Усе про планування меню
Усе про планування меню: плюси, мінуси, як складати свій прийом їжі, корисні поради стосовно планування, 2 готові приклади тижневого корисного меню.
Які функції виконує вітамін К в організмі та чому він важливий? Яка його добова норма? Де міститься вітамін К? Які продукти можуть забезпечити денну потребу цього вітаміну? Про все це нижче.
Цей вітамін людина отримує з рослинної їжі. Для чого взагалі цей вітамін нашому організму? Можна виділити 5 функцій, де вітамін К грає одну з ключових ролей:
Якщо харчування збалансоване, різноманітне, щодня включає рослинну їжу (продукти, що містять вітамін К — це майже вся зелень, ягоди, деякі фрукти та овочі), то дефіцит цього вітаміну майже неможливий. Проте є ряд медичних особливостей, через які може виникати брак вітаміну. Зокрема, це стосується таких медичних станів:
Перше, що варто знати — не весь вітамін К засвоюється з продукту, навіть при правильному споживанні. Засвоєння цього вітаміну залежить від низки факторів, зокрема: від поєднання з іншими складовими продукту, від стану здоров’я органів травлення і присутності хронічних захворювань, від прийому деяких ліків (антацидів, антибіотиків, антикоагулянтів) і вживання великих доз деяких вітамінів (в основному А і Е).
Другий важливий нюанс: крім суто кількості в конкретному продукті слід знати і про те, як засвоюється вітамін К. Продукти, що його містять, мають поєднуватись з жирами, бо вітамін жиророзчинний. В природі джерела цього вітаміну далеко не завжди поєднуються з жирами в складі продукту, тому слід продумано вживати їжу, щоб вітамін К з неї засвоївся.
Наприклад, їсти шпинат з вершковим маслом або жирною рибою, броколі заправлене олією, капусту кейл в салаті з олією, ківі або ягоди з горіхами чи кисломолочним сиром нормальної жирності.
Ось топ-5 продуктів, багатих на вітамін К:
Які продукти мають вітамін К, окрім вищезгаданих? Фактично всі овочі та ягоди, а особливо ті, що мають зелений колір. Просто в меншій кількості, ніж ті продукти, що перелічені вище. Тож у кожен прийом їжі варто включати порцію овочів або слідкувати, щоб на день виходило орієнтовно 400 г овочів, бажано різних. Так точно буде достатньо і вітаміну К, і біофлавоноїдів, і антиоксидантів.
14.8.2022 Таблиця Калорійності ЦікавеУсе про планування меню: плюси, мінуси, як складати свій прийом їжі, корисні поради стосовно планування, 2 готові приклади тижневого корисного меню.
Повна стаття 5.5.2022
Чи корисна вода з лимоном? Як часто її можна пити? Чи може вона нашкодити? Чи допоможе вода з лимоном схуднути? Про все це нижче.
Повна стаття 25.9.2024
З чого виготовляють зефір? Які корисні властивості йому приписують? Що з цього правда, а що — ні? В яких випадках можна їсти зефір? Про все це нижче.
Повна стаття 23.6.2024
Навіщо їсти гриби? Скільки та як часто можна їх вживати? Чи можуть їстівні гриби нашкодити? Чи допоможуть гриби схуднути? Про все це нижче.
Повна стаття 22.6.2024
Чим корисний чайний гриб? Чи допоможе комбуча схуднути? Чи всім можна пити цей напій? Як приготувати комбучу? Про все це нижче.
Повна стаття 16.6.2024
Чим корисний хумус? Чи всім можна його їсти? Чи допоможе хумус схуднути? Як приготувати його самостійно? Про все це нижче.
Повна стаття 15.5.2024