Користь та шкода лляної олії
Яка користь олії з насіння льону та чи є в неї протипоказання? Як правильно її обрати при купівлі, зберігати та споживати? Чи корисна олія для схуднення і для яких рецептів та страв вона підходить?
Щавель — одна з рослин, які дозволяють отримати багато вітамінів ранньою весною. Які корисні речовини він містить? Кому слід утриматися від вживання щавлю? Чи можна їсти його при схудненні? Про все це нижче.
Щавель — трав’яниста рослина з вираженим кислим смаком. Він має низьку енергетичну цінність, адже у 100 г сирого листя міститься лише 22 калорії, 1,5 г білків, 2,9 г вуглеводів та 0,3 г жирів. Що ще отримує організм з такої кількості щавлю?
Ця рослина також містить багато фенольних сполук і щавлеву та яблучну кислоту. Чим корисний щавель?
Чи корисний щавель для будь-кого? На жаль, ні. Він може викликати алергічні реакції, особливо у тих, хто має алергію на ревінь або гречку. Надмірне вживання може порушити сольовий обмін і спровокувати хвороби нирок. Через високий вміст органічних кислот не бажано їсти щавель людям з гастритом, виразкою шлунку та дванадцятипалої кишки, колітом та панкреатитом. Не можна вживати страви з щавлем при серйозних захворюваннях нирок або сечовидільної системи, зокрема при наявних каменях або схильності до їх утворення.
Попри те, що при згадці про щавель першим спадає на думку зелений борщ, краще не піддавати цю рослину термообробці. Варіння та тушкування, наприклад, у рагу чи для начинки у пиріжках знищить або суттєво зменшить кількість вітамінів. Як їсти щавель, щоб зберегти всі корисні речовини? Його можна додавати в холодні супи та різноманітні салати, приміром, в окрошку чи вінегрет. Ще один вдалий варіант — смузі чи коктейлі з щавлем.
Як заготовити щавель на зиму, щоб зберегти більшість вітамінів? Найпростіше — заморозити. Листя потрібно ретельно вимити, висушити, дрібно порізати, покласти у пакети та у морозилку. Інший варіант — висушити його. Порядок дій схожий, але нарізане листя треба повністю висушити при температурі 40–50°С, після чого скласти у банки та щільно закрити кришками.
Мало калорій, високий вміст води та велика кількість корисних речовин — достатні причини пару разів на тиждень їсти страви з щавлем. Він не містить цукру, холестерину та водночас є гарним джерелом вітамінів і мінералів. 100 г цього листя забезпечить 5–7% денної потреби у клітковині. Для чого корисний щавель під час втрати ваги?
З чим його їсти при схудненні? Кисломолочний та тверді сири, морська риба, варені яйця та інші продукти, які містять жири, — добре поєднувати з щавлем. Його користь найповніше проявляється у свіжому вигляді, тож його варто додавати в салати разом з різними овочами, зеленню та оливковою олією.
24.10.2023 Таблиця Калорійності ЦікавеЯка користь олії з насіння льону та чи є в неї протипоказання? Як правильно її обрати при купівлі, зберігати та споживати? Чи корисна олія для схуднення і для яких рецептів та страв вона підходить?
Повна стаття 21.3.2021
Чи корисна вода з лимоном? Як часто її можна пити? Чи може вона нашкодити? Чи допоможе вода з лимоном схуднути? Про все це нижче.
Повна стаття 25.9.2024
З чого виготовляють зефір? Які корисні властивості йому приписують? Що з цього правда, а що — ні? В яких випадках можна їсти зефір? Про все це нижче.
Повна стаття 23.6.2024
Навіщо їсти гриби? Скільки та як часто можна їх вживати? Чи можуть їстівні гриби нашкодити? Чи допоможуть гриби схуднути? Про все це нижче.
Повна стаття 22.6.2024
Чим корисний чайний гриб? Чи допоможе комбуча схуднути? Чи всім можна пити цей напій? Як приготувати комбучу? Про все це нижче.
Повна стаття 16.6.2024
Чим корисний хумус? Чи всім можна його їсти? Чи допоможе хумус схуднути? Як приготувати його самостійно? Про все це нижче.
Повна стаття 15.5.2024