Шлях до здоров'я
та благополуччя
App store rating

Шлях до здоров'я
та благополуччя

Чим корисні креветки та як їх правильно їсти?

Креветки — це доволі недешевий екзотичний продукт, проте дуже смачний і корисний. Які вітаміни та мінерали містяться в креветках? Кому від них краще відмовитись? Як смачно приготувати креветки та з якими продуктами вони поєднуються? Про все це нижче.

Креветки: користь і шкода для організму

Це дуже корисний продукт, ось лише 7 найбільш корисних властивостей креветок:

  1. Високий вміст якісного білка. У 100 г приготовленого м’яса креветок міститься близько 20-24 г білка. Тож зазвичай всього 100 г вистачає, щоб покрити 20-40% денної потреби у протеїні (діапазон такий великий, бо у кожного своя денна норма білка).
  2. Низький вміст жиру — ще один суттєвий плюс цього продукту. Морепродукти дають можливість легко збалансувати свою страву по калоріях, білках, жирах, вуглеводах (це цінно для тих, хто стежить за раціоном і співвідношенням денного КБЖВ).
  3. Низька калорійність і водночас висока поживність. Цей білковий продукт добре насичує, втамовує голод, і при цьому в креветках усього 90-110 ккал на 100 г. Тож з ними дуже легко дотримуватись дефіциту калорій для схуднення. Звісно, іде мова про морепродукти у чистому вигляді (відварені або приготовлені без олії). Якщо брати консервовані креветки в олії, то в цих випадках калорійність буде суттєво вищою.
  4. Ще одне, чим корисні креветки — дуже високий вміст селену. Буквально 100 г достатньо, щоб забезпечити 70% денної потреби в цьому мінералі. Він потрібен для імунітету, здоров’я волосся та шкіри, роботи щитовидки та репродуктивної системи.
  5. У креветках багато вітаміну В12. Цей вітамін потрібен для нервової системи, пам’яті, роботи травлення і як профілактика анемії. У 100 г м’яса молюсків міститься 35% денної потреби В12.
  6. В креветках є антиоксиданти, які захищають клітини організму від стресу та негативного впливу.
  7. В цьому виді молюсків багато фосфору (близько 15-20% денної норми у 100 г м’яса креветок), завдяки чому вони корисні для кісток та зубів.

Що стосується шкоди, то в цьому переліку буде аж 1 пункт, а саме: алергія на морепродукти та молюсків. Це єдиний суттєвий мінус креветок, адже вони вважаються одним з восьми продуктів з найвищим ризиком алергії. Саме тому варто з обережністю вперше куштувати цей продукт. Цікавий факт: алергію на морепродукти мають в середньому 3% населення і проявляється вона частіше у віці після 40 років, а не в дитинстві, як з більшістю продуктів (дана статистика наведена на прикладі США).

Якщо розглядати питання, з якого віку можна дітям креветки, то більшість педіатрів сходяться на твердженні, що морепродукти можна поступово включати в раціон дитини починаючи з 3-річного віку. І давати слід в невеликій кількості, слідкуючи за самопочуттям дитини.

Звісно, продукт слід з обережністю споживати тим, хто має обмежувати кількість білків в раціоні з певних медичних показань. Але це стосується скоріше всіх білкових продуктів, а не саме креветок.

Як їсти креветки та з чим поєднувати?

Розморожені креветки можна варити, запікати, смажити, готувати на грилі. На те, щоб довести їх до готовності, достатньо буквально 2-5 хвилин (залежно від розміру креветок). Заморожений продукт готується вдвічі довше.

Ось кілька варіацій, як споживати цей вид морепродуктів:

Таблиця Калорійності

15.6.2023 Таблиця Калорійності Корисні поради, Цікаве

З архіву

Чим замінити хліб в харчуванні?

Який хліб точно не слід їсти? Які альтернативи існують? Які продукти краще їсти замість хліба під час схуднення? Про все це нижче.

Схожі статті

Чим можна замінити сіль?

Що можна використати замість солі? Які приправи можуть її замінити? Які продукти з сіллю підійдуть для приготування їжі? Про все це нижче.

Харчування для набору маси: що їсти, щоб наростити м’язи?

Як харчування впливає на формування м’язів? Чому лише тренувань недостатньо? Що треба їсти, щоб набрати м’язову масу? Про все це нижче.

Що таке дефіцит калорій та як його вирахувати?

Як розрахувати свою норму калорій? Чому дефіцит калорій не повинен бути надто великим? Яким він має бути, щоб схуднути та не нашкодити здоров’ю? Про все це нижче.

10000 кроків: скільки калорій спалює таке навантаження?

Чому саме таку кількість кроків радять проходити за день? Скільки калорій спалює 10000 кроків? Якщо пройти менше, як це вплине на організм? Чи допоможуть 10 тисяч кроків схуднути? Про все це нижче.

Корисні перекуси: які вони, якщо ви слідкуєте за своїм здоров’ям?

Навіщо вони потрібні? Як вибрати ті, що будуть корисними? Чи є корисні перекуси під час дієти? Що дати дитині в школу, взяти з собою на роботу чи в дорогу? Про все це нижче.

Доступні там, де вони вам потрібні

Графіки калорійності доступні онлайн, на телефонах, планшетах і смарт-годинниках, таких як Garmin і Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner