Шлях до здоров'я
та благополуччя
App store rating

Шлях до здоров'я
та благополуччя

Суперфуд перловка: чим корисна перлова каша?

Перлова крупа – це очищені від оболонок зерна ячменю. Що в перловці корисного? Скільки в ній калорій, чи можна її споживати під час схуднення та що можна приготувати смачного з перлової крупи?

Перловка: користь та протипоказання

Хоч зерно перловки й очищене від висівок, проте, частина корисних речовин залишається у зерні. Ось топ-5 вітамінів та мінералів, яких у перловці найбільше:

  1. Селен: на 100 г сухої крупи припадає 75% денної потреби цього мікроелементу. Він важливий для відновлення клітин печінки та її детоксикаційної роботи. Селен також позитивно впливає на імунітет, еластичність шкіри, бере участь в процесах утворення гормонів щитовидною залозою, а також сприяє загоювання слизових оболонок та запалень на шкірі (разом з вітаміном Е).
  2. У 100 г крупи міститься 40% денної потреби міді. Цей мікроелемент виступає профілактикою анемії, адже причина браку заліза може бути пов’язана з дефіцитом міді. Корисна вона і для зміцнення та еластичності судин, вироблення ряду гормонів (особливо жіночих), роботи ферментів та для обміну речовин. Також мідь бере участь у виробленні колагену та еластану – найважливіших складових для підтягнутої шкіри та профілактики зморшок.
  3. Ще одна перевага, яку має перлова каша – користь для кісток та зубів, профілактики остеопорозу (крихких кісток). В 100 г крупи міститься 30% денної потреби фосфору, який дуже важливий для кісткової тканини.
  4. В крупі багато магнію – 20% денної норми у 100 г сухої перловки. Магній важливий для нервової системи, сну, боротьбі зі стресом, настрою, профілактики головного болю та епізодів мігрені.
  5. В крупі також міститься 20% денної потреби вітаміну В3 (ніацин). Він важливий для нормалізації рівня холестерину (і профілактики всіх хвороб, які з ним пов’язані), посилює роботу печінки та виведення нею токсинів, а також підтримує нормальну роботу нервової системи.

Чи має перловка протипоказання до споживання? Має, але вони тимчасові. Не рекомендується споживати цю крупу при загостреннях хвороб шлунково-кишкового тракту. В період загострення захворювань краще споживати ті каші, які легше перетравлюються. Перловка через високий вміст харчових волокон може викликати дискомфорт при загостренні хвороб.

Також перловка може спричиняти здуття. Це відбувається у тих випадках, коли не споживається достатня кількість води (яка потрібна для коректної роботи харчових волокон з каші). Для профілактики здуття до і після вживання каші не варто забувати пити воду.

Чим корисна перлова каша під час схуднення?

В цій каші є багато плюсів для тих, хто худне, зокрема такі:

  • клітковина та повільні вуглеводи дають тривалішу відсутність голоду (а, отже, і менші ризики переїдання);
  • харчові волокна з каші забезпечують повільніше всмоктування цукрів, а тому не відбувається “спалахів” апетиту;
  • мікроелементи та амінокислоти у перловці позитивно впливають на обмін речовин (хороший метаболізм потрібен і для схуднення, і для подальшої підтримки нової ваги);
  • суттєва користь перлової каші буде відчутна для травлення та очищення кишківника (завдяки клітковині);
  • помірна калорійність (каша розварюється мінімум у 3 рази, тож на порцію 150 г готової крупи буде припадати близько 150-170 ккал).

Скільки часу готувати перловку?

Крупа з цілими зернами (не подрібнена, як ячна) вариться близько 50-60 хвилин. Щоб приготувати швидше, можна попередньо замочити крупу в холодній воді мінімум на 1-2 години (тоді час варіння скоротиться до 20-30 хв). Оптимальна пропорція для приготування каші: 1 склянка крупи та 3 склянки води.

Смачні рецепти з перловою крупою

Вона ідеально поєднується і смакує в таких комбінаціях:

  • перлова каша з додаванням моркви, сушених білих грибів та печериць (білі гриби попередньо слід замочити у воді, і потім на цій воді й варити кашу);
  • перлова каша з насінням маку, волоськими горіхами, курагою, корицею та висівками (мак можна проварити разом з кашею);
  • плов з перлової крупи з курячими сердечками (в рецепт іде також морква, цибуля і солодкий перець, куркума або готова суміш спецій до плову);
  • орзотто (це італійський рецепт з перловки, подібний до ризотто): для цього треба взяти порцію крупи, втричі більше курячого або овочевого бульйону, морепродукти або курка, трохи білого вина та твердий сир (за можливості пармезан), оливкова олія та часник.

Таблиця Калорійності

26.1.2022 Таблиця Калорійності Цікаве

З архіву

Чим корисні кабачки?

Дієтичний, смачний, корисний, швидкий у приготуванні – це все про кабачок. Які вітаміни містить кабачок, користь і шкода від його споживання та як його приготувати найсмачніше? Чи можна кабачки їсти сирими і з якими продуктами найкраще поєднується цей овоч?

Схожі статті

Користь води з лимоном: правда, міфи та правила вживання

Чи корисна вода з лимоном? Як часто її можна пити? Чи може вона нашкодити? Чи допоможе вода з лимоном схуднути? Про все це нижче.

Чим корисний зефір та кому не варто його їсти?

З чого виготовляють зефір? Які корисні властивості йому приписують? Що з цього правда, а що — ні? В яких випадках можна їсти зефір? Про все це нижче.

Чим корисні гриби для організму?

Навіщо їсти гриби? Скільки та як часто можна їх вживати? Чи можуть їстівні гриби нашкодити? Чи допоможуть гриби схуднути? Про все це нижче.

Чайний гриб (комбуча): користь та шкода

Чим корисний чайний гриб? Чи допоможе комбуча схуднути? Чи всім можна пити цей напій? Як приготувати комбучу? Про все це нижче.

Хумус: користь, з чим їсти та як приготувати

Чим корисний хумус? Чи всім можна його їсти? Чи допоможе хумус схуднути? Як приготувати його самостійно? Про все це нижче.

Доступні там, де вони вам потрібні

Графіки калорійності доступні онлайн, на телефонах, планшетах і смарт-годинниках, таких як Garmin і Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner