Шлях до здоров'я
та благополуччя
App store rating

Шлях до здоров'я
та благополуччя

Як варити нешліфований рис (бурий рис)?

Бурий рис дуже корисний, тому його все частіше обирають прихильники здорового харчування. Але як його правильно готувати, як зробити максимально смачним, з чим поєднувати в рецептах? Про все це нижче.

Чим відрізняється бурий рис від білого?

Ключове, чим відрізняється між собою звична для нас шліфована крупа (білий рис) і рис нешліфований — користь. Адже бурий рис містить оболонку зерна, яка дуже багата на вітаміни та мінерали. Зокрема, у 100 г нешліфованої крупи міститься:

  • від 30 до 39% денної потреби у вітамінах В1, В3, В5, В6 — все це разом чинить позитивний вплив на нервову систему, роботу мозку, сон, метаболізм;
  • багато магнію, фосфору, цинку, марганцю, селену — це приносить користь шкірі, серцево-судинній системі та імунітету.

Друга відмінність круп: швидкість приготування. Білий рис готується вдвічі-тричі швидше за бурий.

Третя суттєва відмінність: консистенція приготовленої крупи. Найчастіше, білий рис склеюється між собою через крохмаль, який виділяється зі шліфованого зерна під час варіння. Натомість бурий рис завжди буде розсипчастий без промивання.

Четверта відмінність: харчова цінність та калорійність. Калорійність бурого рису близько 345-370 ккал, в той час, як в білому близько 330-340 ккал. Але грає роль не кількість калорій, а склад. В бурому рисі більше повільних вуглеводів, білку та клітковини. Натомість в білому рисі переважають швидкі вуглеводи, менше білку та волокон.

Скільки варити нешліфований рис на плиті?

Пропорція рису, який не був попередньо розмочений, найчастіше складає 300 мл води на 100 г рису. Проте, при варінні може знадобитись трохи долити води, оскільки потреби у воді залежить і від величини вогню. Якщо рис попередньо був замочений, то кількість води береться з розрахунку 200-250 мл води на 100 г сухої крупи.

Для більшості сортів бурого рису час варіння на плиті складає близько 45 хвилин. Якщо попередньо рис промити від пилу та замочити у воді на ніч, то час варіння зменшиться до 30 хвилин. Краще готувати цей вид крупи на маленькому вогні. Після завершення часу приготування слід вимкнути вогонь, накрити рис кришкою і залишити на 10 хвилин.

Ще одна особливість бурого рису: він завжди лишається трохи твердуватим та розсипчастим. Його неможливо (та й не потрібно) розварювати до такого м’якого стану, як каша з білого рису.

Бурий рис: як варити в мультиварці?

В мультиварці на програмі “Рис” або “Каша” крупа готується від 30 до 45 хвилин залежно від того, чи була попередньо розмочена. Зазвичай, для такого способу приготування достатньо 200 мл води для 100 г рисової крупи.

Бажано під час приготування не відкривати кришку мультиварки та за можливості після завершення варіння лишити кришку закритою ще на 10 хв. Вже після цього можна посолити рис та заправити маслом або олією на свій смак.

Нешліфований рис: приготування на пару

В пароварці цей вид рису теж буде смачним, проте, готується значно довше. Навіть попередньо розмоченій крупі потрібно близько 1 години на приготування (інколи на 10 хв більше). Якщо ж рис не розмочений, то знадобиться не менше, ніж 1.5 години. Проте, є і суттєвий плюс такого методу: рис збереже більше вітамінів та корисних речовин. При готуванні рису в пароварці також не варто першу годину відкривати кришку.

Хороший лайфхак: щоб зекономити потужності пароварки можна разом з рисом (на інші “поверхи” пароварки) покласти овочі або інші продукти, які потребують тривалого часу приготування. Наприклад, буряки крупного розміру чи м’ясо (яловичина, свинина), порізане крупними шматочками.

Нешліфований рис: як готувати та з чим поєднувати? 10 ідей

Нижче наведені перевірені та дуже смачні поєднання;

  1. Крупа, зварена на курячому бульйоні з додаванням у готовий рис тушкованої курки, томатної пасти, злегка обсмажених цибулі та моркви.
  2. Бурий рис, зварений з додаванням білих грибів (можна сушених). Подавати можна зі сметанною підливою з білими грибами і/або печерицями.
  3. Неймовірний пісний плов на основі нешліфованого рису з додаванням нуту, овочів, родзинок, чорносливу та пряних спецій.
  4. Зварений на овочевому бульйоні рис із додаванням шматочків телятини, моркви та цибулі.
  5. Нешліфований рис, зварений на овочевому бульйоні, поданий з тушкованими морепродуктами у вершковому соусі.
  6. В готовий варений рис додати консервований тунець, помідори, мікс салатного листя, авокадо, за бажання ще солодкий перець і оливки (салат з рисом і тунцем заправити оливковою олією, лимонним соком та бальзамічним оцтом).
  7. Бурий рис варений з грушею і посипаний сиром дорблю.
  8. Рис, зварений із додаванням білого вина та мідій, помідорів чері без шкірки, запеченого перцю та часнику.
  9. Тефтелі з рисом і м’ясом телятини (з додаванням овочів, яйця і пармезану), тушковані в томатному соусі зі спеціями.
  10. Бурий рис із додаванням курки, перцю, моркви, грибів, соєвого соусу та кунжуту.

Таблиця Калорійності

21.3.2023 Таблиця Калорійності Цікаве

З архіву

10 ідей страв з доступних продуктів

В інстаграмі ми проводили опитування: які продукти для підписників зараз найбільш доступні. Топ-7 серед усіх відповідей: картопля, морква, капуста, крупи (особливо “Артек”, пшенична і вівсяна), яблука, макарони та буряк. В магазинах зараз по кілька днів можуть бути відсутні молочні та м’ясні продукти, тому список доступних продуктів цілком логічний. Також все це належить до групи продуктів тривалого зберігання. 

Схожі статті

Користь води з лимоном: правда, міфи та правила вживання

Чи корисна вода з лимоном? Як часто її можна пити? Чи може вона нашкодити? Чи допоможе вода з лимоном схуднути? Про все це нижче.

Чим корисний зефір та кому не варто його їсти?

З чого виготовляють зефір? Які корисні властивості йому приписують? Що з цього правда, а що — ні? В яких випадках можна їсти зефір? Про все це нижче.

Чим корисні гриби для організму?

Навіщо їсти гриби? Скільки та як часто можна їх вживати? Чи можуть їстівні гриби нашкодити? Чи допоможуть гриби схуднути? Про все це нижче.

Чайний гриб (комбуча): користь та шкода

Чим корисний чайний гриб? Чи допоможе комбуча схуднути? Чи всім можна пити цей напій? Як приготувати комбучу? Про все це нижче.

Хумус: користь, з чим їсти та як приготувати

Чим корисний хумус? Чи всім можна його їсти? Чи допоможе хумус схуднути? Як приготувати його самостійно? Про все це нижче.

Доступні там, де вони вам потрібні

Графіки калорійності доступні онлайн, на телефонах, планшетах і смарт-годинниках, таких як Garmin і Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner