Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Чим корисна ряжанка для організму?

Що таке ряжанка і як вона виготовляється? Які її переваги для організму людини? Чи можна пити ряжанку під час схуднення? Чи має вона протипоказання? З чим смачно поєднати ряжанку?

Ряжанка: особливості напою

Ряжанка — кисломолочний продукт, що виготовляється на основі коровʼячого пряженого молока та молочнокислих бактерій (болгарської палички та термофільних молочнокислих стрептококів)

Ряжанка — це напій, що можна легко приготувати самостійно. Але якщо купуєте готовий продукт, слід звернути увагу на наступне:

  • правильний колір — світло-кремовий, подібний на колір пряженого молока, без світліших розводів, максимально однорідний;
  • ознаки газоутворення (здута упаковка, бульбашки на поверхні напою) говорять про те, що через недотримані умови транспортування або зберігання в продукті почались зміни мікрофлори, тож краще за можливості уникати купівлі;
  • консистенція повинна бути однорідною — без грудочок і не розшарована;
  • упакування має бути герметично-захищеним, без пошкоджень;
  • термін придатності: натуральний продукт може зберігатися не більше 7 днів.

Ряжанка: користь і шкода напою

Завдяки цінним елементам у своєму складі, продукт володіє багатьма корисними властивостями для людського здоров’я. Коротко про деякі з них:

  1. Легко засвоюваний молочний білок. Він складається з амінокислот, які, своєю чергою, необхідні для синтезу тканин, ферментів, гормонів та інших речовин в організмі людини.
  2. Кальцій і фосфор — одні з ключових мінералів, яких багато в ряжанці. Вони зміцнюють кісткову систему і зуби, відіграють важливу роль у процесах продукування енергії, роботі м’язів, підтримці кислотно-лужного балансу.
  3. Одне з ключових, чим корисна ряжанка — велика кількість корисних бактерій. Вони регулюють роботу кишечника, допомагають позбутися від закрепів і зупиняють діарею, покращують процеси засвоєння кишківником вітамінів та зміцнюють імунітет.
  4. Вітаміни D i E. Вони відіграють важливу роль для імунної системи, боряться з вільними радикалами, що можуть пошкоджувати клітини.
  5. Вітамін РР. Він сприяє секреції шлункового соку та допомагає знизити рівень шкідливого холестерину в крові.
  6. В ряжанці є корисний холестерин. Він важливий для утворення вітаміну D, низки гормонів (особливо статевих), жовчних кислот. 
  7. Ще одна перевага — помірна калорійність. У 100 г напою міститься всього від 50 до 65 калорій (залежить від жирності). Продукт допомагає відрегулювати апетит і разом з тим втамовує голод. Тому його спокійно можна споживати під час схуднення та при підтримці ваги. 

Протипоказання для вживання ряжанки є, хоч їх і не багато. Якщо присутня непереносимість молочного білка (саме білка, а не лактозна недостатність), напій може викликати метеоризм, дискомфорт у животі, рідкий туалет.

Людям, що мають діабет, ряжанку слід приймати помірно. Адже в ній містяться молочні цукри.

Ще одна передумова, коли варто з обережністю споживати ряжанку — це порушення роботи ШКТ у стадії загострення. Особливо це стосується гастриту, виразки, панкреатиту тощо. В таких випадках ряжанка може діяти як подразник і викликати діарею. За умови підвищеної кислотності у шлунку будь-які кисломолочні слід споживати з обережністю. А ось якщо кислотність при гастриті знижена, то ряжанка навпаки принесе користь.

З чим споживати ряжанку?

Як приготувати ряжанку в домашніх умовах? Для цього потрібно:

  • пряжене коровʼяче молоко 2 л;
  • натуральний йогурт/сметана 2 ст.л. або якщо є можливість, спеціальна закваска для ряжанки.

Молоко закипʼятити та охолодити до температури 40°С. Додати закваску чи йогурт (сметану), ретельно перемішати та лишити заквашуватися протягом 8-10 годин в теплі. Теплим середовищем може слугувати каструля замотана в рушник або мультиварка.

Готова ряжанка буде смакувати із ягодами: можна використати як свіжі, так і попередньо розморожені.

Поживності напою додасть насіння льону або чіа, що в результаті зʼєднання вбирає в себе воду з ряжанки та набухає, утворюючи густу консистенцію. Для найбільшої користі слід подрібнити насіння перед додаванням. За бажанням до ряжанки з насінням можна додати будь-яке фруктове пюре, шматочки фруктів, ягоди. Такий десерт з чіа і ряжанкою міститиме близько 100 ккал на 100 г (але це дуже залежить від пропорції ряжанки, насіння та фруктів). 

Продукт чудово підійде для приготування смузі: для цього в чаші блендера потрібно зʼєднати його з сезонними фруктами та/або ягодами. Можна поекспериментувати та використати ряжанку для приготування овочевих смузі. Наприклад, з’єднати її зі шпинатом, солодким перцем та свіжою зеленню. 

Також цей кисломолочний напій чудово підходить для приготування таких суфле або десертів з желатином. Наприклад, шоколадно-бананове суфле, де ряжанка поєднується з какао, бананом, підсолоджувачем і желатином. Такий варіант низькокалорійного десерту без доданого цукру чудово підійде тим, хто хоче знизити вагу, адже це смачний і водночас корисний десерт. 

З архіву або читайте також:

Як правильно записувати продукти в додаток: у сирому чи готовому вигляді?

16.6.2023 Таблиця Калорійності Корисні поради, Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті