Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Чим корисна кукурудзяна олія?

Чим корисна та чим шкідлива кукурудзяна олія? Чи можна її вживати та чи підходить вона для приготування їжі?

Кукурудзяна олія нерафінована – це рослинна олія, яка отримується завдяки віджиму зерен кукурудзи. Відтінок олії може бути від насичено жовтого до помаранчевого і навіть світло-червоного (залежить від сорту кукурудзи). Яка користь олії, де її використовувати і чи має вона шкідливі властивості?

Кукурудзяна олія: користь

Однозначно, корисних властивостей в олії більше, ніж шкідливих. Вона містить ненасичені жирні кислоти, тобто – корисні жири. Тож її можна включати в раціон здорового харчування.

Крім цього, в ній дуже високий вміст вітаміну Е, так званого «вітаміну краси». В цьому виді олії його міститься майже вдвічі більше, ніж в оливковій чи соняшниковій.

Для чого потрібен вітамін Е? Для загоювання шкіри та ран, здоров’я і пружності шкіри, сповільнення процесів старіння, красивого волосся і як профілактика проблем з гормональним фоном. Він також є вітаміном-антиоксидантом (для боротьби з вільними радикалами).

Кукурудзяна олія: лікувальні властивості

В олії цього виду є ще один корисний бонус: омега-6 жирні кислоти. Вони є потужною профілактикою атеросклерозу, позитивно впливають на судини і зменшують ризик появи тромбів. Тож, для профілактики проблем із судинами та при ризику атеросклерозу слід регулярно включати невелику кількість олії кукурудзи в свій раціон.

Авжеж, цими характеристиками володіє кукурудзяна олія холодного віджиму. Якщо ж олія пройшла процес рафінації, то користі в ній практично не залишається. Також краще вживати олію в сирому вигляді, а не при термообробці. Так вітамінів і корисних кислот зберігається більше.

Кукурудзяна олія: шкода

Основна шкода – дисбаланс складу. Адже в ній є омега-6 жирні кислоти, які згущують кров, і майже не міститься омега-3. Тому оптимальним варіантом буде комбінувати цю олію з іншими видами рослинних жирів. Наприклад, з лляною олією або насінням льону, яке містить велику кількість омега-3 кислот.

Чи підходить кукурудзяна олія для приготування їжі?

Так. Її можна як додавати у свіжому вигляді у салати чи інші страви (це корисніший варіант вживання), так і використовувати для змащування сковорідки при смаженні або запіканні. При високих температурах вона не горить і не утворює канцерогенних речовин. Але вона має і температурне обмеження, а саме: 160 градусів. Це температура горіння нерафінованої кукурудзяної олії, в рафінованій градус вищий – понад 230.

Що стосується рецептів, то найкраще вона підходить до таких страв:

  • овочеві рагу і салати;
  • пісні бісквіти, кекси та інша солодка випічка (на відміну від оливкової олії тут запах у випічки буде приємний, проте, не варто забувати про температурне обмеження);
  • у банош чи інші страви з кукурудзяною крупою;
  • у тісто для тортильї (кукурудзяні хлібці, подібні до лаваша).
З архіву або читайте також:

Як варити нешліфований рис (бурий рис)?

25.12.2020 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті