Шлях до здоров'я
та благополуччя
App store rating

Шлях до здоров'я
та благополуччя

Морська капуста: корисні властивості та шкода для організму

Цей продукт не дуже популярний у раціоні українців, хоча його корисні властивості просто вражають. Чому варто їсти морську капусту, скільки в ній йоду, як її смачно подати — про все це нижче.

Морська капуста: користь і шкода

Цю рослину можна назвати суперфудом. Вона відносно недорога, містить дуже мало калорій, і при цьому неймовірно корисна! Тепер до конкретики: чому варто їсти морську капусту? Є як мінімум 5 переконливих причин:

  1. Ключове, чим корисна морська капуста — це величезна кількість йоду, який вкрай важливий для щитовидної залози. Ламінарія є лідером по вмісту йоду серед усіх продуктів. Про точну кількість сказати важко, бо залежить від умов, в яких росли водорості, а також від способу обробки капусти. Якщо взято суху ламінарію, то в ній на 100 г сушених водоростей може припадати понад 1400% денної потреби йоду. Якщо взяти розмочену капусту (яка вже відновилась з допомогою води), то на 100 г капусти буде близько 200-300% денної потреби йоду.
  2. В цьому продукті доволі багато рослинного заліза. Тому ламінарія має бути щотижня в раціоні вегетаріанців та веганів. Проте, з рослинних продуктів залізо засвоюється значно менше, ніж з тваринних. Тому, щоб допомогти організму засвоїти максимально можливу кількість заліза з ламінарії, слід дотриматись кількох нюансів. По-перше, вживати водорості окремо від молочних продуктів (якщо вони є в раціоні) або рослинних продуктів з високим вмістом кальцію (наприклад, кунжутна паста, соя, квасоля, горох, сочевиця). По-друге, до ламінарії слід додати свіжі овочі або зелень (джерела вітаміну С).
  3. Також користь морської капусти буде відчутною для кишківника. Альгінати і рослинні волокна позитивно впливають на мікрофлору (співвідношення корисних і шкідливих бактерій в кишківнику). Це своєю чергою добре позначається на імунітеті, адже 80% імунітету міститься в кишківнику.
  4. Доведено, що регулярне споживання морських водоростей знижує рівень холестерину. А це своєю чергою впливає на здоров’я судин.

Морська капуста для схуднення

Сама по собі морська капуста дуже низькокалорійна. В ній може міститись стільки калорій:

  • 17-25 ккал на 100 г у морській капусті без додатків;
  • від 23 до 80 ккал на 100 г залежно від кількості додатків, а особливо олії;
  • близько 165 ккал на 100 г в сушеній ламінарії (після відновлення у воді капуста збільшується у 7-10 разів, тож калорійність відновленої стає від 16.5 до 23.5 ккал).

На жаль, в магазинних варіантах морської капусти часто додають рафіновані олії. Є навіть варіанти морської капусти з майонезом. Таке джерело доданих жирів збільшує калорійність продукту і при цьому фактично не містить жодних вітамінів. Тому краще брати морську капусту без додатків і в неї вже додавати нерафіновані олії, кунжут чи інші джерела жирів. Таким чином, страва буде кориснішою і міститиме ту кількість калорій, яка потрібна, щоб вписатись в денну норму калорійності раціону.

Морська капуста маринована: користь чи шкода?

Маринована ламінарія — доволі сумнівний продукт. Особливо якщо звернути увагу на склад продукту. У більшості випадків в маринованих водоростях, що продаються в магазині, в складі багато Е-добавок або велика кількість оцту. Якщо є підсилювачі смаку, консерванти то від такої морської капусти точно краще відмовитись. Наприклад, не варто купувати продукт, якщо в складі маринованої капусти є такі добавки, як бензоат натрію (Е211) і підсолоджувач сахарин (Е954).

Оцет, рослинна рафінована олія, цукор в складі — це не надто шкідливі додатки, тому такий продукт може бути в раціоні. Проте, якщо є можливість, все ж краще шукати морську капусту без додатків або в сушеному вигляді та готувати її самостійно.

Чи корисно їсти морську капусту вагітним?

Загалом так, адже морська капуста має суттєві плюси для вагітних:

  • в ній багато йоду, а норма йоду для вагітних жінок більша, ніж для невагітних (200-250 мкг, але суттєво переїдати ламінарією не варто!);
  • в ній є залізо, а жінки під час вагітності та лактації дуже схильні до залізодефіцитної анемії;
  • жінкам під час вагітності не рекомендується споживати річкову рибу, а купувати морську не у всіх є можливість, тому морська капуста у цьому випадку — чудова альтернатива.

Звісно, під час вагітності слід особливо уважно ставитись до складу морської капусти, обирати якісний продукт та (в ідеалі) купувати без додатків.

Оригінальні рецепти з морською капустою

Є різні варіанти споживання морської капусти. Наприклад, добре висушені водорості подрібнити в блендері або кавомолці. Такий порошок можна додавати у салати, до макаронів чи рису. Враховуючи, що в сушеній ламінарії високий вміст йоду, то буквально половини чайної ложки вистачить, щоб покрити близько 30% денної потреби у йоді.

Ще один варіант, більш класичний, споживати варену або мариновану морську капусту у салатах або гарнірах. Наприклад:

  1. Салат з морською капустою і яйцем. У складі також є гарбузове насіння (джерело магнію, В6, корисних жирів), кукурудза та лимонний сік (який допоможе засвоїтись залізу з морської капусти).
  2. Салат з ламінарії з кальмарами, солодким перцем, зеленню та олією. Користь морської капусти в такому рецепті розкриється максимально, адже вітамін С із зелені та перцю допоможе залізу з капусти засвоїтись. Кальмар додає у салат цінний білок з амінокислотами. Зелень містить багато хлорофілу та корисних для очей вітамінів, а олія допомагає засвоїтись жиророзчинним вітамінам.
  3. Цитрусовий салат з морською капустою (в складі є також морква, насіння, олія). Такий варіант підійде тим, хто не дуже любить ламінарію. М’якоть цитрусових і соковита морква максимально маскують рибний смак морської капусти.
  4. Ламінарія з локшиною (або спагетті), овочами, грибами, соєвим соусом, олією та кунжутом (або кунжутною олією). Така страва в китайському стилі дуже смачна, поживна і чудово підійде вегетаріанцям та веганам. Гриби збалансовують і  приховують морський смак ламінарії. За бажанням можна додавати в таку пасту інший улюблений соус, наприклад, кисло-солодкий, імбирний, теріякі.

Також в продажу зустрічається заморожена морська капуста, вітаміни в ній зберігаються в максимальній кількості. Заморожену ламінарію можна в невеликих кількостях додавати у рибні страви, а також в різноманітні смузі. Наприклад, з морквою, петрушкою, шпинатом та кунжутом. Ще один варіант — ламінарія із капустою (наприклад, кейл або пекінською), огірком та морською сіллю (бажано ще додати трішечки олії для засвоєння жиророзчинних вітамінів).

Таблиця Калорійності

19.9.2022 Таблиця Калорійності Цікаве

З архіву

Часник: користь, шкода, лікувальні властивості

Часник сприймається як засіб від застуди та хвороб. Чи дійсно він має такі властивості? Чим часник корисний і шкідливий? Кому його протипоказано вживати? Про все це нижче.

Схожі статті

Користь води з лимоном: правда, міфи та правила вживання

Чи корисна вода з лимоном? Як часто її можна пити? Чи може вона нашкодити? Чи допоможе вода з лимоном схуднути? Про все це нижче.

Чим корисний зефір та кому не варто його їсти?

З чого виготовляють зефір? Які корисні властивості йому приписують? Що з цього правда, а що — ні? В яких випадках можна їсти зефір? Про все це нижче.

Чим корисні гриби для організму?

Навіщо їсти гриби? Скільки та як часто можна їх вживати? Чи можуть їстівні гриби нашкодити? Чи допоможуть гриби схуднути? Про все це нижче.

Чайний гриб (комбуча): користь та шкода

Чим корисний чайний гриб? Чи допоможе комбуча схуднути? Чи всім можна пити цей напій? Як приготувати комбучу? Про все це нижче.

Хумус: користь, з чим їсти та як приготувати

Чим корисний хумус? Чи всім можна його їсти? Чи допоможе хумус схуднути? Як приготувати його самостійно? Про все це нижче.

Доступні там, де вони вам потрібні

Графіки калорійності доступні онлайн, на телефонах, планшетах і смарт-годинниках, таких як Garmin і Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner