Шлях до здоров'я
та благополуччя
App store rating

Шлях до здоров'я
та благополуччя

Користь черемші та її можливі шкідливі властивості для організму

Гостра й ароматна, пікантна та трохи пекуча. Чи корисна черемша для організму і чим саме? Які корисні речовини в ній містяться? Кому її краще виключити зі свого раціону? Коли сезон черемші та чи можна її якось зберігати? Про все це нижче.

Черемша: чим корисна

Дикий часник або ведмежа цибуля (інші назви цієї рослини) дуже близькі і по складу, і на смак до звичайного молодого часнику. Цю рослину збирають і продають в Україні починаючи з середини березня і до кінця квітня. Це червонокнижна рослина, проте, вона чудово росте і на городі.

Ось ключові переваги, якими володіє черемша:

  • антибактеріальні властивості, завдяки чому вона підсилює кишковий імунітет, є профілактикою запальних процесів, ГРВІ, карієсу та інших захворювань зубів і ясен;
  • стимулює апетит (це може бути як позитивною властивістю, так і недоліком) та покращує процеси перетравлювання їжі;
  • регулярне помірне споживання цієї ведмежої цибулі позитивно впливає на роботу серцево-судинної системи;
  • ще одна перевага, якою володіє черемша — властивості регуляції артеріального тиску, адже ця рослина м’яко знижує тиск і є профілактикою гіпертонії та інсультів;
  • ефірні олії, які є в складі листя цієї рослини, володіють тонізуючими властивостями (бадьорять);
  • крім фітонцидів в черемші також багато вітаміну С та антиоксидантів.

Негативні властивості черемші та протипоказання

Ведмежу цибулю завжди варто вживати помірно, орієнтовно в межах 10-25 стебел. Бо ця рослина володіє подразнюючим властивостями, а також в ній велика кількість ефірних олій. Навіть, якщо немає особливих протипоказань до її споживання, їсти варто помірно. Що стосується до недоліків черемші, то найбільш відчутні такі:

  • подразнення слизових шлунку та кишківника через гострий смак і стимулювання виділення шлункового соку (при гастриті, виразці шлунку та коліті черемша абсолютно протипоказана);
  • її не варто споживати при хронічних захворюваннях жовчного міхура, а також при наявності піску або каміння в жовчному, зокрема тому, що черемша володіє сильними жовчогінними властивостями;
  • ще одне протипоказання до цієї рослини — панкреатит (навіть, коли просто хронічний панкреатит НЕ в стадії загострення);
  • краще не вживати черемшу вагітним, адже вона може посприяти появі або посилити печію, спричинити болі в шлунково-кишковому тракті та знизити тиск (все це і так під час вагітності є доволі поширеними симптомами).

Як зберігати черемшу?

 

Її немає сенсу зберігати більше, ніж 3-6 місяців. Найбільше зручними є 3 способи:

  1. Помита і просушена зелень черемші подрібнюється в блендері, змішується з оливковою олією та горіхами (за бажанням ще з витриманим сиром типу пармезан). Так песто з черемші може зберігатись в холодильнику до 1 місяця. Але! Зверху обов’язково слід залити кількома ложками олії (щоб вона на кілька міліметрів вкривала всю поверхню соусу).
  2. Висушити черемшу в сушарці до сухого стану, подрібнити в порошок і змішати з крупною сіллю. Зберігати 6-9 місяців в скляній закритій тарі.
  3. Заморозити свіжозібраний дикий часник. Користь при такому методі зберігання буде максимальна. Зберігати в морозилці черемшу слід в щільно закритих пакетах із застібкою або контейнерах. Максимальний термін зберігання коливається від 3 до 6 місяців.
  4. Квашена черемша в розсолі (процеси квашення відбуваються протягом 7-10 днів, після чого пагони рослини складають в банки та заливають розсолом). Зберігатись така консервація має в прохолодному місці (погребі, підвалі) до 6 місяців.

Рецепти з чермшею

Найсмачніші та найпростіші рецепти закусок з ведмежою цибулею:

  1. Сирна намазка на хліб або хлібці. Для рецепта змішується 100 г густого йогурту або сметани, 200 г натертого твердого сиру, 40-50 г черемші (1 пучечок), 30 г петрушки (малий пучечок), сіль та спеції.
  2. Зелене вершкове масло. Для цього змішується 200 г розплавленого масла і 50 г подрібненої в блендері черемші (і трішки солі). Можна охолодити масло у формочках для льоду, тоді вийдуть порційні шматочки на хліб.
  3. Лаваш із начинкою з черемші. Для начинки змішується 200 г кисломолочного сиру, 140 г твердого сиру, 60 г сметани, 40-50 г черемші, сіль. Начинкою змащується лаваш, загортається рулетиком і підсмажується на сухій сковорідці.

Таблиця Калорійності

14.8.2022 Таблиця Калорійності Цікаве

З архіву

Усе про планування меню

Усе про планування меню: плюси, мінуси, як складати свій прийом їжі, корисні поради стосовно планування, 2 готові приклади тижневого корисного меню.

Схожі статті

Чим корисний зефір та кому не варто його їсти?

З чого виготовляють зефір? Які корисні властивості йому приписують? Що з цього правда, а що — ні? В яких випадках можна їсти зефір? Про все це нижче.

Чим корисні гриби для організму?

Навіщо їсти гриби? Скільки та як часто можна їх вживати? Чи можуть їстівні гриби нашкодити? Чи допоможуть гриби схуднути? Про все це нижче.

Чайний гриб (комбуча): користь та шкода

Чим корисний чайний гриб? Чи допоможе комбуча схуднути? Чи всім можна пити цей напій? Як приготувати комбучу? Про все це нижче.

Хумус: користь, з чим їсти та як приготувати

Чим корисний хумус? Чи всім можна його їсти? Чи допоможе хумус схуднути? Як приготувати його самостійно? Про все це нижче.

Фенхель: користь і шкода для організма

Чим корисний фенхель? Як він впливає на організм? Чи допоможе схуднути? Чи може фенхель нашкодити? Про все це нижче.

Доступні там, де вони вам потрібні

Графіки калорійності доступні онлайн, на телефонах, планшетах і смарт-годинниках, таких як Garmin і Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner