Шлях до здоров'я
та благополуччя
App store rating

Шлях до здоров'я
та благополуччя

Сало: чим корисне, яка шкода, як правильно їсти

На перший погляд, сало і здорове харчування — дві абсолютно не поєднувані речі. Хоча насправді в салі є корисні для організму речовини. Які саме вітаміни є у салі? Яка від нього шкода? Яка денна порція сала і кому його вживати протипоказано?

Користь і шкода свинячого сала

Свіже сало приблизно на 90% складається з тваринного жиру та саме в жирах сала містяться корисні речовини. Що корисного в цьому продукті та як сало впливає на організм?

  1. Суттєвий відсоток жирних кислот в салі займає олеїнова кислота (фактично така ж, як в оливковій олії). Вона є складової клітинних мембран і має протизапальні властивості. Ця кислота не руйнується при високих температурах, тому на жирі з сала можна готувати.
  2. У салі міститься арахідонова кислота. Вона потрібна для росту скелетних м’язів і важлива для роботи мозку. Крім цього, вона є профілактикою неврологічних захворювань та хвороби Альцгеймера.
  3. Відзначено користь сала для жовчного міхура, адже воно має помірну жовчогінну дію. В невеликій кількості варто вживати його тим, хто має гіпотонію жовчного — недостатнє скорочення міхура і  виведення жовчі. Регулярне помірне виведення жовчі є профілактикою застою жовчі та появи каміння в міхурі.
  4. В салі міститься холін. Ця речовина важлива для гормональної системи. Чи корисно вживати свиняче сало при гормональному дисбалансі? Воно не має лікувальної дії, проте позитивно впливає у поєднанні з медикаментозним лікуванням. Головне споживати цей продукт помірно, адже тваринні жири мають складати 30% (не більше 40%) від загальної кількості жирів у раціоні. Крім цього, холін відіграє важливу роль в жировому обміні.
  5. В салі містяться вітаміни A, E, D. До того ж вітаміни в салі добре засвоюються, адже Аі Е жиророзчинні. Ці вітаміни позитивно впливають на зір, здоров’я шкіри, кишківник, слизові оболонки та імунну систему.
  6. Помірний вміст холестерину. У 100 г сала орієнтовно 90-100 мг холестерину. Денна нора холестерину складає близько 300 мг. Це стосується здорових людей. Якщо присутні захворювання серцево-судинної системи, то норма трохи менша. В будь-якому разі, якщо з’їсти шматочок сала 15 г на день, то можна отримати лише 5% денної норми холестерину.

Що стосується шкідливих властивостей сала, то в першу чергу – це висока калорійність. Проте, це умовна шкода, адже ключове — споживати помірно. Чи можна їсти сало при дієті та під час схуднення? Залежить від мети раціону. Якщо мета саме схуднення, тоді так, можна споживати сало в помірних кількостях (близько 15 г на день). Калорійність сала від 550 до майже 900 калорій на 100 г. Це дуже залежить від того, чи в салі присутнє м’ясо та в якій кількості.

Якщо ж є захворювання органів травлення (або загострення хронічних хвороб), наприклад, холецистит, панкреатит, ентероколіт, жовчо-кам’яна хвороба тощо — в таких випадках краще в період гострої стадії захворювання не споживати сало. В першу чергу через те, що воно важке для травлення.

Ще один мінус сала — великий вміст насичених жирів. Їхній вміст близько 42 грамів на 100 г сала. Допустима денна норма насичених жирів для більшості людей 18-25 г. Вони загалом потрібні організму (є важливими гравцями гормональної системи), але при надлишку вони негативно впливають на судини. З іншої сторони, в салі менше насичених жирів, ніж, наприклад, в популярній зараз кокосовій олії. До того ж якщо обмежувати порцію сала на день, то цей недолік нівелюється.

Ще один мінус може проявлятись у випадку споживання солоного сала. Надмірна кількість солі може негативно впливати на нирки, затримувати рідину в організмі, підвищувати артеріальний тиск. Тож, якщо є проблеми з нирками або тиском — тоді краще уникати солоного сала і споживати свіже.

Як правильно їсти сало: корисні поради та рецепти

Ключова порада — їсти помірно. Для того, щоб отримати користь від сала, достатньо з’їсти 15-20 г. Ще одна рекомендація: оптимальний час дня для споживання сала — ранок. Сам ця частина доби, тому що за ніч жовч застоюється, а, отже, зранку корисно споживати жовчогінні продукти (до яких сало і належить).

Найкорисніші та доволі смачні поєднання такі:

  • із зеленою цибулею або часником (можна подрібнювати разом із великою кількістю зелені до пастоподібного стану);
  • із зерновим або темним хлібом;
  • засолити зі спеціями, наприклад, з сушеним кропом, в’яленими подрібненими помідорами та сушеною (гранульованою) цибулею;
  • “яскраве сало”, засолене із додаванням меленої куркуми та паприки;
  • бутерброди із засоленим салом, тертим вареним буряком з додаванням часнику або хріна;
  • кукурудзяна каша зі шматочками солоного сала, фетою та зеленню;
  • також можна додавати сало у котлети з курячого філе або білої риби (для того, щоб зробити котлети соковитими та не сухими).

Таблиця Калорійності

6.4.2022 Таблиця Калорійності Цікаве

З архіву

Коротко про закрепи

Що таке закреп? Як він виглядає, які причини і як з ним боротись? Читайте нижче.

Схожі статті

Користь води з лимоном: правда, міфи та правила вживання

Чи корисна вода з лимоном? Як часто її можна пити? Чи може вона нашкодити? Чи допоможе вода з лимоном схуднути? Про все це нижче.

Чим корисний зефір та кому не варто його їсти?

З чого виготовляють зефір? Які корисні властивості йому приписують? Що з цього правда, а що — ні? В яких випадках можна їсти зефір? Про все це нижче.

Чим корисні гриби для організму?

Навіщо їсти гриби? Скільки та як часто можна їх вживати? Чи можуть їстівні гриби нашкодити? Чи допоможуть гриби схуднути? Про все це нижче.

Чайний гриб (комбуча): користь та шкода

Чим корисний чайний гриб? Чи допоможе комбуча схуднути? Чи всім можна пити цей напій? Як приготувати комбучу? Про все це нижче.

Хумус: користь, з чим їсти та як приготувати

Чим корисний хумус? Чи всім можна його їсти? Чи допоможе хумус схуднути? Як приготувати його самостійно? Про все це нижче.

Доступні там, де вони вам потрібні

Графіки калорійності доступні онлайн, на телефонах, планшетах і смарт-годинниках, таких як Garmin і Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner