Як прискорити метаболізм? 5 порад, які точно спрацюють
Часто люди називають причиною своєї зайвої ваги – повільний метаболізм. Це і правда, і неправда водночас. Як розібратись і що робити зі своїм метаболізмом?
На вигляд як яблуко або груша, по кольору як лимон, на смак терпке й кисле. Далеко не всі куштували айву. Чи цей фрукт корисний? Скільки калорій в айві? Як його споживати, а кому краще виключити з раціону? Про все це нижче.
Існує близько 25 сортів айви, які візуально та на смак мають невеликі відмінності. Всього декілька з них можна споживати в сирому вигляді (в Україні ці сорти непоширені). Решта сортів айви потребує термічної обробки, через те, що на смак плоди дуже терпкі та тверді, деякі доволі кислі або кисло-солодкі.
Проте, користь від усіх сортів фактично однакова. До корисних властивостей айви відносяться такі:
Якщо говорити про шкоду, то це стосується переважно споживання цього фрукту в сирому вигляді. Це може шкодити органам травлення, зокрема кишківнику, шлунку та жовчному міхуру. Також не варто споживати айву під час загострень хвороб шлунково-кишкового тракту, навіть у запеченому вигляді (але це застереження стосується лише періоду загострень).
Цей фрукт малокалорійний, у 100 г міститься всього 58-72 ккал і доволі мало цукрів: від 5 до 9 г, залежно від стиглості та сорту. При запіканні айва стає на смак набагато солодшою, тож чудово підійде в ролі солодкого, низькокалорійного і корисного десерту. Також айва позитивно впливає на травлення, яке теж важливе для схуднення.
Є 3 ключові правила вибору цих фруктів:
Що стосується зберігання, то правила тут як і для більшості фруктів – зберігати краще в холодильнику. Єдиний нюанс: окремо від груш, яблук і бананів. Оскільки в цих умовах плоди айви починають продовжувати дозрівати та можуть зіпсуватись.
Також айву можна очищати спеціальним ножем для очищення овочів та фруктів, і засушувати шкірочки. Потім їх можна подрібнити та додавати як порошок в десерти або чай. Це надасть стравам приємний аромат, схожий на цитрусовий.
Найзручніші варіанти – запікати айву. Порізана на половинки айва запікається близько 35-40 хвилин (залежить від величини плодів), а порізана на четвертинки – близько 25-30 хвилин.
Буде дуже смачно, якщо доповнити айву під час запікання меленою корицею (або в паличках), імбиром, кардамоном, гвоздикою тощо. Айва стає дуже смачним і пікантним десертом у поєднанні з червоним вином. Для цього її варять у сотейнику з вином та переліченими спеціями.
Скибочки айви можна додавати в алкогольні чи безалкогольні варіанти глінтвейну та інші гарячі напої.
Цей фрукт ідеально пасує до страв з м’яса та птиці. Наприклад, можна запекти курячі стегенця з айвою та чорносливом, доповнивши їх імбиром, чебрецем і оливковою олією. Вона також добре поєднується з телятиною та бараниною (маскуючи характерний специфічний присмак баранини). У східних країнах айву можуть додавати під час приготування плову з м’ясом або в солодких рецептах з рисом (наприклад, у рисову кашу в поєднанні з гарбузом).
Завдяки високому вмісту пектинів айва може перетворюватись на ніжне та густе кисло-солодке варення. Для цього її достатньо порізати дрібними кубиками та проварити 30-40 хвилин у сотейнику. Можна додати цукру, але не в пропорції 1:1, а в пропорції айви до цукру 4:1. Так джем буде кориснішим та менш приторним. Для густішої консистенції за бажанням можна додати агар-агар або крохмаль. Смачні додатки, які допоможуть зробити варення трохи оригінальнішим – лимонна цедра, волоські горіхи, тертий свіжий імбир, дрібно порізана курага, віскі.
Айву також можна приготувати у вигляді компоту, для цього треба просто відварити її 15 хвилин у воді та дати настоятись декілька годин. З цього фрукту готують мармелад або однорідний джем, а також пастилу. Що стосується останньої, то краще поєднувати айву в пастилі з іншими фруктами, наприклад, з яблуками чи апельсинами.
25.1.2022 Таблиця Калорійності ЦікавеЧасто люди називають причиною своєї зайвої ваги – повільний метаболізм. Це і правда, і неправда водночас. Як розібратись і що робити зі своїм метаболізмом?
Повна стаття 2.11.2020
Чи корисна вода з лимоном? Як часто її можна пити? Чи може вона нашкодити? Чи допоможе вода з лимоном схуднути? Про все це нижче.
Повна стаття 25.9.2024
З чого виготовляють зефір? Які корисні властивості йому приписують? Що з цього правда, а що — ні? В яких випадках можна їсти зефір? Про все це нижче.
Повна стаття 23.6.2024
Навіщо їсти гриби? Скільки та як часто можна їх вживати? Чи можуть їстівні гриби нашкодити? Чи допоможуть гриби схуднути? Про все це нижче.
Повна стаття 22.6.2024
Чим корисний чайний гриб? Чи допоможе комбуча схуднути? Чи всім можна пити цей напій? Як приготувати комбучу? Про все це нижче.
Повна стаття 16.6.2024
Чим корисний хумус? Чи всім можна його їсти? Чи допоможе хумус схуднути? Як приготувати його самостійно? Про все це нижче.
Повна стаття 15.5.2024