Мигдаль: користь та шкода для організму
Які корисні речовини містить мигдаль? Які його негативні властивості? Чи можна ці горіхи тим, хто худне? З якими продуктами мигдаль смачно поєднується? Про все це нижче.
Що таке каперси та з чим їх їсти? Які в них корисні властивості та які вони на смак? Їх зовнішній вигляд та доступні види каперсів в Україні, – про це і не тільки читайте нижче.
Каперси – це нерозквітлі бруньки куща Capparis spinosa. Рослина цвіте гарними квітами, є багато різновидів та кольорів. Кущі Capparis spinosa вирощують у Туреччині, Франції, Іспанії, Греції й Італії. Брунькам квітів не дають розквітнути і їх вручну збирають наприкінці весни. В Україну каперси попадають вже в консервованому вигляді, адже це найпростіший спосіб постачання продукту, щоб він не зіпсувався.
Свіжі каперси взагалі не вживають. Загалом їх додають до страви як пряність, а ще в копченому, соленому або в’яленому вигляді. Продукт має кисло-гіркий смак. Смак каперсів трохи нагадує щось середнє між лимоном та оливками.
До хімічного складу консервованих каперсів входять низка корисних мікроелементів та вітамінів, зокрема такі:
Проте є одне “але”: це прянощі. Тобто споживається порція буквально до 5 г. Тому загалом так, каперси користь для організму приносять, але враховуючи спожиту порцію, користь ця буде фактично мізерною. Тому цей продукт суто для пікантності страви, а не для поповнення запасів вітамінів.
Як і будь-який продукт, каперси мають свої обмеження у вживанні.
Оскільки консервований продукт містить значну кількість солі, то його не можна вводити в раціон при порушеннях роботи сечовидільної системи. А також при порушенні функції травлення і людям зі схильністю до метеоризму. Не бажано вживати каперси особам із підвищеною кислотністю шлункового соку, із гастритом чи виразковою хворобою, а також із схильністю до гіпертонії.
Обережно треба бути із консервованими каперсами вагітним. Оскільки може створити додаткове навантаження на сечовидільну систему. Вартує стриматись із використанням цього продукту і дітям до 3 років.
І хоч каперси мають низьку калорійність, у дієтичні страви їх слід вводити обережно. Адже до складу консервованих каперсів входить багато солі. Тому вони впливають на затримку води в організму.
Найпростіший спосіб ввести в раціон каперси – це додати їх до соусу. Наприклад, у легендарному соусі тартар каперси додають нові грані смаку.
Каперси підсилюють смак вегетаріанським стравам. Вони добре поєднуються із помідорами, оливками, анчоусами та лимоном.
Мариновані каперси відмінно підходять до м’ясних та рибних страв. Зокрема вони чудово доповнять смак солянки чи ухи, додадуть пікантності овочевій ікрі та овочевим салатам. Також смакують із канапками з копченим лососем.
З каперсами можна подати оригінально навіть звичайне пюре. До потовченої картоплі додати зелень, помідор, обсмажений бекон та каперси, які зроблять буденну страву вишуканою.
16.6.2023 Таблиця Калорійності Корисні поради, ЦікавеЯкі корисні речовини містить мигдаль? Які його негативні властивості? Чи можна ці горіхи тим, хто худне? З якими продуктами мигдаль смачно поєднується? Про все це нижче.
Повна стаття 19.9.2022
Який хліб точно не слід їсти? Які альтернативи існують? Які продукти краще їсти замість хліба під час схуднення? Про все це нижче.
Повна стаття 20.4.2024
Що можна використати замість солі? Які приправи можуть її замінити? Які продукти з сіллю підійдуть для приготування їжі? Про все це нижче.
Повна стаття 11.4.2024
Як харчування впливає на формування м’язів? Чому лише тренувань недостатньо? Що треба їсти, щоб набрати м’язову масу? Про все це нижче.
Повна стаття 8.3.2024
Як розрахувати свою норму калорій? Чому дефіцит калорій не повинен бути надто великим? Яким він має бути, щоб схуднути та не нашкодити здоров’ю? Про все це нижче.
Повна стаття 15.2.2024
Чому саме таку кількість кроків радять проходити за день? Скільки калорій спалює 10000 кроків? Якщо пройти менше, як це вплине на організм? Чи допоможуть 10 тисяч кроків схуднути? Про все це нижче.
Повна стаття 24.12.2023