Шлях до здоров'я
та благополуччя
App store rating

Шлях до здоров'я
та благополуччя

Користь бананів: ТОП причин їсти банани регулярно

Чи корисно їсти банани? Чи мають вони протипоказання та обмеження за кількістю споживання у раціоні? Які вітаміни та корисні речовини вони містять? Чи можна вживати банани під час схуднення? Відповіді на ці запитання та смачні рецепти з бананами — нижче.

Банани: користь і шкода

Ці фрукти містять вітаміни, мінерали, клітковину та вуглеводи. Водночас у них немає холестерину та практично відсутні жири. Чим корисний банан для організму?

  1. Покращує травлення. Фрукт середнього розміру містить 2-3 г клітковини, що становить 10–12% добової потреби. Розчинні харчові волокна добре засвоюються, не подразнюючи слизову оболонку шлунку. Вони допомагають регулювати рівень цукру та зменшують холестерин у крові. Нерозчинні волокна позитивно впливають на роботу кишківника, збільшуючи у ньому кількість корисних бактерій.
  2. Знижує ризик серцево-судинних захворювань. Один банан містить 0,42 г калію, що становить 10–12% денної норми калію. Високий вміст цього мінералу та мала кількість натрію допомагають запобігти високому артеріальному тиску. Вітамін В6 знижує ймовірність виникнення інфарктів та інсультів.
  3. Позитивно впливає на стан кісток і суглобів. Фрукт вагою 100 г містить лише 12 мг кальцію, але фруктоолігосахариди у складі банана сприяють засвоєнню кальцію та магнію. Марганець захищає від виникнення остеопорозу та пошкодження клітин вільними радикалами.
  4. Марганець і вітамін С стимулюють вироблення колагену, який потрібен шкірі та суглобам.
  5. Допомагає наростити м’язи та відновити їх після навантаження. Під час інтенсивних тренувань разом з потом людина втрачає калій та магній. Це може спричинити біль у м’язах. Користь банану, з’їденого відразу після тренування, у тому, що організм отримує ці мінерали. Вуглеводи, які містяться у фрукті, швидко поповнюють запаси енергії. Тому банани — гарний вибір для спортсменів і людей, які ведуть активний спосіб життя.
  6. Корисні властивості бананів ще й у тому, що у 100 г міститься 18–22% від денної норми вітаміну В6. Він необхідний для обміну та засвоєння корисних речовин, здоров’я шкіри, м’язів, очей, кровоносної та нервової систем.
  7. Сприяє нормальному функціонуванню нирок. Калій підтримує нирки у належному стані, допомагає зменшити артеріальний тиск і уповільнити розвиток хронічних хвороб нирок на ранній стадії.

Чи є шкідливі властивості бананів? Оскільки ці фрукти багаті на крохмаль і цукор, їхнє надмірне споживання може призвести до підвищення цукру в крові. Тому варто обмежитися 1-2 штуками на день. Особливо ретельно слід дотримуватися цієї рекомендації людям з цукровим діабетом. Їм також варто надавати перевагу зеленим, а не повністю стиглим фруктам. Причиною повністю виключити банани з раціону може бути алергія на них. Інші негативні впливи на здоров’я наразі невідомі.

Які банани корисні: жовті чи зелені?

Для поліпшення роботи кишково-шлункового тракту варто вживати і стиглі, і зелені банани. Чому так? Стиглі містять м’яку клітковину, яка легко засвоюється навіть при деяких хворобах шлунка.

Зелені банани завдяки нерозчинним волокнам довше зберігають відчуття ситості. До того ж вони містять значно менше вуглеводів і зазвичай доволі терпкі на смак. Іноді вони навіть гіркуваті. Тому їх часто комбінують з іншими продуктами: м’ясом, болгарським перцем, цибулею, часником, імбиром. Зелені банани можна їсти сирими, але частіше їх готують — варять, запікають, смажать на грилі, піддають обробці паром. Їх добре доповнюють індійські спеції, куркума, кмин і гірчиця.

Банан: користь і шкода для схуднення

Властивості банана сприяють зниженню ваги за умови помірного вживання — 4-7 штук на тиждень. Цей фрукт стимулює травлення та метаболізм жирів. Банани є поживною їжею, здатною зменшити відчуття голоду. Особливо це стосується зелених фруктів з нерозчинними волокнами. Обидва типи клітковини сповільнюють всмоктування цукру, що дає змогу уникнути різких стрибків у людей, які не мають діабету.

Користь бананів для схуднення у тому, що вони дають відчуття ситості та водночас містять помірну кількість калорій. Їх регулярне вживання допомагає контролювати апетит. Комбінація бананів з продуктами, багатими на білок, посилює цей ефект.

Рецепти смачних страв і десертів з бананом

Якщо хочеться урізноманітнити своє меню, в пригоді стануть ці рецепти:

  1. Бананові вафлі — варіант низькокалорійного та поживного сніданку, який швидко готується.
  2. Бананово-арахісовий десерт — смачний перекус без цукру та з високим вмістом корисних ненасичених жирів. За умови дотримання оригінального рецепта — не містить лактози. Тут відмінно проявляється користь банана, адже без термічної обробки він максимально зберігає всі корисні властивості. В рецепті завдяки банану вдається уникнути додавання звичайного білого цукру. Поєднання банана і арахісової пасти забезпечить тривалу відсутність голоду.
  3. Банановий кекс без глютену — дієтична випічка без цукру та пшеничного борошна.
  4. Суфле банан-малина — корисний холодний десерт зі свіжих ягід і фруктів, який насичує та освіжає.
  5. Бананове печиво — не містить цукру та яєць. Це печиво легко приготувати навіть разом з дитиною.

 

Таблиця Калорійності

24.8.2023 Таблиця Калорійності Цікаве

З архіву

Чорниця: користь та шкода для організму

Чорниці — це ягоди, які можна сміливо їсти щодня, адже користь від них надзвичайно висока. Що такого цінного міститься в чорниці? Кому її не можна споживати? Як зберігати чорницю і їсти її, щоб всі вітаміни максимально збереглись і засвоїлись? Про все це нижче.

Схожі статті

Користь води з лимоном: правда, міфи та правила вживання

Чи корисна вода з лимоном? Як часто її можна пити? Чи може вона нашкодити? Чи допоможе вода з лимоном схуднути? Про все це нижче.

Чим корисний зефір та кому не варто його їсти?

З чого виготовляють зефір? Які корисні властивості йому приписують? Що з цього правда, а що — ні? В яких випадках можна їсти зефір? Про все це нижче.

Чим корисні гриби для організму?

Навіщо їсти гриби? Скільки та як часто можна їх вживати? Чи можуть їстівні гриби нашкодити? Чи допоможуть гриби схуднути? Про все це нижче.

Чайний гриб (комбуча): користь та шкода

Чим корисний чайний гриб? Чи допоможе комбуча схуднути? Чи всім можна пити цей напій? Як приготувати комбучу? Про все це нижче.

Хумус: користь, з чим їсти та як приготувати

Чим корисний хумус? Чи всім можна його їсти? Чи допоможе хумус схуднути? Як приготувати його самостійно? Про все це нижче.

Доступні там, де вони вам потрібні

Графіки калорійності доступні онлайн, на телефонах, планшетах і смарт-годинниках, таких як Garmin і Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner