Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Тростинний цукор: користь та види

Тростинний цукор – це натуральний продукт, що виробляється зі спеціальної рослини – цукрової тростини, а точніше з її соку. Цей вид цукру має легкий приємний карамельний присмак і коричневий колір різних відтінків (залежно від виду).

Тростинний цукор: користь і шкода

Чим корисний коричневий цукор в порівнянні зі звичайним білим? В плані калорій – практично жодної різниці. І той, і той цукор містить багато калорій та вуглеводів. Проте тростинний цукор, крім вуглеводів, містить ще ряд вітамінів та мінералів. Зокрема, у ньому є кальцій, калій, залізо, вітаміни В5 і В6, натрій, магній, селен, мідь.

Але! Вміст вітамінів не аж такий високий. Наприклад, в 100 г містить близько 8% денної потреби кальцію, 5% калію і 4% заліза. Тож загалом так, цукор тростинний краще підходить для здорового раціону (бо білий цукор містить 0% вітамінів, а в коричневому – хоч якісь), проте великої ролі це не грає, адже обидва види цукрів краще обмежувати в своєму раціоні і споживати в невеликій кількості, а не по 100 г. Особливо це стосується тих, хто має високий індекс маси тіла (надмірну вагу). ВООЗ рекомендує обмежуватись 25-30 г доданих цукрів на день. Якщо враховувати ще цукор з фруктів, то норма – до 50 г.

Коричневий цукор: як виробляють?

Стебла тростини (ця рослина – один з видів очерету) очищують, вичавлюють сік, випарюють рідину і піддають дії вакууму. Завдяки цим процесам патока (залишок загущеного соку, цінний на вітаміни та мінерали) огортає та просочується у кристали цукру. Тому цукор набуває коричневого забарвлення та приємного аромату. Патока також використовується як окремий підсолоджувач.

Цукор коричневий – це продукт, який часто підробляють. Недобросовісні виробники беруть звичайний білий цукор-рафінад із буряку і використовують харчові фарбники та ароматизатори. Відрізнити оригінал від підробки візуально – доволі складно.

Тростинний цукор: види

Є 4 види тростинного цукру:

  1. Турбінадо – найсвітліший вид коричневого цукру, який піддають обробці парою.
  2. Демерара (назва походить від однойменної південно-американської долини, в якій вирощують тростину) – вид, який зустрічається найчастіше. Тростинний цукор Демерара має приємний золотий відтінок і ніжний аромат. Кристалики різного розміру, але приблизно однорідні. З нього добре випарюють рідину, тому цей вид цукру розсипчастий.
  3. Мелясовий цукор – більш темний, ніж Демерара. Має кристалики різної крупності і насиченості відтінку.
  4. Мусковадо – найтемніший вид коричневого цукру, по відтінку він нагадує какао. По консистенції такий цукор більш вологий, дуже швидко утворює комочки і навіть крупні тверді грудочки.

Коричневий цукор: чим замінити в рецептах?

Звісно, коричневий цукор можна замінити і звичайним. Якщо для рецепту важливо зберегти легку карамельну нотку, яку не дає рафінад, то коричневий цукор можна замінити на кокосовий, який також має карамельний присмак.

Крім цього, тростинний цукор можна замінити на кленовий сироп або темний сироп агави, але тоді треба врахувати різницю в консистенції (адже коричневий цукор сухий, а сиропи – рідкий продукт).

Рецепти з коричневим цукром

Він абсолютно так само використовується, як і звичайний цукор: у випічку, десерти та напої. Ідеально підходить коричневий цукор у ті десерти, де смачно розкриється карамельна нота цього виду цукру. Наприклад, в таких варіантах солодких страв:

  • запечені яблука або гарбуз, посипані сумішшю коричневого цукру та кориці (при високій температурі цукор трішки запечеться і карамельний аромат буде сильніший);
  • додавати в імбирні пряники або вівсяне печиво – тут коричневий цукор дасть і присмак, і трішки доповнить колір випічки;
  • прикрасити цільнозернову випічку сумішшю волоських горіхів та тростинним цукром (корисна випічка має мати менше цукру, тому в тісто можна покласти підсолоджувач, а зверху – присипати випічку такою посипкою, в результаті чого цукру в рецепт піде значно менше, а смак буде насичено солодкий і ніжно-карамельний).
З архіву або читайте також:

5 смачних гарбузових рецептів до 350 ккал

5.4.2021 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті