Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Сало: чим корисне, яка шкода, як правильно їсти

На перший погляд, сало і здорове харчування — дві абсолютно не поєднувані речі. Хоча насправді в салі є корисні для організму речовини. Які саме вітаміни є у салі? Яка від нього шкода? Яка денна порція сала і кому його вживати протипоказано?

Користь і шкода свинячого сала

Свіже сало приблизно на 90% складається з тваринного жиру та саме в жирах сала містяться корисні речовини. Що корисного в цьому продукті та як сало впливає на організм?

  1. Суттєвий відсоток жирних кислот в салі займає олеїнова кислота (фактично така ж, як в оливковій олії). Вона є складової клітинних мембран і має протизапальні властивості. Ця кислота не руйнується при високих температурах, тому на жирі з сала можна готувати.
  2. У салі міститься арахідонова кислота. Вона потрібна для росту скелетних м’язів і важлива для роботи мозку. Крім цього, вона є профілактикою неврологічних захворювань та хвороби Альцгеймера.
  3. Відзначено користь сала для жовчного міхура, адже воно має помірну жовчогінну дію. В невеликій кількості варто вживати його тим, хто має гіпотонію жовчного — недостатнє скорочення міхура і  виведення жовчі. Регулярне помірне виведення жовчі є профілактикою застою жовчі та появи каміння в міхурі.
  4. В салі міститься холін. Ця речовина важлива для гормональної системи. Чи корисно вживати свиняче сало при гормональному дисбалансі? Воно не має лікувальної дії, проте позитивно впливає у поєднанні з медикаментозним лікуванням. Головне споживати цей продукт помірно, адже тваринні жири мають складати 30% (не більше 40%) від загальної кількості жирів у раціоні. Крім цього, холін відіграє важливу роль в жировому обміні.
  5. В салі містяться вітаміни A, E, D. До того ж вітаміни в салі добре засвоюються, адже Аі Е жиророзчинні. Ці вітаміни позитивно впливають на зір, здоров’я шкіри, кишківник, слизові оболонки та імунну систему.
  6. Помірний вміст холестерину. У 100 г сала орієнтовно 90-100 мг холестерину. Денна нора холестерину складає близько 300 мг. Це стосується здорових людей. Якщо присутні захворювання серцево-судинної системи, то норма трохи менша. В будь-якому разі, якщо з’їсти шматочок сала 15 г на день, то можна отримати лише 5% денної норми холестерину.

Що стосується шкідливих властивостей сала, то в першу чергу – це висока калорійність. Проте, це умовна шкода, адже ключове — споживати помірно. Чи можна їсти сало при дієті та під час схуднення? Залежить від мети раціону. Якщо мета саме схуднення, тоді так, можна споживати сало в помірних кількостях (близько 15 г на день). Калорійність сала від 550 до майже 900 калорій на 100 г. Це дуже залежить від того, чи в салі присутнє м’ясо та в якій кількості.

Якщо ж є захворювання органів травлення (або загострення хронічних хвороб), наприклад, холецистит, панкреатит, ентероколіт, жовчо-кам’яна хвороба тощо — в таких випадках краще в період гострої стадії захворювання не споживати сало. В першу чергу через те, що воно важке для травлення.

Ще один мінус сала — великий вміст насичених жирів. Їхній вміст близько 42 грамів на 100 г сала. Допустима денна норма насичених жирів для більшості людей 18-25 г. Вони загалом потрібні організму (є важливими гравцями гормональної системи), але при надлишку вони негативно впливають на судини. З іншої сторони, в салі менше насичених жирів, ніж, наприклад, в популярній зараз кокосовій олії. До того ж якщо обмежувати порцію сала на день, то цей недолік нівелюється.

Ще один мінус може проявлятись у випадку споживання солоного сала. Надмірна кількість солі може негативно впливати на нирки, затримувати рідину в організмі, підвищувати артеріальний тиск. Тож, якщо є проблеми з нирками або тиском — тоді краще уникати солоного сала і споживати свіже.

Як правильно їсти сало: корисні поради та рецепти

Ключова порада — їсти помірно. Для того, щоб отримати користь від сала, достатньо з’їсти 15-20 г. Ще одна рекомендація: оптимальний час дня для споживання сала — ранок. Сам ця частина доби, тому що за ніч жовч застоюється, а, отже, зранку корисно споживати жовчогінні продукти (до яких сало і належить).

Найкорисніші та доволі смачні поєднання такі:

  • із зеленою цибулею або часником (можна подрібнювати разом із великою кількістю зелені до пастоподібного стану);
  • із зерновим або темним хлібом;
  • засолити зі спеціями, наприклад, з сушеним кропом, в’яленими подрібненими помідорами та сушеною (гранульованою) цибулею;
  • “яскраве сало”, засолене із додаванням меленої куркуми та паприки;
  • бутерброди із засоленим салом, тертим вареним буряком з додаванням часнику або хріна;
  • кукурудзяна каша зі шматочками солоного сала, фетою та зеленню;
  • також можна додавати сало у котлети з курячого філе або білої риби (для того, щоб зробити котлети соковитими та не сухими).
З архіву або читайте також:

Корисні властивості тунця для організму

6.4.2022 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті