Борщ: чим корисний, які вітаміни містяться у борщі?
Борщ — це просто смачно чи ще й корисно? Чи можна їсти борщ під час схуднення? Які протипоказання має ця страва? Як приготувати корисний варіант борщу і що в нього додати, щоб всі вітаміни засвоїлись? Про все це нижче.
Борщ: користь і шкода
Користь цієї страви повністю залежить від того, як готувати борщ і його рецептури. Що стосується стандартної овочевої складової, яка іде у традиційну страву (картопля, морква, капуста, буряк, томатна паста, цибуля), то користь від цих продуктів така:
- потужний антиоксидант з томатної пасти (речовина лікопен) захищає організм від процесів старіння та вільних радикалів, що пошкоджують клітини організму;
- корисний борщ для кишечника, бо містить багато клітковини, що потрібна для моторики цього органу, налагодження мікрофлори та процесів очищення (в овочах міститься м’яка клітковина);
- капуста з борщу крім клітковини ще й корисна для процесів детоксикації;
- морква містить багато каротину і вітаміну А, що потрібні нам для зору, шкіри, імунітету, репродуктивної системи (зазвичай в борщі є якісь жири, з олії / сметани / м’яса, тому ці вітаміни у борщі добре засвоюються);
- буряк містить природні речовини, що володіють протизапальними та антимутагенними властивостями;
- картопля і капуста — це джерело калію.
Самі по собі варені овочі — це трохи “бідний” на вітаміни склад. Тому можна додати багатші на корисні речовини продукти. Наприклад, ось перелік варіантів продуктів, якими можна доповнити борщ:
- нежирні сорти м’яса — це відмінне джерело білків, амінокислот, заліза;
- сметана — джерело білка, вітаміну В12, кальцію;
- квасоля — джерело вітамінів групи В (особливо фолієвої кислоти, яка дуже важлива для жінок), рослинного білка, клітковини, магнію, рослинного заліза, фосфору, калію;
- білі гриби — джерело фолієвої кислоти, рослинного заліза, вітаміні В3 і В5, цинку;
- часник — неймовірно корисний продукт, що позитивно впливає на імунітет, є профілактикою мутагенних і протизапальних процесів, добре впливає на мікрофлору кишківника;
- свіжа зелень — джерело вітамінів К, А, заліза і десятків біологічно активних рослинних речовин, що позитивно впливають на організм;
- сало — джерело омега-3 і холіну, що важливі для гормонального фону, містить вітаміни А, Е, D, має жовчогінну дію.
Тепер стосовно іншої сторони медалі. Страву можна зварити на жирному м’ясі або свинячих реберцях, а також з овочами, які попередньо засмажувались на рослинній олії. Чи корисний борщ в такому вигляді? Не зовсім. Адже така страва важка для травлення, особливо для жовчного міхура. Також при сильному засмажуванні овочів часто утворюються канцерогени, які небезпечні для організму.
Тому слід пам’ятати кілька порад для корисного борщу. По-перше, робити не лише овочевим (додати щось з білку: нежирне м’ясо, квасолю, гриби). Не засмажувати овочі, але якісь мінімальні жири точно мають бути, щоб засвоїлись вітаміни (жири з м’яса, сметани або хоча б трішки олії). Обов’язково додавати свіжу зелень у готову страву (у готову, а не під час варіння).
Чи можна їсти борщ при схудненні?
Залежно від способу приготування і продуктів. Найкраще варити борщ на нежирних видах або частинах м’яса (телятина, нежирна частина свинини, кролик). Також краще обмежувати кількість олії, якщо овочі попередньо тушкуються або засмажуються. І, звісно, не споживати борщ разом із пампушками або подібною випічкою. Сало до борщу можна споживати, але порцію краще обмежувати до 15 г.
Скільки калорій в борщі?
Це дуже залежить від складу, пропорцій продуктів, відсотку води. Ось орієнтовні цифри:
- борщ овочевий (вегетаріанський): в середньому 30-35 ккал на 100 г;
- борщ з курятиною: 40-50 ккал;
- борщ з квасолею: 50-70 ккал;
- борщ з нежирною свининою або телятиною 55-65 ккал на 100 г.
Сам по собі борщ відносно низькокалорійний і швидко засвоюється, тому може швидко виникати голод. Проте, якщо борщ з білком (м’ясо, квасоля, гриби) і з корисними жирами, то час відсутності голоду після споживання страви суттєво збільшується.
15.12.2022
Таблиця Калорійності
Цікаве