Шлях до здоров'я
та благополуччя
App store rating

Шлях до здоров'я
та благополуччя

В яких продуктах міститься вітамін Д?

Близько 80% українців мають дефіцит вітаміну Д. Чому так відбувається? Яка денна норма вітаміну і які симптоми дефіциту? Де міститься вітамін Д і що треба з’їсти, щоб набрати його денну норму? Про все це нижче.

Для чого потрібен вітамін Д?

Він без перебільшення бере участь в усіх процесах організму. Найбільшу роль грає на таких напрямках:

  • засвоєння кальцію і здоров’я кісток;
  • регулює роботу понад 200 генів нашого організму;
  • відіграє важливу роль в роботі імунної системи;
  • важливий для роботи ендокринної системи, ряду гормонів та утворення інсуліну;
  • потрібен для роботи мозку та нервової системи;
  • впливає на здоров’я шкіри, волосся, нігтів;
  • важливий для функціонального стану м’язів.

Якщо раціон не включає продукти з вітаміном Д, мало сонця (а в Україні з середини осені до середини весни ми практично не можемо отримати вітамін Д з сонцем), не приймається вітамін у формі добавки, тоді з високою імовірністю утворюється нестача вітаміну в організмі. Які симптоми має дефіцит вітаміну Д?

  • слабкість і зниження енергійності;
  • поступове збільшення ваги й уповільнення метаболізму, порушення роботи деяких гормонів;
  • зниження імунітету, підвищення частоти появи хвороб;
  • погіршення кісткової тканини,
  • підвищується ризик появи депресії.

Як отримати вітамін Д?

Майже всі знають, що вітамін Д ми отримуємо з сонцем. От тільки шлях вітаміну дуже складний. Насправді спочатку він утворюється в шкірі під дією сонця (і з участю холестерину), потім змінює свою форму в печінці, після цього ще раз змінюється форма в нирках і лише тоді відбувається засвоєння організмом. Якщо ж людина спожила продукти, багаті на вітамін Д, то шлях трішки скорочується, проте вітамін також спочатку має частково змінити свою форму.

Повернемось до шкіри і сонця. Щоб шкіра утворила вітамін Д під дією променів, мають зійтись такі фактори:

  • відкрита шкіра без одягу та сонцезахисного крему (хоча б руки і ноги);
  • контакт із промінням має бути в години, коли сонце високо, тобто з 11 до 15 (для шкіри це буде не дуже добре, адже ультрафіолет негативно на неї впливає);
  • “сонячні ванни” мають тривати мінімум 15-20 хвилин;
  • рівень ультрафіолету має бути від 3 і вище (на території України сонце має такий показник ультрафіолету лише у місяці з кінця квітня до вересня і не щодня, в зимові місяці, навіть коли сонячно, рівень ультрафіолету все одно не підійматися до позначки 3);
  • також на утворення шкірою вітаміну впливають індивідуальні особливості організму: відтінок шкіри, наявність надмірної ваги, здоров’я печінки, нирок та жовчного міхура, відсутність порушення процесів всмоктування поживних речовин кишечником.

Денна норма вітаміну Д від 800 до 2000 МО. Цифра залежить від ряду факторів, особливо від таких як вік і стан здоров’я. Для більшості людей профілактичною дозою вважається 1000 МО (тим паче частина вітаміну потрапляє в організм з продуктами).

Дефіцит вітаміну Д можна перевірити і підтвердити лабораторно, перевіривши показник 25(ОH)D. Зазвичай ті, хто споживає лише продукти з вітаміном Д, мають дефіцит. Він може зменшуватись улітку, якщо людина часто виходить на сонце (з 11 до 15 години). Проте, запас на довго не утворюється і восени рівень вітаміну вже починає падати. Що означають лабораторні показники вітаміну Д?

  • при показнику менш як 20 нг/мл – дефіцит;
  • показник 20-30 нг/мл – недостатність;
  • показник 30-50-70 нг/мл – оптимальний рівень;
  • понад 70 нг/мл – надлишок;
  • понад 150 нг/мл – небезпечний надлишок.

Вітамін Д: продукти

Скажемо одразу: отримати цей вітамін з продуктів – завдання із зірочкою. Загалом, він є у багатьох тваринних продуктах із жирами у складі. У рослинних продуктах вітаміну міститься значно менше, тож веганам точно варто споживати добавки. Що стосується того, в яких продуктах є вітамін Д – це жирна риба (лосось, оселедець, скумбрія), жовтки яєць, вершкове масло, твердий сир нормальної жирності. Тепер стосовно денної норми. Щоб набрати мінімальну кількість для  дорослої людини у 800-1000 МО треба спожити 1 продукт на день у такій кількості:

  • 20-30 г печінки тріски;
  • 250-300 г лосося або тунця (або 100 г, якщо лосось дикий, а не вирощений в умовах аквакультур);
  • 400 г скумбрії, сардин, оселедця або банку червоної ікри;
  • 5-6 жовтків яєць;
  • 250 г твердого сиру;
  • 1 кг вершкового масла;
  • 400 г печінки яловичої.

При споживанні такої кількості продуктів, звісно, може бути надлишок жирів і насичених жирних кислот на день (крім печінки тріски, її треба спожити у помірній кількості).

Вітамін Д міститься і в рослинній їжі. Щоб отримати денну норму слід спожити, наприклад, від 0.4 до 1.5 кг грибів (залежно від виду, сирих білих грибів потрібно всього 100 г) або 1 кг тофу.

У яких фруктах є вітамін Д? Найбільше в апельсинах і бананах. Щоб набрати денну норму треба з’їсти близько 1 кг цих фруктів (або 1.5 літри апельсинового соку). Проте, вітамін Д має іти в комплекті з жирами, щоб засвоїтись. І ще один нюанс: при споживанні такої кількості фруктів буде отримуватись надлишкова кількість цукрів.

Саме тому краще не шукати, де найбільше вітаміну Д, а з жовтня до квітня приймати його у вигляді добавок (форма може бути у вигляді таблеток, крапель або капсул). Якщо влітку не приймаються “сонячні ванни” з 11 до 15 години або наноситься сонцезахисний крем, тоді приймати можна цілорічно. Це, фактично, єдиний вітамін, який терапевти та педіатри радять приймати всім групам населення. Прийом може бути щоденним або, наприклад, 1 раз на тиждень одразу 7 денних норм (бо цей вітамін вміє відкладатись у запас).

Якщо не споживати вітамін Д у продуктах, а приймати добавки, тоді краще робити це після консультації сімейного лікаря. По-перше, визначити чи є дефіцит. Адже в такому випадку треба приймати підвищену дозу вітаміну, а потім, коли він буде в крові на оптимальному рівні, приймати вітамін у підтримуючій кількості (800-2000 МО). По-друге, лікар порадить відповідну денну норму, адже деяким групам населення потрібна вище дозування (наприклад, при захворюваннях печінки, нирок, жовчного міхура і т.д.).

Таблиця Калорійності

19.12.2022 Таблиця Калорійності Цікаве

З архіву

Рис: користь та шкода рисової каші

Рис є одним з найбільш вживаних продуктів у світовій кухні. Його легко побачити у спеціальних рецептах і щоденних закусках. А найпопулярніший він завдяки своєму смаку та ситній властивості. Також доведено користь рису для організму завдяки високому вмісту поживних речовин. Чим саме він корисний?

Схожі статті

Чим корисний зефір та кому не варто його їсти?

З чого виготовляють зефір? Які корисні властивості йому приписують? Що з цього правда, а що — ні? В яких випадках можна їсти зефір? Про все це нижче.

Чим корисні гриби для організму?

Навіщо їсти гриби? Скільки та як часто можна їх вживати? Чи можуть їстівні гриби нашкодити? Чи допоможуть гриби схуднути? Про все це нижче.

Чайний гриб (комбуча): користь та шкода

Чим корисний чайний гриб? Чи допоможе комбуча схуднути? Чи всім можна пити цей напій? Як приготувати комбучу? Про все це нижче.

Хумус: користь, з чим їсти та як приготувати

Чим корисний хумус? Чи всім можна його їсти? Чи допоможе хумус схуднути? Як приготувати його самостійно? Про все це нижче.

Фенхель: користь і шкода для організма

Чим корисний фенхель? Як він впливає на організм? Чи допоможе схуднути? Чи може фенхель нашкодити? Про все це нижче.

Доступні там, де вони вам потрібні

Графіки калорійності доступні онлайн, на телефонах, планшетах і смарт-годинниках, таких як Garmin і Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner