Корисні властивості баклажану
Чим корисний баклажан і чи має він протипоказання до вживання? Як правильно готувати цей овоч і як прибрати гіркий присмак? З якими продуктами баклажан поєднується найкраще, а з якими дає незвичний і оригінальний смак?
Чому кажуть: «Їжте щодня по яблуку й вам не знадобиться лікар»? Чим корисні яблука? Чи можуть вони нашкодити? Краще їсти сирі чи приготовані яблука? Користь від них для вагітних і під час схуднення — правда чи міф? Про все це нижче.
Яблука містять широкий перелік вітамінів та мінералів, пектин і харчові волокна. При цьому ці фрукти є низькокалорійними — з’ївши 100 г, можна отримати лише 42–73 ккал залежно від сорту. Смак і кількість вуглеводів у плодах теж відрізняються — є солодкі, кисло-солодкі та кислі сорти. Яблука добре зберігаються, мають помірну ціну та доступні протягом всього року. Вважається, що краще споживати їх з кінця літа до початку або середини весни. В інший час наявні в яблуках вітаміни, мінерали та користь від плодів загалом сильно зменшується.
Дієтологи радять їсти яблука в першій половині дня. Які властивості яблука роблять його таким бажаним у повсякденному меню людей по всьому світі? Регулярне вживання цих фруктів:
Крім цього, тверді плоди сприятливо позначаються на розвитку щелепи у дітей. Дорослі, з’їдаючи яблуко вагою 200 г, отримують такий відсоток добової норми біологічно активних речовин:
Враховуючи, що рекомендують обмежитися двома яблуками на день, кількість кожного окремо взятого вітаміну буде помірною. Проте вони частково закривають потребу одразу в багатьох речовинах і здійснюють позитивний вплив на найважливіші системи організму. Тому збалансоване меню так часто містить яблука. Корисні властивості, гарні смакові якості та розмаїття способів приготування — достатні причини додати ці фрукти до раціону.
Окреме питання — чи їсти шкірку яблука? Користь фрукта зменшиться, якщо її обрізати, бо саме у шкірці міститься пектин. Однак, якщо шкірка оброблена воском чи іншими речовинами, які важко змити, краще її позбутися. Вживати яблуко цілком варто лише, якщо воно повністю безпечне для організму.
Надмірне вживання яблук може призвести до неприємних наслідків:
До того ж варто з обережністю їсти яблука тим, хто має гастрит, виразкові хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки. Уникнути подразнення хворих слизових можна, якщо вживати запечені, а не сирі яблука.
Яблука та їхня користь визначається позитивним впливом на вагітну жінку та розвиток майбутньої дитини. Пара яблук на день сприяє нормальній роботі травної системи, детоксикації організму, стабілізації артеріального тиску. Стан зубів і ротової порожнини теж поліпшується. Є дослідження, згідно з яким діти значно рідше хворіли на астму та алергії, якщо їхня мати під час вагітності їла яблука.
Користь і шкода яблук під час схуднення залежить від кількості, яку людина з’їдає протягом дня, та наявності вищезгаданих протипоказань. Якщо відсутні серйозні проблеми зі шлунково-кишковим трактом, то скинути зайву вагу буде легше за допомогою пари цих фруктів у щоденному меню.
Клітковина в їхньому складі подовжує відчуття ситості, допомагає збільшити проміжок між прийманням їжі та налагодити перистальтику кишківника. Попри доволі високу концентрацію вуглеводів, яблука стимулюють вивільнення інсуліну з підшлункової залози та сповільнюють засвоєння цукру. Це відбувається завдяки поліфенолам. Вони ж сприяють перетворенню жирів на енергію.
Яблука можна їсти як перекус або додавати їх до сніданку чи обіду. Найкраще поєднувати їх з продуктами, які містять білок, наприклад, з кисломолочною продукцією, вівсяною чи рисовою кашею. Якщо споживати фрукт до їжі, то це може посилити апетит. Тож краще все ж комбінувати яблука з іншими продуктами або їсти після основного прийому їжі.
Велика перевага яблук під час схуднення — ними легко можна замінити доданий цукор у стравах. Особливо це стосується печених яблук. Пюре з печених яблук додають у випічку, у домашні цукерки, у каші, йогурти чи до кисломолочного сиру.
Свіжі яблука містять більше поживних речовин, а запечені — легше перетравити. У будь-якому разі часом хочеться з’їсти не сам фрукт, а щось складніше. На цей випадок є кілька вдалих рецептів:
Чим корисний баклажан і чи має він протипоказання до вживання? Як правильно готувати цей овоч і як прибрати гіркий присмак? З якими продуктами баклажан поєднується найкраще, а з якими дає незвичний і оригінальний смак?
Повна стаття 11.8.2021
Чи корисна вода з лимоном? Як часто її можна пити? Чи може вона нашкодити? Чи допоможе вода з лимоном схуднути? Про все це нижче.
Повна стаття 25.9.2024
З чого виготовляють зефір? Які корисні властивості йому приписують? Що з цього правда, а що — ні? В яких випадках можна їсти зефір? Про все це нижче.
Повна стаття 23.6.2024
Навіщо їсти гриби? Скільки та як часто можна їх вживати? Чи можуть їстівні гриби нашкодити? Чи допоможуть гриби схуднути? Про все це нижче.
Повна стаття 22.6.2024
Чим корисний чайний гриб? Чи допоможе комбуча схуднути? Чи всім можна пити цей напій? Як приготувати комбучу? Про все це нижче.
Повна стаття 16.6.2024
Чим корисний хумус? Чи всім можна його їсти? Чи допоможе хумус схуднути? Як приготувати його самостійно? Про все це нижче.
Повна стаття 15.5.2024