Де найбільше білків? ТОП-40 продуктів
Які тваринні та рослинні джерела білку? В яких продуктах їх міститься найбільше? Чи треба вживати протеїн тим, хто худне? Яка норма білку при схудненні та наборі ваги?
Нас часто питають, як набрати білок. Відповідь: з продуктів! Є протеїн в порошку, спеціальний спортивний. Такі протеїни містять по 75+ г білку на 100 г. Чи потрібні вони звичайним людям, які худнуть? Чи краще зосередитись на раціоні?

Отже, в звичайному раціоні зазвичай не потрібен спортивний протеїн. Бо з продуктів можна набрати свою норму (ця норма – 1-1.3 г білку на 1 кг ваги, а якщо займаєтесь спортом при схудненні, то 1.3-1.7). Таку кількість цілком можна набрати продуктами. Чи потрібні протеїни спортсменам і тим, хто набирає м’язову масу або хоче накачане тіло? Зазвичай, так. Бо їм потрібно в середньому по 2-2.5 г білку на 1 кг ваги. Тож протеїни часто можуть бути додатковим джерелом білків у раціоні.
Білок міститься у більшості продуктів, навіть в овочах. Які продукти містять багато білку? (вказано вміст білків на 100 г сирого/сухого продукту).
1. Сухі соєві продукти (соєві битки, фарш, гуляш тощо) 40-50 г
2. Ікра риб’яча 25-31 (залежить від виду ікри, виробника і додатків)
3. Вирізка свиняча 25-27
4. Арахіс лущений і арахісова паста 25-26
5. Сочевиця (всіх кольорів) суха 24-27
6. Філе індички 24
7. Продукти з сейтану готові 23-56
8. Тунець, в тому числі консервований 23-26
9. Куряче філе сире 23
10. Кунжут 22
11. Сир твердий 21-27
12. Насіння соняшника 21-24
13. Квасоля біла суха 21
14. Мигдаль 21
15. Горох сухий 20-23
16. Лосось, дорадо, сібас 20-22
17. Куряче стегно або гомілка без шкірки і кісток 20-21
18. Печінка куряча 20
19. М’ясо кролика 20
20. Нут сухий 20
21. Насіння гарбуза 19-25
22. Яловичина 19-20
23. Яловича печінка 19
24. Печінка кролика 19
25. Шлуночки курячі 19
26. Сайда 19
27. Хек 19
28. Льон 19
29. Оселедець сирий або слабосолоний 18-20
30. М’які види сиру (моцарела, фета, брі, камамбер тощо) переважно 18-21
31. Тріска сира 18-20
32. Мінтай 18
33. Кеш’ю сирий 17
34. Висівки 16-22
35. Сир кисломолочний 5-9% жирності 16-17
36. Волоські горіхи сушені 16
37. Фундук сушений 16
38. Морепродукти свіжі або розморожені 14-19
39. Тофу 13-16 (зелжить від виробника, пресований або вологіший, буває і 8-9, але 13-16 найчастіше)
40. Яйце сире або варене 11-13 г
“Таблиця калорійності” порахує вам калорії, білки, жири, вуглеводи з усіх продуктів!
23.4.2021
Таблиця Калорійності
Корисні поради