;
  • у капусті є сірка, яка позитивно впливає на зовнішній вигляд нігтів та волосся;
  • фітостероли з капусти частково виводять холестерин, тому салат з квашеної капусти є профілактикою проблем із серцем та судинами.

Що стосується шкоди, то капусту слід обмежувати у таких випадках:

  • при діабеті краще готувати квашену капусту власноруч, щоб вона містила менше цукру і вживати помірно (наприклад, 100 г);
  • не варто її споживати при розладах чи загостреннях хронічних хвороб шлунку, кишківника, жовчного (коліт, гастрит, діарея, ерозія, жовчнокам’яна хвороба, застій жовчі), краще їсти її вже після одужання;
  • через доволі високий вміст солі вона може сприяти появі набряків, тому тим, хто схильний до цієї проблеми, краще обмежуватись порцією близько 100 г на день;
  • квашена капуста користі не приносить і тим, хто має проблему з високим тиском, бо солоний продукт сприяє підвищенню тиску (тож людям, схильним до гіпертонії, варто обмежуватись порцією у 100 г на день і відстежувати свої показники артеріального тиску);
  • вона може спричиняти здуття, тож краще не споживати капусту більше 400 г за день (і не забувати про достатню кількість води, бо в такій кількості капусти міститься багато клітковини, а вона працює лише при наявності достатньої кількості води).

Квашена капуста: корисні властивості при схудненні

Це дуже корисний продукт, для тих, хто на шляху до зниження ваги. Ось суттєві переваги, які має квашена капуста при схудненні:

  1. Низька калорійність, що дозволяє легко знизити загальну калорійність раціону.
  2. Клітковина в капусті стримує всмоктування цукрів і на довший час забезпечує почуття ситості, завдяки чому знижується ризик переїдань. Також клітковина сприяє очищенню кишківника.
  3. У цій страві всього 3 г цукрів на 100 г капусти. Але варто звертати увагу на рецептуру (деякі продавці додають до 5-6 грамів цукру на 100 г).

Як їсти квашену капусту, щоб вона принесла найбільшу користь?

Є декілька порад, які підвищують користь квашеної капусти. Для початку, слід заправляти її  нерафінованою рослинною олією (оливковою, гарбузовою, соняшниковою, лляною тощо). Це суттєво сприятиме засвоєнню вітаміну А, якого в квашеній капусті з морквою багато і який є жиророзчинним.

Варто додавати в капусту кислі ягоди, наприклад, журавлину або калину. По-перше, так дуже смачно. По-друге, це збільшить вітамін С, додасть жовчогінних властивостей, вітамінів і біофлавоноїдів, які містяться в ягодах (це антиоксиданти і речовини, які протидіють процесам старіння організму).

Також варто додавати в капусту свіжу зелень, наприклад, петрушку. Це також доповнить капусту вітамінами і хлорофілом (бо в білих сортах капусти хлорофілу менше).

Що стосується поєднання страв, то капусту можна додавати і до гарнірів, і до м’яса (клітковина з капусти допоможе організму легше перетравити м’ясо).

Оригінальні рецепти з квашеною капустою

  • салат з квашеною капустою, солодким перцем, курагою і рубаним мигдалем;
  • квашена капуста з кисло-солодким яблуком, сушеною журавлиною, солодкою цибулею та оливковою олією;
  • квашена капуста по-естонськи (тушкують найменш жирну частину свинини і цибулю, за 10 хв до кінця додають квашену капусту і потім змішують з готовою перловою крупою).

Таблиця Калорійності

17.11.2021 Таблиця Калорійності Цікаве

З архіву

Чим корисна квашена капуста?

Квашена капуста – це дуже вітамінний і доступний зимовий продукт. Які вітаміни в ній містяться і чим вона корисна? Скільки квашеної капусти можна вживати і чи можна її їсти під час схуднення? Чи є від неї шкода і кому варто її виключити з раціону?

Схожі статті

Користь води з лимоном: правда, міфи та правила вживання

Чи корисна вода з лимоном? Як часто її можна пити? Чи може вона нашкодити? Чи допоможе вода з лимоном схуднути? Про все це нижче.

Чим корисний зефір та кому не варто його їсти?

З чого виготовляють зефір? Які корисні властивості йому приписують? Що з цього правда, а що — ні? В яких випадках можна їсти зефір? Про все це нижче.

Чим корисні гриби для організму?

Навіщо їсти гриби? Скільки та як часто можна їх вживати? Чи можуть їстівні гриби нашкодити? Чи допоможуть гриби схуднути? Про все це нижче.

Чайний гриб (комбуча): користь та шкода

Чим корисний чайний гриб? Чи допоможе комбуча схуднути? Чи всім можна пити цей напій? Як приготувати комбучу? Про все це нижче.

Хумус: користь, з чим їсти та як приготувати

Чим корисний хумус? Чи всім можна його їсти? Чи допоможе хумус схуднути? Як приготувати його самостійно? Про все це нижче.

Доступні там, де вони вам потрібні

Графіки калорійності доступні онлайн, на телефонах, планшетах і смарт-годинниках, таких як Garmin і Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner