Корисні властивості баклажану
Чим корисний баклажан і чи має він протипоказання до вживання? Як правильно готувати цей овоч і як прибрати гіркий присмак? З якими продуктами баклажан поєднується найкраще, а з якими дає незвичний і оригінальний смак?
Навіщо їсти печінку тріски? Які вітаміни та корисні елементи вона містить? Чи можна додавати її в раціон при схудненні? Чи безпечно вживати печінку цієї риби вагітним? Яким має бути склад консервованої печінки тріски? Про все це нижче.
Печінка тріски містить значну кількість вітаміну A та D. Вітамін A потрібен організму для підтримання в нормальному стані імунітету та зору, а також для поділу та росту клітин. Він є важливим для правильного розвитку плоду, тому вагітним необхідно регулярно отримувати рекомендовану дозу вітаміну A.
Вітамін D позитивно впливає на стан кісток і зубів, адже саме завдяки йому засвоюються кальцій та фосфор. До того ж цей вітамін допоможе:
Достатньо з’їдати 15-20 г печінки тріски, щоб отримати добову норму вітаміну D.
У 100 г цього продукту міститься 500 мкг йоду (це у 2-2.5 рази більше за денну потребу дорослих осіб) та 300 мг фолату (75% добової потреби жінок і чоловіків та 50% потреби вагітних). Нестача йоду може спричинити набряк щитоподібної залози, сухість шкіри, надлишкову вагу та випадіння волосся. Фолат або його синтетичний замінник фолієва кислота потрібні для нормальної роботи кровоносної системи та зменшення рівня холестерину в крові. Особливо важливо отримувати достатню кількість фолату вагітним і тим жінкам, які планують завагітніти, оскільки це дає змогу уникнути вад розвитку хребта, спинного мозку та центральної нервової системи майбутньої дитини.
Ще чим корисна печінка тріски? Вона є гарним джерелом корисних ненасичених жирних кислот. У 100 г продукту присутньо 55,1 г жиру, з них 25,6 г становлять мононенасичені, а 14,1 г — поліненасичені жирні кислоти. Високий вміст омега-3 у печінці тріски забезпечує організм необхідними елементами для:
Людський організм не здатний самостійно синтезувати омега-3. Тому ці жирні кислоти необхідно регулярно отримувати з їжі — ряд досліджень засвідчив, що вони засвоюються краще, ніж синтетичні.
Попри численну користь від вживання печінки тріски, за певних умов вона може завдати шкоди. Насамперед її не слід їсти людям з груп ризику, а саме — тим, хто має:
Через високий вміст жиру у печінці тріски її надмірне споживання може викликати нудоту, печію та розлади травлення. Небезпеку становить печінка риби, яка жила та харчувалася в хімічно забруднених водах. Певні ризики несуть також деякі особливості консервованого продукту. Якщо печінку готували з замороженої тріски, то вона зберігає менше корисних речовин, ніж у випадку перероблення нещодавно виловленої та охолодженої риби. Не варто вживати печінку зі штучними консервантами, а тим паче — прострочений продукт.
Печінка тріски є висококалорійною й надовго забезпечує відчуття ситості. Її вживання дає змогу збільшити проміжки часу між прийманням їжі. Завдяки цьому легше дотримуватися потрібного режиму харчування. Наявні жирні кислоти омега-3 зберігають природний колаген у шкірі, тому вона зберігає свою пружність та еластичність. При поступовому зниженні ваги шкіра встигає адаптуватися та підтягуватися, тож печінка тріски в раціоні допомагає уникнути її обвисання.
Систематично вживаючи печінку тріски, людина отримує достатню кількість вітамінів A, E, D та B12. Саме останній з них потрібен для нормального функціонування нервової системи. З його допомогою утворюються еритроцити та синтезуються ДНК. До того ж вітамін B12 регулює жировий та вуглеводний обмін, тож він сприяє схудненню.
З іншого боку, споживання великої кількості такої їжі стане на заваді схудненню саме через велику кількість калорій. У цьому випадку не набрати вагу та отримати від печінки тріски користь можливо, дотримуючись кількох правил:
Найчастіше з печінки тріски готують салати та бутерброди. Вона добре поєднується з овочами, зеленню, хлібом, яйцями. Смачні бутерброди з печінкою тріски швидко та легко приготувати вдома. Для базового рецепта також знадобляться яйця, сир моцарела та хліб. Для кращого засвоєння вітамінів варто додати зелень та свіжі овочі.
Також можна приготувати салат весняний з печінкою тріски. Проста у приготуванні апетитна та поживна страва. Для цього будуть потрібні:
Салат порвати на середні шматочки, огірки нарізати скибочками. Зелень (петрушку, кріп, базилік) нарізати або залишити листочки цілими. Викласти все це у глибоку тарілку. Яйця потрібно зварити на круто, охолодити та порізати на 4 частини. Печінку тріски вийняти з банки та нарізати невеликими шматочками. Печінку та яйця покласти згори та посипати зернами гранату. Присолити, трохи збризнути оливковою олією та за бажанням додати мелений перець.
21.8.2023 Таблиця Калорійності ЦікавеЧим корисний баклажан і чи має він протипоказання до вживання? Як правильно готувати цей овоч і як прибрати гіркий присмак? З якими продуктами баклажан поєднується найкраще, а з якими дає незвичний і оригінальний смак?
Повна стаття 11.8.2021
Чи корисна вода з лимоном? Як часто її можна пити? Чи може вона нашкодити? Чи допоможе вода з лимоном схуднути? Про все це нижче.
Повна стаття 25.9.2024
З чого виготовляють зефір? Які корисні властивості йому приписують? Що з цього правда, а що — ні? В яких випадках можна їсти зефір? Про все це нижче.
Повна стаття 23.6.2024
Навіщо їсти гриби? Скільки та як часто можна їх вживати? Чи можуть їстівні гриби нашкодити? Чи допоможуть гриби схуднути? Про все це нижче.
Повна стаття 22.6.2024
Чим корисний чайний гриб? Чи допоможе комбуча схуднути? Чи всім можна пити цей напій? Як приготувати комбучу? Про все це нижче.
Повна стаття 16.6.2024
Чим корисний хумус? Чи всім можна його їсти? Чи допоможе хумус схуднути? Як приготувати його самостійно? Про все це нижче.
Повна стаття 15.5.2024