ТОП-30 продуктів багатих на калій
Для чого потрібен калій в організмі? Яка його денна норма та що буде при дефіциті цього макроелементу? У яких продуктах міститься калій? Про все це нижче.
Роль калію в організмі та його денна норма
Калій – це макроелемент, який має регулярно надходити в організм. Він належить до макроелементів, бо знаходиться в організмі у великій кількості: близько 160-250 г. Продукти з калієм мають надходити в організм щоденно. Його добова норма з раціону за рекомендаціями ВООЗ складає не менше 3500 мг (для більшості дорослих). Норма може бути іншою при вагітності, лактації, інтенсивних заняттях спортом, а також при ряді захворювань (тому краще, щоб норму рекомендував лікар).
Калій бере участь в таких важливих процесах, як:
- водний баланс в усіх клітинах організму (коли він порушений, то можуть з’являтись набряки);
- нормальна робота всіх нервових та м’язових клітин, в тому числі серцевого м’яза;
- тонус судин;
- підтримка артеріального тиску;
- здоров’я та нормальна робота нирок;
- підтримка кислотно-лужного балансу організму;
- вуглеводний обмін.
Дефіцит калію: симптоми, причини
Дефіцит калію трапляється не так часто, як інших вітамінів та мінералів (брак заліза чи магнію зустрічається значно частіше). Норма калію в крові: 3,5-5,0 ммоль/л. Якщо цей показник менше, ніж 2.5, то це вже вказує на дефіцит. Ключова причина – це те, що організм отримує продукти, багаті калієм, в недостатній кількості. Як проявляється дефіцит калію (гіпокаліємія):
- регулярні набряки, особливо ніг;
- судоми та спазми м’язів;
- аритмія (порушення серцевого ритму, коли серцебиття пришвидшене або сповільнення без видимих причин, наприклад, швидке серцебиття без стресу чи фізичного навантаження);
- слабкість та запаморочення;
- гіпертонія (підвищений артеріальний тиск);
- порушення процесів травлення і закрепи;
- оніміння пальців рук чи ніг, поколювання.
Причиною дефіциту може бути не лише незбалансований раціон, при якому споживаються в недостатній кількості продукти з високим вмістом калію. Причинами можуть бути ряд станів або навіть прийом медичних препаратів. Найпоширеніші передумови браку калію такі:
- тривала або часта діарея, прийом послаблюючих препаратів;
- булімія, анорексія та голодування;
- споживання надмірної кількості кофеїновмісних продуктів;
- захворювання нирок та наднирників;
- прийом діуретиків (сечогінних препаратів);
- токсикоз під час вагітності (такий дефіцит носить тимчасовий характер, але якщо важко споживати калій в продуктах харчування, то лікарі можуть рекомендувати спеціальну мінеральну аптечну воду або препарати для боротьби зі зневодненням та браком калію);
- прийом деяких препаратів проти астми.
Таблиця вмісту калію в продуктах
Щоб не допустити дефіцит калію, слід в першу чергу звернути увагу на рослинні продукти. Ключові лідери по вмісту цього макроелементу – це горіхи, насіння та сухофрукти, а саме (нижче вказано кількість калію на 100 г продукту без термічної обробки):
- курага 1160 мг (показник залежить від вмісту вологи в сухофруктах);
- гарбузове насіння 820-900 мг;
- насіння льону 800;
- родзинки 760-860 мг;
- чорнослив 730-800 мг;
- арахіс 700 мг;
- лісові горіхи (фундук) 680 мг;
- насіння соняшника 650 мг;
- насіння кунжуту 460 мг;
- волоські горіхи (грецькі) 440 мг.
Варто також звернути увагу на бобові продукти, багаті на калій (нижче вказано цифри для не приготовлених бобових, в сухому вигляді):
- червона квасоля 1400 мг;
- біла квасоля 1200-1390 мг;
- нут 870 мг;
- горох сухий 700 мг (у свіжому зеленому горосі калію ~ 250 мг);
- сочевиця 360 мг.
Немало калію і в зернових, а особливо в таких продуктах:
- висівки пшеничні 1100 мг;
- висівки вівсяні 560 мг;
- ячмінна крупа 450 мг
- гречка 400 мг;
- цільнозернове борошно 230 мг.
Якщо потрібні більш низькокалорійні продукти, що містять калій, то це овочі та фрукти, а саме:
- варена або запечена в кожурі картопля 400-460 мг;
- брюссельська капуста 390 мг;
- свіжі банани 368-400 мг;
- свіжий гарбуз 340 мг;
- свіжі персики 330 мг;
- буряк сирий або запечений 280-325 мг;
- броколі сире або приготовлене на пару 320 мг;
- свіжі абрикоси 260 мг;
- капуста червона / фіолетова 240 мг (білокачанна 170 мг);
- помідори 230 мг.
Немало калію і в будь-якій листовій зелені (від 190 мг і більше на 100 г), цибулі, часнику, свіжому корені імбиру тощо. Зазначений вище перелік продуктів, які містять калій, регулярно присутні в раціоні людей, які дотримуються здорового харчування. Тому при хорошому збалансованому раціоні дефіцит калію трапляється вкрай рідко. А якщо і трапляється, то помірний, тому його легко скорегувати з допомогою продуктів.
Якщо ж брак калію відбувається через медичну причину (прийом ліків або хвороби), тоді варто з лікарем підбирати медикаментозну дозу калію для регулярного прийому.
26.1.2022
Таблиця Калорійності
Цікаве