Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Чим корисна калина: цілющі властивості чудодійної ягоди

Калина часто зустрічається у піснях, але не на столах українців. І дарма, адже в цій ягоді неймовірна кількість корисних речовин. Чим саме корисна калина? Як її можна ввести у свій раціон, а кому навпаки не можна її споживати?

Калина: користь і шкода

У ягодах калини міститься понад 20 корисних речовин, а найбільше таких:

  1. Вітамін С в оптимальній для засвоєння комбінації з біофлавоноїдами. Такий вітамін С з калини засвоюється організмом максимально, чого не скажеш про таблетовану форму. У 100 г ягід міститься 100% денної потреби вітаміну С. Звісно, таку кількість калини їсти не потрібно, проте столова ложка ягід на день – це хороший вітамінний бонус до раціону. І цей вітамін потрібен не лише для імунітету, а й для профілактики та зменшення проявів куперозу (“судинна сіточка” на шкірі) і пігментних плям, для засвоєння ряду мінералів, для оптимальної роботи слизових оболонок і кровотворення, а також для зменшення проявів старіння.
  2. Вітамін К, який зміцнює стінки судин, важливий для профілактики крововиливів і для нормального зсідання крові. Він також приносить користь для печінки та допомагає їй виконувати детокс-функції, є профілактикою появи каміння у нирках і сприяє мінералізації кісток (особливо важливо це підлітками та людям похилого віку).
  3. Ще одна перевага, чим корисна червона калина – величезна кількість біофлавоноїдів. Ці речовини знижують ризик появи запальних процесів в організмі, захищають шкіру від ультрафіолету, а мозок – від дегенеративних змін з віком (особливо це стосується погіршення пам’яті). Також ці речовини важливі для зміцнення судин та психоемоційного здоров’я.
  4. В калині дуже багато вітаміну В3, який відіграє ключову роль у регуляції рівня холестерину в крові. Ця корисна властивість калини робить ягоди відмінною профілактикою атеросклерозу і так-званих “холестеринових бляшок”.
  5. Лікувальні властивості калини проявляються для органів травлення. Набір вітамінів і органічних кислот з калини позитивно впливає на відновлення печінки, функціонування та цілісність слизових оболонок, виступає профілактикою застою жовчі в жовчному міхурі (а це своєю чергою знижує ризик появи каміння).
  6. В цих ягодах багато кварцетину – це біофлавоноїд, який полегшує перебіг алергій та знижує больовий синдром (в тому числі при хронічних захворюваннях суглобів). Полегшенню цих симптомів допомагає і селен, якого багато в калині.
  7. В 100 г ягід міститься 20-30% денної потреби у вітаміні А та бета-каротині. Ці вітаміни мають антиоксидантну дію, позитивно впливають на шкіру та слизові оболонки, репродуктивну функцію, імунітет.
  8. Селен і біофлавоноїди позитивно впливають на роботу щитовидної залози та вироблення нею гормонів.

Проте, не для всіх підходить калина. Її лікувальні властивості можуть бути водночас протипоказанням до вживання. Зокрема, це стосується тих людей, хто має проблеми із низьким артеріальним тиском, адже ягоди сприяють зниженню тиску (натомість у тих, хто схильний до підвищеного тиску, калина навпаки має бути в раціоні регулярно).

Ягоди мають помірні сечогінні властивості, виводять рідину і зменшують ризик набряків, проте тим, хто має хвороби нирок, калину краще виключити до повного одужання.

Не варто споживати її під час вагітності. Виключити калину краще і тим,  хто має підвищену кислотність шлунку, хвороби кишківника, печінки, жовчного міхура. Це стосується періоду загострення. Коли хвороба неактивна, то калину споживати можна, проте порцію краще обмежувати 1-2 столовими ложками на день.

Чим корисна червона калина під час схуднення?

По-перше, у калини мінімальна калорійність та вміст цукрів, що ідеально підходить на час схуднення. По-друге, ці ягоди позитивно впливають на еластичність та здоров’я шкіри, а ця властивість важлива при схудненні та для профілактики обвислої шкіри.

По-третє, корисні вітаміни, які містяться в ягодах, покращують засвоюваність білків. Це важливо при схудненні тому, що доволі часто при незбалансованому раціоні люди, що худнуть, можуть втрачати м’язову масу замість жирової (натомість калина сприяє кращому засвоюванню білків з їжі, які дуже важливі для формування м’язів).

Як споживати ягоди, щоб зберегти цілющі властивості калини?

Ідеальний варіант – споживати калину без термічної обробки або хоча б зводити цю обробку до мінімуму. Ось декілька варіантів, як можна споживати калину, зберігаючи максимальну користь цих ягід:

  1. Покласти ягоди у блендер та добре подрібнити до однорідності. Залити гарячою водою і дати настоятись 30-60 хвилин. Процідити через сито і пити напій теплим. Для початку починати з третини склянки та поступово можна збільшувати порцію до склянки на день (це потрібно, щоб перевірити, чи не буде від такого напою дискомфорту для органів травлення). За бажанням, можна пити напій разом з кількома штуками кураги або інших сухофруктів (можна їх і подрібнити та додати в настій). Так корисніше, ніж просто додати в настій мед, адже сухофрукти містять магній та клітковину.
  2. Зробити крем-пасту на десерт, додавши до ягід гарбузове або інше насіння, а для солодкості – солодкий апельсин чи інший цитрусовий фрукт, декілька штук кураги чи фініків, трохи банану тощо. За можливості можна додати також висівки. Пасту можна їсти у чистому вигляді або намазувати на хлібці, додати до каші, йогурту, кисломолочного сиру. Так зберігається максимальна користь калини, адже вона споживається у свіжому вигляді без термообробки, а також зі шкірочками та кісточками (вони містять так само багато корисних речовин, як і м’якоть ягід).
  3. У вигляді варення, але з мінімальною термообробкою. Для приготування варення потрібно 200 г яблук, 50 г ягід калини, 10 г цукру, 1-2 столові ложки води. Яблуко тоненько нарізається, до нього додається вода і цукор. Варити потрібно ~15 хвилин до м’якості. Далі в гарячі яблука додається калина (вже після завершення приготування) і варення, охолоджуючись, загусне завдяки вмісту пектину в яблуках. Якщо хочеться ще густіше, то за 1-2 хвилини до завершення варіння яблук можна додати трохи агар-агару. Після охолодження варення можна подрібнити, воно стане густим джемом. Такий десерт можна зберігати у скляній банці в холодильнику 3 дні. Як і звичайний джем він додається у йогурт чи інші кисломолочні продукти, домашній сир, як соус до птиці або твердих сирів, на хлібці чи у каші.
З архіву або читайте також:

Які продукти знижують цукор у крові?

26.1.2022 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті