Додаток Таблиці Калорійності Знайти

Узвар: корисні властивості компоту із сухофруктів

Узвар — український автентичний напій, який смакує холодним і гарячим. Але чи корисно пити узвар дітям і дорослим? Чи можна пити цей напій тим, хто худне? Скільки в ньому калорій і які є вітаміни? Про це і не тільки дізнаєтесь нижче.

Узвар користь і шкода

Узвар – це напій із сушених фруктів. Найчастіше його готують взимку із попередньо заготовлених сухофруктів. І саме від складу цього компоту варіюються корисні властивості узвару. Також важливу роль грає метод приготування. Якщо сухофрукти просто залити окропом і поставити на кілька годин запарюватись або ж варити до 10 хв, тоді вітамінів збережеться більше. Якщо сухофрукти варити тривалий час, тоді певний відсоток вітамінів втратиться через термічну обробку.

  1. Найпопулярнішим видом є узвар з сушених яблук. Користь від нього буде найбільшою, якщо випивати не лише напій, а і з’їдати яблука, з яких він готувався. В такому випадку організм отримає пектин і м’які харчові волокна, які дуже корисні для кишківника. Також в ньому є природні цукри, які корисні для розумової роботи. Проте варто зауважити, що цукри мають споживатись дуже помірно. Ще одне, чим корисний узвар з яблук — позитивний вплив на водний баланс, особливо в період ГРВІ, коли рекомендовано пити багато рідини.
  2. Компот із кураги чи сушеного персика, окрім відмінних смакових якостей ще й підвищує працездатність організму. Якщо з’їсти разом із курагою, тоді він покращує роботу шлунково-кишкового тракту.
  3. Узвар із кураги, сушених вишень і чорносливу містить також рослинне залізо (звісно, в першу чергу це стосується варіантів, коли узвар споживається разом із фруктами).
  4. Напій із сухофруктів із додаванням сушених ягід шипшини позитивно вплине на імунітет завдяки високому вмісту вітаміну С. Такий узвар користь принесе у період застуд та інфекційних захворювань.
  5. Компот із родзинок матиме відмінний смак, адже родзинки багаті на фруктозу, яка наситить організм калієм та покращить роботу нервової системи.

Що стосується шкоди, то тут варто врахувати кілька нюансів:

  • при надмірному споживанні користь узвару буде нівельована кількістю цукрів (навіть фруктових), які організм отримає разом з напоєм;
  • варто ретельно підбирати сухофрукти, адже якість сушки на пряму впливає на корисність напою. Доволі часто в сухофруктах може бути цвіль через неправильне зберігання або недостатньо низький вміст вологи;
  • інгредієнти для узвару перед приготуванням треба ретельно оглянути й на цвіль, і на наявність шкідників (зберігати варто в щільно закритих місткостях).

Узвар для тих, хто худне

Чим корисний узвар для тих, хто худне? Він має помірну калорійність і вважається відносно корисним джерелом цукрів. Калорійність теж доволі невисока: без доданого цукру склянка узвару містить в середньому 66 ккал. Проте, навіть у не підсолодженому узварі в одній склянці вже є 12 г природного цукру. Це варто враховувати тим, хто худне, і споживати напій дуже помірно.

Якщо споживати узвар разом з фруктами, то слід розуміти, що калорійність суттєво зросте. Проте як бонус буде клітковина, яка позитивно вплине на процеси травлення.

Рецепти узвару

Будь-яка сушка між собою чудово поєднується і не так важливо, які сухофрукти будуть взяті для напою. Рецептура буде приблизно однакова. На три літри узвару треба взяти приблизно 350 г сухофруктів, замочити їх у холодній воді на 2 години, після чого проварити близько 10 хв на помірному вогні та дати настоятись під кришкою мінімум 30 хв.

Інший варіант — залити фрукти окропом, проварити 10 хв і накрити кришкою на кілька годин. Обидва варіанти зменшать тривалість термічної обробки, завдяки чому збережеться трохи більше вітамінів.

Якщо хочеться урізноманітнити узвар, то можна додати в нього під час приготування:

  • корицю, кардамон, гвоздику — так напій стане пряний і неймовірно ароматний;
  • можна також додати ягоди калини в узвар (його користь в цьому випадку суттєво зросте завдяки дуже високому вмісту вітаміну С в ягодах);
  • свіжі скибки або тільки шкірки від апельсинів, так напій отримує цитрусові ноти та трохи збільшиться вміст вітаміну С;
  • можна додати в узвар сушений інжир (особливо цей вид сухофруктів помічний під час хвороб верхніх дихальних шляхів).
З архіву або читайте також:

Як зменшити кількість солі в раціоні

9.7.2023 Таблиця Калорійності Цікаве

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Додати коментар

Пов’язані статті