Шлях до здоров'я
та благополуччя
App store rating

Шлях до здоров'я
та благополуччя

Чайний гриб (комбуча): користь та шкода

Чим корисний чайний гриб? Чи допоможе комбуча схуднути? Чи всім можна пити цей напій? Як приготувати комбучу? Про все це нижче.

Чайний гриб: користь і шкода

Комбуча або чайний гриб — це ферментований напій, який готують на основі чаю. Найкраще приготувати субстрат чайного гриба з завареного чорного чаю з цукром. Інший варіант — купити вже готову пластину, за допомогою якої можна самостійно зробити напій.

Комбуча має кисло-солодкий смак. Оскільки вона готується шляхом ферментації, то містить невелику кількість алкоголю та вуглекислого газу. Простіше кажучи, це газований напій, принцип створення якого схожий із виробництвом квасу.

Варто одразу зазначити, що ґрунтовних досліджень щодо впливу чайного гриба на організм людини не дуже багато. Як зрозуміти які переваги дає вживання чайного гриба? Користь напою можна оцінити, спираючись на інформацію про його склад. Зараз відомо, що комбуча має:

  1. Високий вміст біологічно активних речовин, зокрема поліфенолів, флавоноїдів і катехінів. Завдяки антиоксидантній дії вони допомагають запобігти хронічним запальним процесам в організмі, тобто, потенційно знижують ризики розвитку серцево-судинних та онкологічних захворювань.
  2. Пробіотики, які можуть позитивно впливати на мікрофлору кишківника. Загалом ферментовані напої є більш корисною альтернативою солодкій газованій воді.
  3. Здатність знижувати рівень холестерину у крові. Відповідні дослідження проводилися лише на тваринах, але результати є перспективними.
  4. Певні антибактеріальні властивості. Завдяки ферментації здатність чайного гриба пригнічувати певні штами бактерій є вищою у порівнянні зі звичайним чорним чаєм.
  5. Позитивний вплив на печінку. Деякі дослідження свідчать, що вживання чайного гриба допомагає зменшити рівень печінкових ферментів і кількість жиру у печінці. Напій також зменшує рівень запалення та кількість рубців на печінці. Проте ці дослідження наразі також проводилися лише на тваринах.

Окрім згаданих корисних властивостей чайного гриба, часто можна зустріти твердження, що напій спроможний знижувати рівень цукру у крові. Потенційно це можливо, навіть є окремі дослідження, які це підтверджують. Однак вибірка цих досліджень занадто мала, щоб впевнено стверджувати, що цей напій має гіпоглікемічний ефект.

Скільки чайного гриба можна пити?

Важливо розуміти, що напій з чайного гриба може суттєво відрізнятися за своїм складом і, відповідно, впливом на організм. Адже немає чітких стандартів, за якими він виготовляється, починаючи з субстрату та завершуючи готовим напоєм. На склад напою впливають:

  • Власне чай та інші інгредієнти, які використовують, щоб отримати чайний гриб.
  • Час, протягом якого його витримують.
  • Температура, за якої відбувається процес ферментації.

Тому однозначних рекомендацій стосовно прийнятної дози також немає. Точно не слід вживати понад 0,5 л цього напою на добу. Центру з контролю та профілактики захворювань США радить випивати до 100–120 мл комбучі на день.

При першому вживанні варто обмежитися ще меншою кількістю, наприклад, 30 мл. Це дозволить дізнатися чи є негативні реакції на напій.

Щоденно пити комбучу можна протягом 1-2 місяців, після чого краще зробити перерву щонайменше на місяць.

Шкода від чайного гриба

Зазвичай цей напій є безпечним, якщо не перевищувати рекомендовану дозу. Проте в окремих випадках можливі побічні ефекти при вживанні чайного гриба, як-от:

  • розлад шлунку;
  • головний біль або запаморочення;
  • алергічна реакція.

Одна з причин, чому комбуча може призвести до таких реакцій, — неправильне приготування напою. Наприклад, недотримання санітарних норм.

Через те, що напій має високу кислотність, а також містить алкоголь і кофеїн, його не слід вживати:

  • дітям до 4 років;
  • вагітним;
  • особам із нирковою недостатністю;
  • людям зі зниженим імунітетом.

Дуже важливо слідкувати за кількістю чайного гриба. Якщо пити його забагато протягом пари тижнів, це може призвести до головного болю, захворювань печінки, нирок, дисбалансу pH та жовтяниці.

Через високий вміст кислот цей напій слід з обережністю вживати людям із підвищеною кислотністю шлунку та чутливою емаллю зубів.

За наявності будь-яких сумнівів, найкраще проконсультуватися зі своїм лікарем щодо безпечності комбучі.

Чайний гриб: чим корисний під час схуднення?

Цей напій сприяє втраті вазі насамперед завдяки позитивному впливу на кишківник. Як чайний гриб допомагає схуднути?

  1. Сприяє нормальному функціонуванню травної системи, яка є запорукою гарного самопочуття, здоров’я та метаболізму.
  2. Підтримує водний баланс, що важливо, адже людина, яка відчуває спрагу, може помилково сприйняти цей стан за голод і з’їсти зайвого.
  3. Зменшує хронічне запалення організму, яке може бути частковою причиною виникнення зайвої ваги.

Цей низькокалорійний напій містить ряд корисних речовин, зокрема органічні кислоти, калій, марганець і вітаміни групи В. Загалом користь і шкода чайного гриба для людей, які худнуть, ті ж самі, що й для всіх інших. Додатково варто згадати хіба здатність поліфенолів прискорювати метаболізм і спалювати жирову тканину. Проте для зменшення ваги лише додати комбучу до раціону буде недостатньо. Потрібні системні зміни у харчуванні: їсти трохи меншу кількість калорій, слідкувати за балансом білків, жирів і вуглеводів, дотримуватися режиму сну та пити вдосталь води. При такому підході чайний гриб у складі збалансованого раціону теж відіграє свою роль у схудненні.

Як приготувати чайний гриб?

Щоб отримати напій із готового чайного гриба, потрібно:

  1. Заварити 1–2,5 л чаю та розчинити у ньому цукор, щоб чай вийшов солодким на смак.
  2. Дати охолонути до кімнатної температури.
  3. Помістити плівку чайного гриба у банку більшої ємності, ніж кількість чаю, яку плануєте використати.
  4. Залити чайний гриб солодким чаєм кімнатної температури.
  5. Поставити банку так, щоб на неї не потрапляли сонячні промені.
  6. Залишити на 5–10 днів за температури 25–30 °С.
  7. Перелити ферментований напій у пляшки, наповнюючи їх не до кінця, за бажанням додати фрукти чи ягоди та закрити кришкою. Залишити у теплому місці ще на пару днів для остаточної ферментації.

Після цього комбуча готова до вживання. Основний процес бродіння може відбуватися від 2-х днів за температури 37 °С до 2-х тижнів за температури 25 °С. Важливо, щоб температура, за якої відбувається ферментація, була не нижчою за 18 °С. Основою напою, крім чорного чаю, також може бути зелений чай, улун, суміш чаїв, виноградний сік і навіть ягоди ожини чи малини.

Другий етап ферментації може тривати 2–10 днів. Крім фруктів або ягід, до чайного гриба можна додати куркуму чи інші спеції на свій смак. Разом ці добавки сформують остаточний смак і аромат напою.

Якщо дотримуватися правил приготування чайного гриба, користь від напою точно буде. А кількість і різноманіття добавок дає змогу кожному приготувати таку комбучу, яка напевно смакуватиме.

 

Джерела:

https://www.verywellhealth.com/kombucha-benefits-side-effects-and-more-7482926

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2772753X23001090

Таблиця Калорійності

16.6.2024 Таблиця Калорійності Цікаве

З архіву

Продукти для підвищення тиску: що їсти якщо низький тиск?

Якщо тиск низький, то частково це питання можна вирішити з допомогою свого раціону. Адже при продуманому харчуванні з допомогою продуктів можна трохи підвищити свій тиск. На які продукти звернути увагу? А яких навпаки слід уникати, якщо тиск низький? 

Схожі статті

Чим корисний зефір та кому не варто його їсти?

З чого виготовляють зефір? Які корисні властивості йому приписують? Що з цього правда, а що — ні? В яких випадках можна їсти зефір? Про все це нижче.

Чим корисні гриби для організму?

Навіщо їсти гриби? Скільки та як часто можна їх вживати? Чи можуть їстівні гриби нашкодити? Чи допоможуть гриби схуднути? Про все це нижче.

Хумус: користь, з чим їсти та як приготувати

Чим корисний хумус? Чи всім можна його їсти? Чи допоможе хумус схуднути? Як приготувати його самостійно? Про все це нижче.

Фенхель: користь і шкода для організма

Чим корисний фенхель? Як він впливає на організм? Чи допоможе схуднути? Чи може фенхель нашкодити? Про все це нижче.

Чим корисна матча: топ 7 корисних властивостей напою

Що таке матча? В чому її користь? Як часто можна пити чай матча? Чи допоможе він схуднути? Про все це нижче.

Доступні там, де вони вам потрібні

Графіки калорійності доступні онлайн, на телефонах, планшетах і смарт-годинниках, таких як Garmin і Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner