Кус-кус: корисні властивості крупи
Що це за крупа? У чому її користь? Кому не можна її їсти? Як готувати кускус? Чи варто вживати кускус під час схуднення? Про все це нижче.
З чого виготовляють зефір? Які корисні властивості йому приписують? Що з цього правда, а що — ні? В яких випадках можна їсти зефір? Про все це нижче.
З чого складається класичний зефір, який продають в магазинах? На першому місці у складі цукор — це означає, що саме цього інгредієнта в зефірі найбільше. Зазвичай також додають патоку, яєчний білок, цукрову пудру. Інші обов’язкові складники — агар-агар або пектин, лимонна кислота чи інший регулятор кислотності, а також ароматизатори та барвники. Для кольору та аромату можуть використовувати штучні або природні доповнювачі, як-от сік ягід або фруктів. Часом у складі є яблучне пюре.
Калорійність зефіру на 100 г коливається в межах 300–380 ккал залежно від виду та виробника. Щоб розібратися, чи корисно їсти зефір, варто знати, що організм отримує з цими калоріями. Звичайний зефір без наповнювачів містить:
Майже всі калорії у цьому продукті є завдяки цукру. Дорослій людині з середньою масою тіла варто вживати до 50 г цукру на день. Тобто лише 50 г зефіру «з’їсть» понад ⅔ допустимої норми цукру на день. Скільки цукру можна їсти та чим небезпечне надмірне вживання можна прочитати у статті «Які продукти знижують цукор у крові?»
Міф 1. Покращує розумову діяльність і підтримує роботу мозку, адже містить багато простих вуглеводів.
У зефірі дійсно багато простих вуглеводів, адже основний його інгредієнт — доданий цукор. Правда й те, що з вуглеводів організм отримує енергію, зокрема для роботи мозку. Проте шкода, якої завдасть така кількість цукру, отримана за раз, значно перевищує потенційну користь. Набагато краще забезпечувати організм енергією, вживаючи повільні вуглеводи, як-от необроблені крупи. Якщо ж виникає потреба у швидких вуглеводах, фрукти та ягоди будуть значно ліпшим вибором за зефір. Користі від них буде більше, адже у фруктах і ягодах містяться харчові волокна, вітаміни та мінерали.
Міф 2. Зефір корисний, бо у ньому багато вітамінів і макроелементів.
За цим твердженням зазвичай іде перелік корисних речовин та їхня кількість у мг. У подібних списках можуть згадувати про вітамін В2, кальцій, магній, фосфор, залізо тощо. Проте є три важливих запитання:
Користь цього продукту в будь-якому разі сумнівна. Адже навіть якщо він виготовлений із додаванням яблук, все одно містить понад 60 г цукру на 100 г.
Міф 3. Допомагає налагодити роботу ШКТ, адже у складі є агар-агар.
По-перше, не кожен зефір містить агар-агар. По-друге, для виготовлення 100 г продукту цілком достатньо до 2 грамів агару, відповідно, харчових волокон у такій кількості менш як 1,5 г. У ягодах і фруктах харчових волокон більше, а цукру менше.
Невелика кількість клітковини з агару матиме помірний позитивний вплив на ШКТ. Шкода зефіру в тому, що велика доза цукру, яку організм отримує разом з агаром, негативно позначається на мікрофлорі кишківника. Велика кількість цукру погіршує травлення та заважає розмноженню корисних бактерій. У перспективі це знижує імунітет людини.
Існують також інші міфи, як-от:
Кожне з цих тверджень легко спростовується за тим же принципом, що й попередні міфи про зефір: корисні властивості його допоміжних інгредієнтів повністю нівелюються шкодою від великої кількості цукру, яку отримує організм. До того ж регулярне вживання великої кількості швидких вуглеводів часто призводить до появи зайвої ваги.
По суті, єдина користь зефіру — це можливість поласувати улюбленим смаколиком. І це можна робити навіть під час схуднення, якщо час від часу їсти зефір потроху. Орієнтуючись на вміст цукру, порція цих ласощів має становити не більш як 15–20 г.
Але є кращий варіант — замінити зефір більш корисними десертами на базі ягід, фруктів або чорного шоколаду:
Всі ці рецепти є веганськими, а цукор або підсолоджувач додається у них залежно від уподобань і того, наскільки солодкими є ягоди. За бажанням рослинне молоко можна замінити на тваринне. Та в будь-якому разі ці варіанти десертів є значно кориснішими за зефір.
Джерела:
https://riara.com.ua/zefir-koryst-i-shkoda-povitryanogo-lasoshhi/
https://www.verywellfit.com/marshmallow-nutrition-facts-calories-carbs-and-health-benefits-4178459
23.6.2024 Таблиця Калорійності Рецепти корисних страв, ЦікавеЩо це за крупа? У чому її користь? Кому не можна її їсти? Як готувати кускус? Чи варто вживати кускус під час схуднення? Про все це нижче.
Повна стаття 22.12.2023
Чим корисний хумус? Чи всім можна його їсти? Чи допоможе хумус схуднути? Як приготувати його самостійно? Про все це нижче.
Повна стаття 15.5.2024
У чому користь буряка? Як часто його можна їсти? Чи допоможе він схуднути? Кому не варто їсти буряк? Про все це нижче.
Повна стаття 21.4.2024
Який хліб точно не слід їсти? Які альтернативи існують? Які продукти краще їсти замість хліба під час схуднення? Про все це нижче.
Повна стаття 20.4.2024
В спекотну погоду їсти не особливо хочеться, правда? Тим паче готувати щось, адже від готування в квартирі стає ще більш спекотно. А потім ввечері повертаєтесь додому, спека вже спала, голод прокидається і хочеться їсти все, що на очі трапиться. Бувало таке? Саме тому не варто пропускати обід. Але на спекотний час краще вибирати літні рецепти: прохолодні, швидкі, які не потребують готування на плиті.
Повна стаття 24.6.2021
Прості, смачні і збалансовані рецепти салатів з вареними яйцями. Такі страви можуть бути як додатком до гарніру, так і окремим прийомом їжі.
Повна стаття 6.5.2021